Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lasse Berghagen om svåra tiden under ”Allsång på Skansen”

Lasse Berghagen berättade även i ”Renées brygga” tiden som Allsångsledare.
Lasse Berghagen i dokumentären ”
Foto: SVT / SVT
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: SUVAD MRKONJIC

Lasse Berghagen har varit en av landets mest folkkära artister i över 50 år.

I en ny dokumentär berättar Lasse Berghagen, 75, om karriären, livet och tuffa tiden under succén med ”Allsång på Skansen”.

– Till slut tyckte jag att det var fruktansvärt jobbigt, säger Lasse Berghagen i dokumentären.

Om man slår upp ordet ”folkkär” i en ordbok är det inte helt omöjligt att Lasse Berghagen dyker upp som synonym.

Få har skrivit så många låtar och visor som generation efter generation har en relation till.

I den nya dokumentären ”Lasse Berghagen – en blandning av sött och salt” får tittarna följa med Lasse Berghagen genom livet och karriären där den en gång började vid 19 års ålder.

– Jag är stolt och glad över att de gör en dokumentär om min karriär. Jag tycker faktiskt själv att den blev jättefin, säger Lasse Berghagen till Expressen.

Att blicka tillbaka på den över 50 år långa karriären menar Lasse Berghagen var roligt, då han blev påmind om vissa uppdrag.

– De plockade fram mycket som jag hade glömt bort faktiskt, videoklipp och så där som var jätteroliga att se. I min ålder och få en dokumentär om sig är det jättekul alltså.

Cornelis Vreeswijk kastade gitarren 

I dokumentären berättar Lasse Berghagen om hur några av hans allra mest älskade låtar såsom ”Teddybjörnen Fredriksson” och ”En kväll i juni” kom till.

Den förstnämnda skrevs då Lasse Berghagen bodde hos Cornelis Vreeswijk på hans husbåt i Stockholm.

– Plötsligt la Cornelis sin stora holländska labb över strängarna och så sa han: ”du låter inge glad när du sjunger grabben”, berättar Lasse Berghagen i dokumentären om när han spelade upp låten för Vreeswijk.

– Jag berättade att jag saknade Barbro och jag saknade Malin och att jag hade fått gitarren av Barbro. ”Får jag gitarren” sa han, så tog han gitarren och sa ”Lasse, man måste alltid gå vidare i livet” och så slängde han den rakt ut här i Årstaviken.

Tackade nej till ”Allsången” tre gånger

1994 tog Lasse Berghagen över ”Allsång på Skansen”, men hade då tackat nej till att medverka tre gånger. Programmet var nämligen inte särskilt populärt.

– Det var ju mer så här... knätofs. Men de tjatade på mig och till slut ta jag okej om jag får ta med mig mitt eget band, berättar Lasse Berghagen i dokumentären.

När Berghagen tog över ”Allsången” var succén ett faktum och programmet gick från att klassas som ”töntigt” till att ha miljonpublik vecka efter vecka.

Men succén hade även sin baksida.

– Det var en löpsedel varje tisdag som vi möttes av, till slut tyckte jag att det var fruktansvärt jobbigt.

2003 gjorde han sin sista säsong från Sollidenscenen.

– Det var bättre att jag hoppade av med flaggan i topp, förklarar Berghagen i dokumentären.

”Lasse Berghagen – en blandning av sött och salt” visas på SVT Play och SVT1 1/1 klockan 18.15.

2018 intervjuade Expressens reporter Karin Sörbring Lasse Berghagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.