Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lasse Berghagen förbryllad – pekas ut som hot mot miljön

Lasse Berghagen pekas ut som hot mot djur och natur
Lasser Berghagen kan mest bara skratta åt skylten.
Foto: OLLE SPORRONG
Lasse Berghagen när han 2018 gästade Sanna Nielsen för allsången på Skansen.
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Både Lasse Berghagen och Kikki Danielsson nämns på den falska informationstavlan.
Foto: SVT

På en informationsskylt vid Limhamns kalkbrott i Malmö pekas Lasse Berghagen ut som en fara för hotade arter.

Skylten förbryllar både kommunen och artisten.

– Det är mest något att skratta åt, säger han.

Skylten ser ut som en vanlig informationstavla om områdets djur och växter. Malmö stads logotyp sitter längst ner i högra hörnet. Vid ett snabbt ögonkast ser allt ut att vara i sin ordning.

Men invävt i den informativa texten finns en anklagelse mot den folkkära sång- och dansmannen Lasse Berghagen, 76.

”Kalkbrottet är hemvist för ett flertal andra hotade arter, bland vilka märks kalkkrassing, större vattensalamander och liten ostronsavare. Hoten kommer oftast från Lars Berghagen”, står det på skylten, vilket SVT var först att uppmärksamma.

”Jag blir lite förvånad”

Allsångsprofilen själv är förvånad. Han fick reda på skylten genom SVT och funderar på om någon helt enkelt vill ha uppmärksamhet.

– Jag hade ingen aning om det, så jag blir lite förvånad. Jag bryr mig inte om det. Det är något att skratta åt, säger han till Expressen.

Lasse Berghagen reagerar på ordet ”hot”, men tycker i grund och botten inte att skylten är något negativt.

– Jag ser det inte som något negativt. Jag tycker det är kul bara, säger han.

Du tar inte illa vid dig?

– Nej. Jag är så van att man använder mitt namn i olika sammanhang och det här var ganska oskyldigt. Men jag skulle vilja veta hur personen som gjort skylten har tänkt.

Artisten är inte involverad i någon miljöorganisation längre. Men han berättar för SVT hur han för många år sedan var ute på turné med författaren Stefan Edman.

– Vi kämpade senhårt för miljön men det var inte för Limhamns kalkbrott, säger han.

Kikki Danielsson

Informationsskylten är placerad vid en utkiksplats över kalkbrottet. Även artisten Kikki Danielsson, 69, är omnämnd i texten som den som invigde en tunnel vid kalkbrottet 1968.

Enligt SVT stämmer inte det. Det var statsminister Tage Erlander som invigde den nästan två kilometer långa tunneln 1968.

Malmö stad känner inte till skylten och den är inte uppsatt av kommunen.

– Detta var något oväntat. Vi har ingen aning om var den kommer ifrån, säger Viveca Byhr Lindén, projektledare på kommunen och ansvarig för besöksnäringen i kalkbrottet, till SVT.

”Vill ju inte ha felaktiga fakta”

Det är okänt hur länge skylten stått på platsen men Malmö stad har beslutat att plocka bort den. Juristerna på gatukontoret ska även kika på saken och det faktum att någon olovligen använt kommunens logga.

– Lite roligt var det men vi vill ju inte ha felaktiga fakta uppe, säger Viveca Byhr.

Dagbrottet invigdes 1866 men kalkbrytning har förekommit i Limhamn sedan 1600-talet. Numera erbjuder kommunen guidade turer i området. Trots 100 års industriell kalkbrytning finns där över 2 000 djur- och växtarter.

Sanna Nielsens press bakom kulisserna: "Måste leverera"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.