Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lasse Berghagen drabbad av blodförgiftning – kampen tillbaka

Lasse Berghagen.
Foto: JONAS ENG
Lasse Berghagen.
Foto: JONAS ENG

Lasse Berghagen mottog priset av Cornelis Vreeswijks minne under söndagen.

Samtidigt håller han på att tillfriskna från en blodförgiftning.

På en resa tillbaka från Finland föll han och slog upp ett sår i armen – och drabbades av hög feber.

– När jag kom hem fick jag åka in på sjukhus och så fick jag ligga där i en vecka. Det var en riktig infektion jag fick, en ren blodförgiftning, säger Lasse Berghagen.

I höst kommer boken om Lasse Berghagens, 76, liv på och utanför scenen, och under söndagen stod det klart att artisten Lasse Berghagen är 2021 års mottagare av priset till Cornelis Vreeswijks minne.

Men trots att tillvaron för Berghagen ser väldigt ljus ut, är den inte det. Han är nyligen hemkommen efter en veckas lång vistelse på sjukhus efter att ha drabbats av en blodförgiftning.

– Det är jätteroligt, men det är olyckligt att det skulle sammanfalla med den här infektionen. Men jag är jättestolt och glad.

Vad var det som hände?

– Jag slog i armen, armbågen i ett bord. Jag hade jobbat i Finland och på väg hem gungade det till och jag slog i ett bord och slog upp ett sår i armbågen. På kvällen fick jag 40 graders feber. När jag kom hem fick jag åka in på sjukhus och så fick jag ligga där i en vecka, det var en riktig infektion jag fick, en ren blodförgiftning. Så är det.

Hur mår du nu?

– Jag får penicillin och kortison nu, så jag ska bara ta det lugnt och så får det ta den tid det tar, säger Lasse Berghagen.

Hyllas av dottern: ”Innerligt stolt över dig”

Sedan det stod klart att Berghagen är mottagare av priset till Cornelis Vreeswijks minne, har hyllningarna och gratulationerna strömmat in. En av dem som grattar är dottern, Malin Berghagen, 55, som hyllade pappan på Instagram.

”Älskade pappa, jag är så innerligt stolt över dig. Cornelis stipendium!!!”, skriver hon, och fortsätter med att berätta en anekdot om Lasse Berghagen och Cornelis Vreeswijk.

”Så många gånger som jag hört dig berätta historien om när Cornelis lät dig sova på hans husbåt efter det att mamma dumpat dig för Kristins pappa. Och hur han tröttnade på alla dina melodier i moll. Att du fått gitarren av mamma gjorde ju inte saken bättre. Den ena sorgliga melodin efter den andra ekade ut över fjärden i sthlm. Till slut så tog Cornelis gitarren och slängde den långt ut i vattnet. Han tyckte det var dags att vända blad.”

När Expressen berättar dotterns anekdot för Lasse, bekräftar han riktigheten.

– Jo då, så gick det till.

Vad väntar framöver för din del nu?

– Det är bara att bli frisk. Jag är sjukskriven nu och jag har fått ställa in ett par jobb, så nu gäller det bara att få det här att läka. Det är den enda sysselsättningen jag har.

https://www.instagram.com/p/CSUekHtDzNE/?utm_source=ig_web_copy_link

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.