Lars von Trier drabbad av Parkinsons sjukdom

Lars von Trier.
Foto: CLEMENS BILAN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Lars von Trier.
Foto: P.BAR / STELLA PICTURES/AVALON.RED B6128

Stjärnregissören Lars von Trier har drabbats av Parkinsons sjukdom, meddelar produktionsbolaget Zentropa i ett pressmeddelande.

Sjukdomsbeskedet innebär att von Trier bara kommer göra ett begränsat antal intervjuer inför premiären av nya säsongen av ”Riget Exodus” i augusti.

Danska regissören Lars von Trier ligger bakom filmer som ”Melancholia” och ”Nymphomaniac” och har även gjort den danska succéserien ”Riket” som kom på 90-talet.

Den 31 augusti har den tredje och sista säsongen av tv-serien som fått namnet ”Riget Exodus” premiär. Premiären sker på filmfestivalen i Venedig och Zentropa skriver i ett pressmeddelande att von Triers sjukdomsbesked innebär att han bara kommer göra ett begränsat antal intervjuer inför premiären.

”Lars är vid gott mod och behandlas för sina symtom och arbetet med att färdigställa ”Riget Exodus” fortsätter enligt planen”, skriver Zentropa i pressmeddelandet.

Parkinsons sjukdom är en nervsjukdom som gör att hjärnan får svårt att kontrollera nervsignalerna som styr kroppens rörelser vilket kan leda till skakningar, stela muskler, sämre rörelseförmåga och svårigheter att göra flera saker samtidigt, enligt 1177.se.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.