Lars Norén tog priset

Publicerad
Uppdaterad
Dramatikern och författaren Lars Norén får årets nordiska pris från Svenska Akademien.
Prissumman är 250 000 kronor.
Lars Norén får Svenska Akademiens nordiska pris.
Lars Norén är sedan 1999 konstnärlig ledare för Riks Drama. Han har inte bara skrivit dramatik, utan också lyrik och står bakom en rad uppmärksammade teateruppsättningar. Han är stockholmare och född 1944. Det nordiska priset har delats ut sedan 1986, då Akademien fyllde 200 år. Bland de senare årens pristagare finns Lars Forssell, Klaus Rifbjerg och Willy Kyrklund. Akademiens gustavianska stipendium på 30 000 kronor för i år går till historikern Mikael Alm i Uppsala. Stipendiet belönar betydelsefulla bidrag till utforskandet av den gustavianska tidens historia. Akademien har också delat ut Schückska priset på 60 000 kronor för litteraturhistoriskt författarskap. Det får litteraturvetaren Eva Haettner Aurelius, född i Trollhättan, bosatt i Lund och professor i litteraturvetenskap vid universitetet där. Universitetslektorn Tomas Forser, Göteborg, får ett stipendium på 40 000 kronor för förtjänstfulla arbeten inom litteraturvetenskapen. Han arbetar som teaterkritiker och är huvudredaktör för Vetenskapsrådets teaterhistoria. Tidigare har han arbetat som bland annat dramaturg och kulturchef vid Göteborgs-Posten. Stipendiet kommer från Karin och Karl Ragnar Gierows donationsfond. Författaren och litteraturvetaren Eva Adolfsson får Zibetska priset, som är på 30 000 kronor och delas ut vartannat år. Hon är född i Malmö, bor i Knivsta och är litteraturkritiker och sedan 1980 kulturredaktör vid Sveriges Radio.
Expressen.se/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag