Dramatikern Lars Norén är död – blev 76 år gammal

Dramatikern, poeten och författaren Lars Norén är död, han blev 76 år och avled i sviterna av covid-19. Han var en av Sveriges mest inflytelserika dramatiker och skrev hundratals pjäser.
Lars Norén blev 76 år gammal.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
Lars Norén.
Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN
Lars Norén.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX / TT NYHETSBYRÅN
Lars Norén regisserar själv urpremiären av "Andante" på Dramaten, första pjäsen i en trilogi om åldrande.
Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lars Norén.
Foto: BERTIL ERICSON / TT NYHETSBYRÅN

Dramatikern, poeten och författaren Lars Norén är död.

Han avled 76 år gammal i sviterna av covid-19.

Norén var en av Sveriges mest inflytelserika dramatiker och skrev hundratals pjäser.

Familjen tackar för sjukvården.

Lars Norén har gått bort på tisdagen efter en tids sjukdom i covid-19. Han blev 76 år gammal.

– Både som författare och dramatiker har han varit en av de stora i vår tid. Det kommer att bli ett hål efter honom, säger Lars Noréns förläggare Eva Bonnier till Expressen.

Familjen tackar personalen på St Görans sjukhus och Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm. Lars Norén avled på den sistnämnda inrättningen.

Har skrivit hundratals föreställningar

Lars Norén föddes i Stockholm 1944 men flyttade tidigt till skånska Genarp tillsammans med sin familj, då pappan fått jobb som källarmästare på ortens järnvägshotell.

I en DN-intervju från 2014 beskriver han uppväxten som svår. Han var mobbad, pappan drack och mamman kände inte att hon passade in på landsbygden.

Han flyttade tillbaka till huvudstaden i tonåren och debuterade som 19-åring med diktsamlingen ”Syrener, snö” 1963, med intensiva och surrealistisk dikter om död och drömmar, varvade med mer sakliga dagboksavsnitt.

Men det stora genombrottet kom på 1980-talet då han satte upp pjäserna ”Natten är dagens mor” och uppföljaren ”Kaos är granne med gud”, som berörde hans uppväxt i Genarp.

Svåra familjeförhållanden har också blivit ett återkommande tema i Noréns alster. Inre spänningar och outtalade konflikter är ofta centrala delar av berättelserna, och Noréns dramatik har letat sig in i det svenska språkbruket.

– Man kan prata om att man har en ”Norén-jul”. Det har skapats ord kring honom, säger Eva Bonnier.

Skrev böcker och pjäser

Under åren har Norén skrivit hundratals föreställningar, varav många blivit tv-produktioner, och han ses av många som en av vår tids stora dramatiker.

– Det går nästan inte att fästa vid ord. Han har en så stor utgivning. Han var en stor poet, en stor prosaförfattare, en mycket stor dramatiker, säger Eva Bonnier.

En av hans mest omtalade hette 7:3 och sattes upp 1999. Handlingen gick ut på att tre kriminella personer förde en dialog med en dramatiker. Pjäsen fick hård kritik för att Norén lät nynazister som Tony Olsson, en av deltagarna, få stå oemotsagda och framföra argument för nazismen.

Under teaterperioden kunde Tony Olsson och Mats Nilsson, som också medverkade i pjäsen, planera och utföra rån. Det var även under permissionsperioden som Tony Olsson och två andra personer utförde de så kallade Malexandermorden, då två poliser sköts ihjäl.

Norén har även blivit omtalad för sina dagböcker, ”En dramatikers dagbok”, som har getts ut i fyra band. I böckerna blandar han vardagsbetraktelser och händelser med sitt arbete.

Böckerna har blivit kända för att vara utelämnande och att hans åsikter om andra människor beskrivs utan omsvep.

Fått flera pris

Norén har tilldelats flera pris, bland annat Samfundet De Nios stora pris, Aniarapriset och Pilotpriset. Han har även mottagit Svenska Akademiens Nordiska pris 2003, samt Bellmanpriset 2012.

I ett pressmeddelande säger Margareta Petersson, Noréns agent, att hon är väldigt tacksam över att ha fått arbeta med honom – och att de har haft kul tillsammans.

– Mina tankar går först och främst till Lars familj. För egen del har jag som agent haft förmånen att i nästan tolv år följa Lars mångfacetterade konstnärskap, både som arbetskamrat och vän. Det är jag djupt tacksam för och för att jag tillsammans med Lars fått dela många härliga skratt kring vardagslivets dråplighet.

Lars Norén har varit gift flera gånger. Senast med skådespelerskan Annika Hallin. Han lämnar efter sig tre barn.

Se också:

Dramatikern, poeten och författaren Lars Norén är död. Thérèse Cederblad, kommunikationschef på Albert Bonniers förlag, bekräftar för Expressen att Norén dog i sviterna av covid-19.
Lars Norén dog under tisdagen i sviterna av covid-19. Här hyllar skådespelaren Lars Noréns verk och arbete.
Lars Norén dog i sviterna av covid-19 på tisdagen.
En kompromisslös konstnär som ständigt bröt ny mark. Så säger Dramatens konstnärliga chef Mattias Andersson om Lars Norén.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.