Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lars Lerins familj fast utomlands – inte träffats på månader

Lars Lerins familj fast utomlands – inte träffats på månader
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Lars Lerin.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Lars Lerin kom hem från semester i Brasilien precis när corona bröt ut ordentligt i våras – men hans familj blev kvar i Sydamerika.

På grund av pandemin har hans make och deras två barn inte kunnat ta sig hem från Brasilien sedan februari, och barnen har börjat glömma bort svenskan de lärt sig.

– Det är tråkigt, och barnen har tappat svenska språket de senaste två månaderna, så jag kan inte prata med dem, säger Lars Lerin i podcasten ”Läget” med Sigge Eklund.

Konstnären och SVT-profilen Lars Lerin, 66, var på semester i Brasilien med maken Junior och deras två barn, sönerna Rafael och Gabriel, när coronaviruset började spridas över världen. När Lerin åkte hem till Sverige var han den enda i mataffären i Värmland som bar munskydd.

– Det startade med riktig dödsskräck. Vi var i Brasilien Junior och jag, och barnen, i februari. Och sen åkte jag hem precis när det här startade och blev värre. Då kände jag mig dödsdömd, man visste ingenting, säger Lars Lerin i podcasten ”Läget”.

Sedan dess har han inte kunnat få sällskap av sin familj, som fortfarande är kvar i Juniors hemland Brasilien.

– Jag har varit ensam också, för Junior och barnen är fortfarande kvar i Brasilien. Varje dag har varit ett projekt att ta sig igenom, att cykla och måla lite, och laga mat åt mig själv. De har inte vågat komma hit heller, Junior blev så rädd. Trump skämde ju ut Sverige så väldigt, det var på nyheterna i Brasilien också att Sverige var det farliga landet, så han tordes inte komma hit, berättar Lerin i podcasten.

Svårt att kommunicera med barnen

Under tiden som konstnären varit ifrån sin familj märker han att barnen har tappat den svenska de har lärt sig – vilket gör det mycket svårare att kommunicera.

– Det är tråkigt, och barnen har tappat svenska språket de senaste två månaderna, så jag kan inte prata med dem. De är inte intresserade av att prata med mig i vilket fall, de fattar inte riktigt Facetime, säger Lars Lerin.

Samtidigt har Lerin gått igenom en annan personlig förlust, när hans pappa nyligen gick bort efter flera års svår sjukdom.

– Pappa dog nu för en vecka sen, men han hade inte corona, han var äldre. Han hade varit sjuk i så många år. Men det är klart, det var ett inslag av omställning känslomässigt, att man väntade att han skulle gå bort också.

Expressen har sökt Lars Lerin.

Luuks miljonomsättning – nobbar ändå drömlönen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.