Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lars Lerin blev skild från sin familj i tre månader

Det var ett kärt återseende när Junior kunde återvända till Sverige i juni – efter tre månader i Brasilien.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
”Jag har egentligen aldrig förstått mig på semester, och skiner solen sitter jag helst i skuggan. Dessutom kan jag bli nervös om Junior och jag får för mycket egentid tillsammans”, säger Lars Lerin.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Junior Marques Lerin och Lars Lerin bjuder in kända gäster till sitt lantställe för att måla och prata om livet.
Foto: Stina Stjernkvist /SVT / Pressbild SVT
Marianne Mörck blev ett viktigt stöd under den tuffa våren, och telefonen gick varm mellan henne och Lars Lerin. Skådespelaren är också en av gästerna i ”Lerins sommarö”.
Foto: OLA AXMAN / IBL
Lars Lerin, Junior Marquez och sonen Rafael.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Lars Lerins make Junior och deras två barn fastnade i Brasilien under coronavåren – konstnärens familj smittades av covid-19 och i tre månader hölls de isär.

Nu berättar paret Lerin om rädslan att förlora varandra, längtan efter fler barn och hur de hittat ett eget, annorlunda sätt att ordna familjelivet.

– Det har utkristalliserat sig så att Junior har huvudansvaret medan jag försöker vara lekpappa, säger Lars Lerin, aktuell i kommande SVT-serien ”Lerins sommarö”.

När Expressen når konstnären Lars Lerin är han hemma i huset utanför Karlstad tillsammans med maken Junior Marques Lerin och deras två söner Gabriel och Rafael. Paret har just spelat in hälften av avsnitten till den kommande SVT-serien ”Lerins sommarö” och nu har de några dagars välbehövlig paus.

Det var under ett besök i Juniors hemland Brasilien tidigare i år som coronavirusets spridning över världen blev ett faktum. Lars Lerin hann åka hem till Sverige, medan maken och barnen blev fast i Brasilien. I tre månaders tid hölls familjen isär, innan de kunde återförenas på svensk mark i början av sommaren.

– Osäkerheten var det värsta, att inte veta när de skulle kunna komma tillbaka. Jag oroade mig för att de skulle bli sjuka – eller att jag skulle bli det. Det blev en så explosionsartad utveckling av viruset i Brasilien, ett rent elände, säger Lars Lerin. 

Familjen hölls isär

I april fick samtidskonstnären samtalet som han bävat för – Junior Marques Lerin och barnen var smittade av covid-19.

– Det var oroligt att ha dem på andra sidan jordklotet. Men Junior hade inte sådana väldiga symptom, så det gick lugnt till. På sätt och vis är det skönt nu, de har antikroppar och Junior kan gå och handla medan jag kan stanna hemma. Jag har klarat mig från viruset än så länge, säger Lars Lerin.

– Det tråkiga var att barnen hann tappa det svenska språket under tiden. De fick börja om från början när de kom hit. Men de tog upp språket på några veckor, så de hade det väl liggandes i något utrymme i hjärnan. Nu är det felfritt igen. 

Lars Lerin berättar hur det känns att vara återförenad med familjen:

– En stor lättnad! Det är väldigt skönt att vi är tillsammans igen, att allt har gått bra. 

Stödet under isoleringen: ”Tröstade varandra”

Under de tre månader som Lars Lerin levde ensam och isolerad kämpade han för att hålla den psykiska hälsan i schack.

– Man måste hålla på vardagsrutinerna, och det är viktigt att prata med andra om hur man känner. När Junior var borta gick jag promenader och pratade över diket med grannarna och vi fick beklaga oss för varandra. Då kändes det mycket lättare att gå hem till ateljén och måla, när jag haft ett socialt inslag i tillvaron.

Skådespelaren Marianne Mörck som också gästar ”Lerins sommarö”, blev en viktig vän under den annorlunda tiden.

– Vi följdes åt under coronavåren och tröstade varandra, och hade peptalk. Vi brukar skicka mobilfilmer till varandra.

Udda lösningen med maken: ”Väldigt olika”

Att familjen var borta innebar en stor tomhet – men trots allt har konstnären ett behov av att få vara ensam. Han berättar om den lösning han och maken hittat.

– Junior jobbar med sitt på konsthallen i Karlstad och har mycket av ansvaret för barnen, medan jag har stort behov av att vara ensam i ateljén. Det har utkristalliserat sig så att Junior har huvudansvaret medan jag försöker vara lekpappa. Han är den som sätter gränser och jag är mer ”dadda”. 

Junior Marques Lerin bryter in i samtalet och tar över telefonluren.

– Vi är väldigt olika, men har kärleken tillsammans. Eller hur älskling? Min kärlek till Lars är äkta, även fast vi grälade i morse, säger han.

Lars Lerin och Junior Marques Lerin gifte sig 2009, deras kärlekshistoria skildras i dokumentärfilmen ”För dig naken” från 2012.
Foto: Pressbild Folkets bio

Juniors längtan efter fler barn

Makarna har två söner, men Junior Marques Lerin vill fylla huset med ännu fler syskon – gärna tre till. 

– Jag önskar mig en stor familj. Jag är uppvuxen med tio syskon och är van vid att leva tillsammans med många. Helst ska det vara fullt runt middagsbordet och mycket liv. Jag älskar att höra barnskrik och deras skratt, då känns det som att jag är hemma hos mamma i Brasilien. Men Lars kan bli orolig bara av en leksak som låter för mycket.

Hur ser de konkreta planerna ut på att utöka familjen?

– Det är min önskan, men vi vet inte om det kommer bli så. Bara Gud vet vad som händer i framtiden, säger Junior Marques Lerin.

Saknar du att leva i Brasilien?

– Ja, men jag vill inte flytta tillbaka dit som det är nu. Jag känner mig tryggare i Sverige och har familjen här.

Lerins lärlingar kommer tillbaka

I det kommande programmet ”Lerins sommarö” bjuder Lars och Junior Lerin in nya och gamla vänner till sitt lantställe på Västkusten för att måla och prata om livet. I den tidigare serien ”Lerins lärlingar” anordnades en konstskola för en grupp personer med funktionsnedsättningar – och lärlingarna är med även den här gången.

– Det blir alltid en lättnad när de är med, det blir så avspänt och mer direkt prat om det roliga och allvarliga i livet. Kringsnacket skippas och det blir direkt på rödbetan – om liv, död och kärlek, svårigheter och glädjeämnen. Det kommer bli väldigt fint, säger Lars Lerin.

”Lerins sommarö” har premiär den 25 november i SVT.


Lars Lerin

Ålder: 66.

Yrke: Konstnär, tv-personlighet, författare.

Familj: Maken Manoel ”Junior” Marques Lerin, 43, sönerna Gabriel, 4, och Rafael, 3.

Bor: Västra Skagene på Hammarö utanför Karlstad, har sommarhus i Fjällbacka. Har egen konsthall, som drivs av Junior, i gamla danspalatset Sandgrund i Karlstad. 

Aktuell: Med nya SVT-serien ”Lerins sommarö”, med premiär i höst, den 25 november. Släpper barnboken ”Elsa i Skräddartorp och hennes 28 katter”.

Lerin berättar om sin barnbok 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.