Lapidus ny rättsexpert på TV4 – Leif GW:s framtid

Lapidus ny rättsexpert på TV4 – Leif GW:s framtid
Jens Lapidus är ny rättsexpert på TV4.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Leif GW Persson har under året kommenterat brott och juridik för TV4 på distans från hemmet.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Författaren och den tidigare advokaten Jens Lapidus, 47, blir ny rättsexpert på TV4.

Han kommer att kommentera aktuella rättsfall och juridiska frågor vid sidan om nuvarande expert – Leif GW Persson, 76.

”Leif fortsätter med oförminskad styrka”, skriver programchefen Johanna Thulin Bratten i ett sms.

Jens Lapidus förstärker TV4:s nyhets- och samhällsredaktion. Han kommer framöver att synas regelbundet i program som ”Nyheterna” och ”Efter fem”.

Tanken är att succéförfattaren ska kommentera pågående rättsfall och ge fördjupade analyser kring juridiken.

– Jag kommer kommentera väldigt mycket rättegångar och olika legala processer, som kan vara ganska komplicerade ibland. Där finns väldigt mycket intressant, både drama och fakta, att fördjupa kring och prata kring och analysera, säger han till TV4.

Verksam i 15 år

Jens Lapidus arbetade länge vidare som advokat trots det stora genomslaget med romanerna. Men för några år sedan lämnade han yrket.

– Jag har varit verksam som jurist och advokat i 15 år. Jag har befunnit mig uppe på barrikaderna. Jag kan fördjupa och se bortom kulisserna. Jag har förhört mina vittnen, jag har tjafsat med mina åklagare och diskuterat med domarna, säger han.

Kriminologiprofessorn Leif GW Persson har varit TV4:s ledande rättsexpert sedan han lämnade SVT och ”Veckans brott” 2018. Han har gjort programmen ”GW:s mord” och ”Brottsjournalen” och varit kommentator i ”Nyhetsmorgon”.

Nyligen återvände han till studion efter att i ett år kommenterat brott och straff från hemmakarantänen.

”Vår seniora och främsta rättsexpert”

Enligt Johanna Thulin Bratten, programchef för samhällsbevakningen på TV4, fortsätter GW på kanalen.

”Leif GW är vår seniora och främsta rättsexpert, med en livslång erfarenhet av brott och straff. Han har en unik position i svensk rättshistoria, och Leif fortsätter med oförminskad styrka i ”Nyhetsmorgon” där han är högt älskad av tittarna. Det visade inte minst engagemanget efter att Leif kunde ta plats i studion igen efter ett års medverkan från hemmakarantänen, efter sin andra vaccindos”, skriver hon i ett sms.

Johanna Thulin Bratten förklarar att man med två profilerade experter vill kunna ge mer fördjupning och analys.

”Kriminalitet och frågor kring brott och straff är något som engagerar och intresserar våra tittare i hög grad, så att vi nu kan ha två så tunga experter i området känns väldigt bra. Vi har ju dessutom flera kunniga reportrar i ämnet. Nu får vi möjlighet att erbjuda tittarna ännu mer fördjupning och analys i flera av våra samhällsprogram”, skriver hon.

Carina Bergs sexproblem med maken under barnkampen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.