Lisa Langseth. Foto: Mattias Ahlm/ SVERIGES RADIO
Lisa Langseth. Foto: Mattias Ahlm/ SVERIGES RADIO

Langseth gör mig både imponerad – och lite rädd

Publicerad

Lisa Langseth är 12 år när Stig Larssons ”VD” öppnar upp en hel värld av konst, kreativitet och sökande för henne. Cirka tio år senare finner hon sig på vägarna, i Nepal, Tibet, och Europa. Hon liftar med dollarsedlarna säkert nedstuckna i trosorna, rör sig i hippievärlden och besöker Ior Bocks spermadrickande sekt. 

Sen åker hon hem till trygga Stocholm, startar electroband, gör uppror på Dramatiska institutet och slår igenom med en pjäs bland andra Noomi Rapace i rollerna.

Det är inte utan att jag blir imponerad – och lite rädd. Faktum är att min inre Woody Allen skakar av skräck redan några minuter in i sommarpratet då Langseth redan har slängt sig med fraser som att "dela samma gemensamma nederlag av att vara människa”. Jag tillhör nämligen den sort som gärna slätar över allt allvar med lite galghumor och en elegant cocktail. Ska jag berätta något riktigt svårt börjar jag som regel att skratta som en reaktion på mina egna tunga formuleringar.

Lisa Langseth gör inte det. 

Hon pratar tvärtom på ett självklart sätt om processer som blir en helhet, om berättelser som kräver att bli berättade, och om filmteam som blir en gemensam organism. Det hade kunnat bli olidligt pretentiöst, men Langseth ger liksom kropp åt de välbekanta teaterklyschorna. 

På väg upp i karriären får hon ångest och slutar sova om nätterna, men som en kombination av ”fullfjädrad rättshaverist och passionerad regissör” sliter hon sig vidare, upptäcker Alicia Vikander, nobbar Hollywood och tar den långa, men friare vägen, till internationell framgång. 

Langseth må hålla de flesta av sina inre rum slutna för oss, men till det där kreativiteten glöder håller hon öppet med fullt spjäll så att hettan stiger mot hjärtat.

Lisa Langseths sommarprat

INLEDNINGEN

Ett nedslag på jobbet, inspelningen av kommande ”Euphoria”. Stjärnnamnen skapar intresse, men annars känns det lite otippat standardiserat.

 

KÄNSLORNA

Med passion och allvar rör Langseth skickligt om i sig själv och andra.

 

SKRATTEN

Nja. Men en välsmakande syrlighet, främst när hon ironiserar kring korkade Hollywooderbjudanden.

 

MUSIKEN

Egentligen tycker jag att musiksättningen i ”Sommar” ska vara som ett SM i bästa blandband, och att bara välja en artist är fusk. Men PJ Harvey sätter stämningen, och valet känns motiverat.

 

AVSLUTNINGEN

Rödvin och en sömnig landsbygd med Charlotte Rampling som pekar på ett ”gulligt litet moln”. Som en fullkomligt charmerande liten filmscen.

 

LÅTLISTAN

Sheela-Na-Gig, This is love, Rid of me, The last living rose, Angelene, The wind, To bring you my love, Snake, Let England shake, A place called home (Samtliga av P J Harvey).

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag