Laleh Foto: (C) Simone Syversson / (C) SIMONE SYVERSSON/STELLA PICTURES STELLA PICTURLaleh Foto: (C) Simone Syversson / (C) SIMONE SYVERSSON/STELLA PICTURES STELLA PICTUR
Laleh  Foto: (C) Simone Syversson / (C) SIMONE SYVERSSON/STELLA PICTURES STELLA PICTUR
Kung Carl XVI Gustaf Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURESKung Carl XVI Gustaf Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Kung Carl XVI Gustaf Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Lalehs oväntade samtal med kungen

Publicerad

Sångerskan Laleh prisades för sitt förebildskap bland unga.

Men när kungen skulle dela ut pris till henne var hon inte på plats – och de två möttes över Skype i stället.

– Här är det då kungen som är här, jag vet inte om du hör mig? frågade kungen i början av samtalet.

Sångerskan Laleh, 34, prisades av Fryshuset på fredagen. Hon fick ett hederspris ur Anders Carlbergs minnesfond för att hon använt sin röst för att vara en förebild i samhället. I motiveringen stod det:

"Genom de historier hon med ett starkt musikaliskt uttryck berättar och ett imponerande entreprenörskap har hon skapat sig en unik position inom svensk kultur och svensk populärmusik. Med budskap som är starka, enkla och begripliga och modet att gå sin egen väg, vara på sitt eget sätt och bara vara sig själv väljer Fryshuset att dela ut hederpriset till Laleh Pourkarim då vi ser att hon är en fantastisk förebild för unga och vuxna i hela Sverige."

Priset delades ut i samband med att kungen och drottningen besökte Fryshuset i Stockholm. När kungen skulle överlämna priset stod det dock klart att Laleh inte var på plats – och arrangörerna tvingades ringa upp artisten på Skype.

Kungen mötte, tillsammans med övriga i publiken, sångerskan på en storbildsskärm:

– Här är det då kungen som är här. Det är en ära att få lämna över det här priset till dig, jag vet inte om du hör mig? Jag ser dig i alla fall, sa kungen mot storbildsskärmen till publikens jubel.

"När man kommer upp i min ålder..."

Under dagen har kungen och drottningen deltagit i seminarier om ungdomars situation i Sverige – historiskt och i framtiden. Seminariet var en 70-årsgåva till kungen. Stora och små deltog i seminariet som skedde i form av mindre rundabordssamtal, där kungen och drottningen deltog aktivt.

En fantastisk present, sa kungen i sitt tal.

– När man kommer upp i min ålder så brukar man inte önska sig så mycket nya prylar. Desto gladare blir man för nya kunskaper och insikter. Och det har vi verkligen fått i dag. Inte minst tack vare de fantastiska ungdomar som har medverkat. Ett stort tack till er, sa han.

Kungen om våldet i förorterna

Senare träffade han medierna och då berättade en nästäppt kung som drabbats av förkylning hur glad han var över att ha fått vara med under dagen.

– Drottningen och jag har haft förmånen att få vara här många gånger, så det var ett kärt återseende! Jag tycker alltid att de här diskussionerna och den här debatten är viktig för att de här frågorna ska hamna på dagordningen.

Vilken är den största utmaningen när det gäller ungdomars situation i Sverige?

– Att försöka få ihop det här och försöka få bort det våld som tyvärr har utvecklats kraftigt i vissa förorter. Det är ju fruktansvärt. Om vi tillsammans kan få förståelse och respekt för varandra så har vi kommit långt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag