Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lalehs oväntade samtal med kungen

Laleh Foto: (C) Simone Syversson / (C) SIMONE SYVERSSON/STELLA PICTURES STELLA PICTUR
Kung Carl XVI Gustaf Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Sångerskan Laleh prisades för sitt förebildskap bland unga.

Men när kungen skulle dela ut pris till henne var hon inte på plats – och de två möttes över Skype i stället.

– Här är det då kungen som är här, jag vet inte om du hör mig? frågade kungen i början av samtalet.

Sångerskan Laleh, 34, prisades av Fryshuset på fredagen. Hon fick ett hederspris ur Anders Carlbergs minnesfond för att hon använt sin röst för att vara en förebild i samhället. I motiveringen stod det:

"Genom de historier hon med ett starkt musikaliskt uttryck berättar och ett imponerande entreprenörskap har hon skapat sig en unik position inom svensk kultur och svensk populärmusik. Med budskap som är starka, enkla och begripliga och modet att gå sin egen väg, vara på sitt eget sätt och bara vara sig själv väljer Fryshuset att dela ut hederpriset till Laleh Pourkarim då vi ser att hon är en fantastisk förebild för unga och vuxna i hela Sverige."

Priset delades ut i samband med att kungen och drottningen besökte Fryshuset i Stockholm. När kungen skulle överlämna priset stod det dock klart att Laleh inte var på plats – och arrangörerna tvingades ringa upp artisten på Skype.

Kungen mötte, tillsammans med övriga i publiken, sångerskan på en storbildsskärm:

– Här är det då kungen som är här. Det är en ära att få lämna över det här priset till dig, jag vet inte om du hör mig? Jag ser dig i alla fall, sa kungen mot storbildsskärmen till publikens jubel.

"När man kommer upp i min ålder..."

Under dagen har kungen och drottningen deltagit i seminarier om ungdomars situation i Sverige – historiskt och i framtiden. Seminariet var en 70-årsgåva till kungen. Stora och små deltog i seminariet som skedde i form av mindre rundabordssamtal, där kungen och drottningen deltog aktivt.

En fantastisk present, sa kungen i sitt tal.

– När man kommer upp i min ålder så brukar man inte önska sig så mycket nya prylar. Desto gladare blir man för nya kunskaper och insikter. Och det har vi verkligen fått i dag. Inte minst tack vare de fantastiska ungdomar som har medverkat. Ett stort tack till er, sa han.

Kungen om våldet i förorterna

Senare träffade han medierna och då berättade en nästäppt kung som drabbats av förkylning hur glad han var över att ha fått vara med under dagen.

– Drottningen och jag har haft förmånen att få vara här många gånger, så det var ett kärt återseende! Jag tycker alltid att de här diskussionerna och den här debatten är viktig för att de här frågorna ska hamna på dagordningen.

Vilken är den största utmaningen när det gäller ungdomars situation i Sverige?

– Att försöka få ihop det här och försöka få bort det våld som tyvärr har utvecklats kraftigt i vissa förorter. Det är ju fruktansvärt. Om vi tillsammans kan få förståelse och respekt för varandra så har vi kommit långt.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!