Lalehs beslut för karriären – efter familjetragedin

Hon bevittnade sin pappas död som 12-åring, och mitt under toppen av karriären gick även hennes mamma bort.
Foto: MAGNUS LILJEGREN - STELLA PICTURES / STELLA PICTURES MAGNUS LILJEGREN
Sedan några år tillbaka bor och verkar Laleh Pourkarim i Los Angeles där hon skriver och producerar musik åt andra – samtidigt som hon släpper sitt sjunde egna album i vår.
Foto: (C) SIMONE SYVERSSON / (C) SIMONE SYVERSSON/STELLA PICTURES STELLA PICTUR
”Jag såg att det var få kvinnor som producerade. Då blir man sugen på att bevisa något”, säger Laleh i ”Söndagsintervjun i P1”.
Foto: JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES
Laleh Pourkarim.
Foto: TOMMY PEDERSEN / TOMMY PEDERSEN EXPRESSEN
Laleh Pourkarim
Foto: OLLE SPORRONG

Hon bevittnade sin pappas död som 12-åring, och mitt under toppen av karriären gick även hennes mamma bort.

Sedan några år tillbaka bor och verkar Laleh Pourkarim i Los Angeles där hon skriver och producerar musik åt andra – samtidigt som hon släpper sitt sjunde egna album i vår.

– Jag såg att det var få kvinnor som producerade. Då blir man sugen på att bevisa något, säger Laleh i ”Söndagsintervjun i P1”.

Som 23-åring slog Laleh Pourkarim igenom med ”Live tomorrow”, och blev genast ett välkänt ansikte i Sverige. Sedan dess har hon hunnit släppa sex fullängdsalbum, och belönats med fem Grammisar.

Sedan snart fem år tillbaka bor Laleh i Los Angeles, där hon verkar som låtskrivare och producent, och gör sällan intervjuer.

Men inför sitt kommande albumsläpp i vår intervjuas ”Some die young”-stjärnan i P1:s intervjuprogram ”Söndagsintervjun”, och berättar om beslutet att flytta från familjen och vännerna i Sverige för att slå som internationell låtskrivare och producent i USA. Hittills har hon skrivit låtar till artister som Demi Lovato, Ellie Goulding och Shawn Mendes.

– Det som håller mig kvar här är en revanschkänsla. Innan jag flyttade hit kom jag hit ibland och jobbade som låtskrivare litegrann, och jag såg att det var få kvinnor som producerade. Då blir man sugen på att bevisa något. Precis som i Sverige, säger Laleh i radiointervjun.

Albumets titel fortfarande hemligt

Trots att hon bott i Los Angeles i flera år nu, känner Laleh sig inte helt hemma, och menar att jobbet är det som håller henne kvar i staden. Att vara kvinnlig producent sticker ut från mängden – Laleh berättar att många artister blir förvånade när hon spelar upp låtarna för dem och de inser att hon både har skrivit, producerat och spelat alla instrument på låten.

I Annah Björks bok ”Ni måste flytta på er” skildras Lalehs karriär i Los Angeles i flera kapitel, och visar hennes kamp för succén.

”Fortfarande är det hundra procent av gångerna Lalehs assistent Gustaf som får handslagen när de träffar en ny klient. Alla utgår i alla lägen från att det är han som är Laleh, producenten. 'De tittar på honom som om jag inte är där. Det behöver inte vara han, det är som om de tar närmaste kille i studion och utgår från att han är producenten, fördomarna är så starka att till och med när jag säger att det är jag som är producenten, så tar det tid för dem att acceptera'”, berättar Laleh i Björks bok.

Lalehs sjunde albums titel är ännu hemlig, men artisten har släppt låtarna ”Knock knock” och ”Tack förlåt” inför skivsläppet. I ”Söndagsintervjun i P1” förklarar sångerskan att hon känner en tacksamhet till livet – och allra främst till hennes föräldrar. Laleh Pourkarims föräldrar flydde med henne från Iran när hon var ett år, och efter en tid i Minsk hamnade de i Sverige.

Såg sin pappa dö

Men bara 12 år gammal förlorade Laleh sin pappa. Han räddade en annan person från att drunkna, men dog själv i förloppet – rakt framför sin dotters ögon. Därefter växte Laleh upp bara med sin mamma. Men bara några dagar efter att Laleh släppt sitt hyllade album ”Colors” gick även hennes mamma bort.

– Det som är tråkigt med den grejen är att de inte fick uppleva mer av mitt liv. Men samtidigt så får de ju de också. Jag liknar mina föräldrar jättemycket, så när jag ser mig i spegeln så är de jag, de är hela tiden med mig, säger Laleh i ”Söndagsintervjun med P1”.

Artisten förklarar i radiointervjun att mycket av det hon gör, gör hon för att tacka och ära sina föräldrar, som räddade hennes liv undan förtryck i Iran, och som stöttade henne ändlöst fram till dagarna de dog.

– Fram tills nu, och säkert några år framöver, så är allt jag gör dels för att jag tycker det är roligt, men också för att ära mina föräldrar. Precis som de målade upp en fin värld för mig, så målar jag upp en fin värld för dem. Jag är jättetacksam över det liv de kämpade för att jag skulle få

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.