Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Laleh Pourkarim hyllar sin avlidna mamma

Det är i podcasten Värvet som Laleh hyllar sin bortgångna mamma. Foto: Olle Sporrong
Tidigare i höstas gjorde hon en tolkning av Abbas "Chiquitita". Foto: Axel Öberg

Laleh Pourkarims mamma avled i fjol.

I "Värvet" hyllar artisten sin mamma – för att ha lärt henne ta dusterna med skivbolaget.

– Det har min mamma lärt mig jättemycket, att vara smart, säger hon.

Det var efter att ha utsetts till årets göteborgare i år som Laleh Pourkarim berättade om sorgen efter sin mamma, som avled i fjol.

Mamman gick bort mitt under ett skivsläpp och Laleh tvingades ställa in sin pr-turné. Artisten valde då att bära sorgen ensam i tystnad, och berättade enbart för de närmaste.

– Jag har burit det här hela tiden. Det kändes konstigt att ställa in stora delar av promotionplanerna för mitt album utan att kunna förklara varför. Men jag ville inte belasta min publik eller att det skulle påverka mina spelningar. Det var bäst att låta det sjunka in, sa hon till Expressen då.

Hyllar mammans smarthet

I "Värvet" berättar Laleh Pourkarim om sin taktik för att hantera skivbolagen, och pressa fram sin egen vilja.

Då lyfter hon upp sin mamma, som var utbildad matematiker och verksam som socionom, som den som lärt henne att ta dusterna med storbolagen.

– Det gäller att få dem att förstå saker, att få sin vilja igenom utan att de känner att man kör över dem. Man måste vara smart också. Det har min mamma lärt mig jättemycket, att vara strategisk och smart. Det har jag fått från min mamma. Min pappa var mer konstnärlig och fri väldigt ostrukturerad. Min mamma var väldigt strukturerad och matematiker. Jag låter dem verka genom dem, och manövrera. Det är tyvärr så att man måste det, säger hon i "Värvet".

Avled i drunkningsolycka

Lalehs pappa, som var författare och poet, och redaktör på en regimkritisk tidning, avled 1994, i en drunkningsolycka.

I "Värvet" berättar Laleh om flykten från Iran, efter revolutionen, till dåvarande Sovjetunionen, och sedan vidare till Sverige.

När hon beskriver sina föräldrar berättar hon att hon ser det som sitt uppdrag att föra deras frihetsarbete vidare.

"Det är mitt jobb"

– Det är svårt att veta vad de jobbade med. Massa saker. Men mest tror jag att de jobbade på att få vara fria, på sin frihet, och de jobbade mest för att jag skulle få vara fri. Få leva i fred. På något sätt är det också mitt jobb, att låta dem få leva igenom mig också, säger hon.

För Expressen har hon tidigare berättat om hur sorgen efter att ha förlorat en förälder för tidigt påverkat henne.

– Jag är ju egentligen inget annat än en produkt av dem. Det är fint. Men när man förlorar sina föräldrar för tidigt är det svårt att känna sig själv helt. Man får upptäcka och lösa saker på egen hand, sa hon i höstas.

Annons:
Expressen Refunder Kalkylator

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!