Läkarna svarslösa efter SVT-profilens kollaps

Publicerad

Han tvingades åka till akuten direkt efter sin väderprognos.

Men nu står läkarna svarslösa inför vad som kan ligga bakom Nils Holmqvists kollaps i SVT.

– Ingen verkar veta vad de kan bero på, säger han.

Meteorologen Nils Holmqvist, 31, hade en svår sändning under måndagens väderprognos i SVT. Efter problem med andning och tal tvingades han efter sändningen åka direkt till akuten.

– Ursäkta den här prognosen. Jag tror jag kan vara lite sjuk, sade han innan han lämnade tillbaka till programledaren Claes Elfsberg under måndagen.

Efter besöket på akuten under måndagskvällen fick Nils Holmqvist lämna sjukhuset och är nu hemma för att vila upp sig. 

– Jag tänkte ta det lugnt och inte göra så många knop under resten av veckan, berättar han.

 

LÄS MER: SVT-profilen tvingades avbryta sändningen – fick åka till akuten 

 

"Verkar behövas en proffsdoktor"

Han kände av yrsel, dålig balans och problem att andas under sändningen. Men trots att han har haft kontakt med vården flera gånger vet ingen läkare än vad problemen beror på. 

– Det är så diffusa symptom och ingen läkare verkar veta vad de kan bero på, säger han och skämtar: 

– Det verkar behövas en riktig proffsdoktor: Vad fan har den här personen egentligen? 

Nu väntar fler medicinska test för att få reda på vad som är fel.

– Jag ska ringa läkarna nu igen. Det blir nog bra, säger han på onsdagseftermiddagen.

Nils Holmqvist vet inte när han kommer att göra comeback i rutan, men det blir i alla fall inte tidigare än nästa vecka. 

– Jag vet inte riktigt när jag är tillbaka, men jag ska inte jobba mer den här veckan, säger han och förklarar att han hade tagit ledigt resten av veckan redan före måndagskvällens sändning: 

– Jag kände mig inte så jättesjuk, men det var nåt som inte kändes rätt. Därför hade jag valt att ta kompensationsledigt resten av veckan, säger han. 

 

LÄS MER: Så vilar Nils Holmqvist upp sig – efter kollapsen i SVT

 

Tackar för det stora stödet

Men han kommer inte hålla sig borta riktigt från rampljuset. Hans syster disputerar på universitetet på fredag och då har Nils Holmqvist uppdraget att vara toastmaster. 

– Jag tänkte ta det lugnt fram till dess och ladda batterierna, säger han. 

Efter måndagskvällens svåra väderprognos har lyckohälsningarna rullat in till SVT-meteorologen.

– Folk har varit så snälla. Det har varit så många hälsningar och det har verkligen varit en stor överraskning, säger han.

– Det är kul att det är så många ute i stugorna som tittar och jag vill verkligen tacka alla, säger han.

Nu hoppas han kunna vara tillbaka i rutan så snart han kan och ge folket i stugorna sina väderprognoser. 

– Det ska verkligen bli skönt att bli lite bättre – jag tror inte att det ska vara någon fara, säger han.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag