Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Läkaren Tracy, 26, gör succé på Tiktok

Tracy Ghattas vill inspirera, utbilda och svara på frågor med sitt Tiktok-konto "dr.tracy".
Tracy Ghattas har närmare 72 000 följare på Tiktok.
Foto: @dr.tracy/Tiktok / Tiktok
Foto: @drtracy/Tiktok / Tiktok

Hur kan man motverka lågt blodtryck och vad säger egentligen färgen på avföring om ditt mående?

Det reder läkaren Tracy Ghattas ut på sitt Tiktok-konto.

På knappt ett år har hon fått över 70 000 följare.

– Mitt mål är att väcka intresse för kroppen, säger hon.

Tracy Ghattas, 26, startade sitt konto på Tiktok i december 2020 efter att en kompis tyckt att hon skulle göra det.

Då var det mest som en rolig grej, men det tog inte lång tid innan hennes videor om bland annat eksem, sömnstörning och om energidryck är farligt eller inte började få allt fler visningar och gillamarkeringar.

Till vardags arbetar hon som ST-läkare på en vårdcentral i Stockholm och tänkte att hon skulle slå två flugor i en smäll med videorna på Tiktok.

– Varje onsdag har vi ST-dagar och då ska man fördjupa sig lite och plugga. Så när jag gör videorna så lär jag mig också, för jag måste ju repetera och då repeterar jag nästan i detaljer och det gör att jag kommer ihåg saker och att jag kan använda det på jobbet också.

I takt med att Tracy Ghattas har fått allt fler följare och visningar, i dag har hon närmare 72 000 följare och en miljon visningar, har hon dock skiftat lite fokus.

– I början var det mycket för min egen kunskap, men det jag märker nu är att folk tycker att det är kul och jag får jättemånga meddelanden där folk skriver att de har fått upp ögonen för vården, att de vill bli läkare eller sjuksköterska och att de ska plugga upp sina betyg.

Vill sprida kunskap

Tracy Ghattas hoppas även att hon ska kunna väcka ett intresse för kroppen och sprida kunskap.

Bland annat förklarar hon att hennes nästa video på Tiktok handlar om att undersöka sina bröst hemma.

– Jag märker på jobbet att det är många som inte vet hur man gör och det är jätteviktigt att göra det. Bara att känna själv en gång i månaden. Ju tidigare man hittar en förändring desto bättre prognos blir det.

Samtidigt menar Tracy Ghattas att hon måste tänka på att vara försiktig ibland när det gäller innehållet hon publicerar, då hon menar att en del ”lyssnar lite för mycket” och att hon får frågor som är väldigt svåra att svara på.

– Då är det bättre att man pratar med en specialist eller barnmorska, det här ska man inte fråga någon på Tiktok.

Vidare betonar hon även vikten av att söka vård.

– Man ska alltid gå till vårdcentralen om man är osäker. Men om någon genom en liten video jag har gjort på Tiktok kan veta vad det är och så löser det sig hemma, då sparar man den tiden och så slipper man betala 200 kronor bara för att få ett råd. 


Laila skojar om svenskar – efter flytten från Nederländerna: ”Tycker det är kul”:

"De är konflikträdda och älskar sitt lördagsgodis"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.