Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läkaren efter ilskan mot Hedda care: ”Inte dyr”

Statsministern om vårdfrågan.
Camilla Läckberg har startat vårdsatsningen Hedda care tillsammans med PR-experten Christina Saliba och läkaren Sara Löfgren.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hedda care, den privata vårdsatsningen med Camilla Läckberg vid rodret och där ett läkarbesök kostar tusentals kronor, är tvärtemot kritiken inte dyr. 

Det säger läkaren och vd:n Sara Löfgren till Veckorevyn

– Vår vård är inte dyr. Jag säger inte det för att vara oförskämd, utan det är det vården kostar. Men vi förstår självklart att inte alla har råd att komma till oss.

Camilla Läckbergs satsning på en privat vårdklinik på Östermalm i Stockholm har lanserats som en vård för kvinnor, som ofta hamnar i kläm i vårdköerna. Men satsningen fick snabbt kritik. 

Hedda care är döpt efter Sveriges andra kvinnliga läkare, Hedda Andersson, som under sin verksamma tid kämpade för att hjälpa svaga och fattiga i samhället. Att Heddacare är en privat klinik som tar 2 490 kronor kronor för ett besök hos en barnläkare och 14 900 kronor för en minnesutredning, menar kritiker går stick i stäv med Hedda Anderssons livsgärning. 

Läkaren: ”Vård kostar mycket pengar”

Camilla Läckberg svarade på Instagram med att förtydliga att Hedda care inte har något avtal med landstinget, och att de som söker vård hos dem därför inte belastar skattebetalarna. Hon skriver vidare: 

”Jag är otroligt ödmjuk inför faktumet att alla inte har råd och möjlighet att komma till Hedda Care. Jag önskar att alla kvinnor skulle få gå till Hedda Care, eller till en mottagning som Hedda Care.”

Nu svarar även läkaren och vd:n i projektet, Sara Löfgren, på kritiken i en intervju med Veckorevyn – och hon menar att priserna i själva verket inte alls är särskilt saftiga. 

– Vård kostar mycket pengar, det är inte gratis som många säger. Lönerna för viss vårdpersonal är faktiskt väldigt höga, och det pratar man inte så mycket om. Skattetrycket är högt, lokalerna är dyra och vårdverksamheter får inte dra av moms. Nästan hälften av landstingens totala budget går till administration, inte till att träffa patienter.

https://www.instagram.com/p/B5fIKB5p1Vp/

Löfgren förtydligar också att man inte avser att ersätta landstingsvården, utan vara ett komplement för att underlätta i det tuffa läget som vården befinner sig i. Hon menar vidare att det säger något om att kritiken är hård när satsningar görs just för kvinnor. 

– Det är viktigt att poängtera att män i decennier har fått privat vård på Sophiahemmet via sjukvårdförsäkring, men så fort någon vill öppna möjligheten för kvinnor att betala för sin vård och kan prioritera det så blir det väldigt kontroversiellt. Det är beklagligt, säger Sara Löfgren till Veckorevyn.

LÄS MER: TV4-profilerna försvann från rutan – så här lever de i dag (PREMIUM)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.