Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Laila Bagges tuffa kollaps: ”Läkarna sa att jag hade tur”

Laila Bagges kollaps – löftet till familjen
Laila Bagge har kämpat hårt för att komma dit hon är i dag.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Hur mycket tål en svensk powerkvinna? 

En hel del, visar det sig. Men vid trippla jobb och fyra bolag går nog gränsen. Efter ett tufft år, så har Laila Bagge lovat familjen att ta hand om sig.

– Läkarna sa att jag hade tur som klarade mig. Jag kunde lika gärna ha brutit nacken, berättar hon i en stor intervju om hur hon på sista tiden jobbat så hårt att hon blev sjuk, om livet i bonusfamilj, och att äntligen bli tagen på allvar som yrkeskvinna.

Laila Bagge, 48, känner sig lite yr när hon vaknar den där höstmorgonen. Så hon dricker ett glas vatten i badrummet. Sen blir allt svart. När hon vaknar på golvet, så är käken bruten och tänderna trasiga. Det blir ambulans till sjukhus där Laila blir sydd, och förbjuden att tugga under de närmaste sex veckorna. Ändå behåller hon, på bloggen, en närmast kavat ton, och beskriver det som att det bara var lite vätskebrist som fått henne att svimma.

I själva verket hade hon ”brakat ihop” helt.

– Jag har jobbat alldeles för mycket. Har blivit sjuk och fått utslag. För mig är det inte jobbigt att jobba mycket mentalt. Det klarar jag. Men till slut säger min kropp ifrån. 

Det finns trots allt gränser för vad en ”svensk powerkvinna” mäktar med. Men vi återkommer till det, och tar det från början genom att konstatera att Laila Bagge sällan ger upp. 

Vad gäller den kommande Nent-realityn som heter just ”Svenska powerkvinnor” så tjatade hon på Camilla Läckberg i fem år för att få henne med på tåget. När författaren till slut sa ja, kunde Laila knappt tro att det var sant. Men det var det, och därifrån kunde programmet som Laila brunnit för sen tiden före ”Lailaland” äntligen ta form. Ambitionen är att inspirera och ge andra kvinnor kraften att inte vara rädda för att misslyckas. En rädsla som Laila själv tror att hon arbetat bort genom åren.

– Jag har frågat mig själv: Vad är det värsta som kan hända? Man kan gå i konkurs, men då får man dra i handbromsen innan det händer. Man kan bli totalsågad, men då får man vara förberedd på det och stålsätta sig.

Camilla Läckberg ska vara med i ”Svenska powerkvinnor” efter en lång övertalning.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Med den avdramatiserande inställningen blir det lättare att begripa hur Laila Bagge inte bara är tv-profil, radiopratare och talangscout, utan även driver fyra bolag inom allt från vin och möbler till skönhetsvård. 

– Det börjar med att jag själv vill göra något och brinner för det. Sen om det genererar pengar eller inte. Det kommer sen. Det är inte första tanken. Jag har aldrig börjat med något för att det ska bli pengar av det.

Men om man glatt rusar in i massa nya projekt hela tiden är det också lätt att ta sig vatten över huvudet. Hur mår du?

– På sista tiden har det inte varit jättebra. Det har brakat på det sättet att jag blev sjuk, för att kroppen orkar inte: Jag blev jätteförkyld jämt, fick ont i kroppen, ont i huvudet och bara mådde dåligt. Det sitter fortfarande i luftrören.

– Men jag har mina fyra bolag som inte bara kan stänga ned, och med radio och tv, så går det inte att säga: ”Kan vi köra om två veckor?”

– Så man gör radio i fyra timmar, käkar frukost, och sen går det i ett: Du kanske spelar in tv eller måste sticka till lagret för någon grej med företaget. Sen inser man att man jobbat i arton timmar utan paus för vare sig mat eller vätska. Det var därför jag bröt käken i höstas. På grund av vätskebrist och att jag körde för hårt.

– Nu har jag lovat min familj att ta hand om mig. Både barnen och Korosh har varit väldigt arga på mig. Läkarna sa att jag hade tur som klarade mig. Jag kunde lika gärna ha brutit nacken. För jag trillade rätt framåt och slog huvudet i tvättstället. Jag kunde ha slagit in hela ansiktet, för jag föll med full kraft. Nu resulterade det ”bara” i att jag alltid kommer ha en sned käke. Efter det har jag skaffat en vätskeapp som plingar en gång i timmen, och så går jag och dricker.

Laila Bagge fick sitt stora genombrott i tv i ”Idol”.
Foto: SIMON HASTEGÅRD

Mer ledighetssuktande människor kan säkert grunna över varför Laila inte bara loggar ut och tar ledigt. Hon sitter trots allt på så pass lukrativa avtal att hon kan gå miste om flera miljoner om året på en sämre affärsuppgörelse kring sitt eget vin.

Varför slutar du inte jobba, och lever på dina tillgångar?

– Det beror på hur jag vill leva. Jag vill ju gärna behålla den standarden jag lever med i dag, så då behöver jag jobba. Men visst om jag flyttade och valde att leva billigare, så skulle jag kunna sluta jobba.

Du spenderade väl så mycket att Korosh fick klippa dina kort, och upprätta ett ”skojkonto” för extravaganser?

– Ja, det låter ibland som att Korosh har blivit en stenhård polis, men det är snarare jag som har sagt att nu vill jag att vi klipper korten och du får ta över det här. Jag vill inte ha något ansvar.

– Men när man jobbar så mycket som jag gör vill man också kunna unna sig saker. Jag jobbar ju inte för att spara, så att alla får ta över allt när jag dött. Nej, det få de fasen skrapa ihop själva. Ha, ha! 

Din framgång verkar sticka i ögonen på en del?

– Ja, och jag vet inte varför. Men det där berör mig inte så mycket. Jag får så himla mycket kärlek från mina följare att det väger upp.

Men missunnsamheten är lite märklig med tanke på att du inte hymlat om att du kommer från enklare omständigheter, och har byggt upp allt själv.

– Ja, många verkar tro att man glidit in på en räkmacka. Men det är blod, svett och tårar som ligger bakom. 

– Åtminstone i Sverige har det varit en uppförsbacke. Det tog jättelång tid innan folk visste att jag hade hittat Zara Larsson, och när jag kom med i ”Idol”-juryn, då ville man ta reda på vad Andreas Carlsson och Anders Bagge hade gjort, men ingen jäkel visste vad jag hade gjort, utan många antog att jag bara satt där för att jag hade varit gift med Anders. Hela mitt liv har jag fått bevisa mig och prestera hela tiden. Kriga lite extra för att bli tagen på allvar. Det är först nu som jag känner att folk förstår att det inte är på grund av någon annan som jag är där jag är i dag.

Mellan alla dina projekt, så verkar det tufft att hinna med ett tredje barn. Har du och Korosh lagt bebisplanerna på is?

– Ja, vi kommer inte att skaffa barn i dagsläget, och Korosh har redan sagt att han ser det som att han har två barn i Kit och Liam. Han är väldigt fin på det sättet.

– Vi skaffade ett annat kärleksbarn i stället, och det blev ett företag. Vi stoppar all tid i Kolai, så just nu är han inte heller så barnsugen. Det är så mycket jobb.

Er marknadsföring med sensuella bilder på er två är svår att missa. Jag antar att det är meningen?

– Ja. Men för det första så är det ju hud- och skönhetsvård, saker du använder när du duschar och är avklädd. Sen tyckte jag det var kul att använda en edgy bild. Men Korosh har aldrig gillat att stå i rampljuset. Så när det gick upp för honom att han måste synas med produkten, då mådde han inte jättebra. Jag förklarade att det inte går att skapa ett varumärke utan att synas: ”Du måste bära det här, du är entreprenör nu.” Men nu har han vuxit in i rollen, och jag tycker det är skönt att han har lite integritet, till skillnad från mig. Ha, ha!

Du har kallat Korosh för ditt ”längsta one night stand”. Förklara dig!

– Tanken var väl inte att det skulle bli vi från början. Jag hade precis gått igenom en jobbig skilsmässa, som var väldigt påpassad, som du vet, och jag hade väl inte en tanke på att gå in i ett förhållande just då. Vi träffades på Riche i november, då jag hade varit singel i tre månader. Jag åkte med honom hem, för att vara helt ärlig, och bådas tanke var nog att det skulle bli ett one night stand. Men sju år senare så håller vi fortfarande ihop!

Stämmer det att han ljög om sin ålder?

– Ja, jag tror att han sa att han var 30 eller 28 då. Det tyckte jag var lite ungt det med. Men sen när han berättade sanningen, då var jag ju redan fast.

Korosh och Laila driver Kolai tillsammans.
Foto: PETER KNUTSON / FOTOGRAF PETER KNUTSON

Hur får ni ihop livet som bonusfamilj med delar av familjen i USA och delar i kändisklanen Wahlgren?

– Det är alltid svårt att vara bonusförälder. För någonstans kommer det alltid vara jag som har sista ordet, även om man kompromissar. Men jag tycker att det funkar jättebra. Vi har Kit varannan vecka, och Korosh skjutsar honom varje morgon när jag jobbar på radion. Så de har fått sin egen relation. Han skjutsar honom till fotbollsträningar och tränar honom också. Liam vill ju bli MMA-fajter, så det är mycket skjutsning där med. Korosh kom ju in när de var ganska unga, 3 och 10. Det är klart att det har varit bumps, men det har också varit väldigt bra.

Din mamma gick bort 2009, och var sjuk under större delen av din uppväxt. Hur har det här covidåret, då många kanske tänkt lite extra på döden, varit för dig?

– Jag känner att det där med att döden knackar på dörren har jag levt med hela livet, så det har inte varit någon skillnad för mig.

– Däremot när jag fick corona så spelade jag in ett hejdå-meddelande till mina barn som jag skickade till min syrra. Jag gör alltid så, även när jag flyger. Jag vill vara förberedd och känna att jag sagt det jag vill säga. Så hon sitter nog på hur många band och videoband som helst där jag har sagt hejdå och ger mina sista visdomsorden till barnen. 

Då har du kanske även skrivit ett testamente?

– Det har jag gjort. Men det viktiga för mig är mer vad som händer när jag är borta. Min rädsla har varit att Kit och Liam inte ska växa upp tillsammans, om jag är borta, eftersom de har olika pappor. Jag vill att de ska ha det nära bandet som jag och mina syskon har. 

Ditt år har varit lite tungt. Unnar du dig att stanna upp ibland och njuta av allt du åstadkommit?

– Nej, då springer jag på nästa grej. Jag tycker heller inte att det är så märkvärdigt. Men det är många gånger Korosh som säger: ”Hallå! Du har gjort det här och det här och det här. Är inte det bra?” Men jag är inte så duktig på att tycka att det jag själv har gjort är bra. Jag måste nog jobba på det: Att stanna upp och se hur maxat det är att jag fått göra allt det här.

Det här är Laila Bagge

Ålder: 48.

Familj: Sambon Korosh Kananian, 30, samt barnen Liam, snart 18, (från relationen med musikern Mason Pitts) och Kit, 9, (från relationen med Niclas Wahlgren). Pappa och syskon. Tidigare gift med Anders Bagge.

Bor: Hus på Lidingö.

Bakgrund: Artist under nittiotalet, med bland annat stora framgångar i Japan. Senare låtskrivare för Céline Dion och 98 Degrees. Talangscout för skivbolag. Rekryterades till ”Idol”-juryn 2008. Realityprofil i bland annat ”Lailaland”. Radiopratare i Rix FM sen 2014. Entreprenör med allt från smycken, möbler, glas, vin och nu senast hudvårdsmärke Kolai på meritlistan.

Aktuell: Med nya Nent-programmet ”Svenska powerkvinnor”, en reality där man även får följa Camilla Läckberg, Kristina ”Keyyo” Petrushina, Antonija Mandir, och Mouna ”Doktor Mouna” Esmaeilzadeh i deras vardags- och arbetsliv.

Lena Ph:s saknad under pandemin

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.