Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Laila Bagge vill bidra till bättre klimat – adopterade ett träd

Foto: / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

Laila Bagge har bestämt sig för att bidra till ett bättre klimat och har adopterat ett träd i Kenya. 

– Jag valde ett citronträd för jag vet att lokalbefolkningen där kan sälja det också, så ger det lite mat på bordet för dem så att säga, berättar hon.

Men metoden är omdebatterad.

Som ett sätt att bidra till ett bättre klimat och för att sänka människornas koldioxidutsläpp har flera företag och organisationer börjat engagera sig för att hjälpa till att plantera träd. 

Tv- och radio-profilen Laila Bagge är en av dem som hoppat på trenden att köpa träd och plantera det utomlands. 

– Jag fick förfrågan om jag skulle vilja adoptera ett träd på Treedom, jag visste faktiskt inte att man kunde göra det, säger hon.

Just trädplantering har blivit populärt de senaste åren och lyfts ofta fram som en av de mest effektiva sätt att avlägsna koldioxid från jordens atmosfär. 

Både för- och nackdelar med trädodling

Hållbarhetsforskaren Wim Carton förklarar dock i en artikel från Lunds universitet att det också kan finnas en problematik med storskalig trädplantering: 

– Genom att se det som en enkel metod som kan skalas upp och täcka stora markytor, bagatelliserar man de sociala, ekonomiska och politiska aspekterna av trädplantering och skogspolitik. Många studier som framhåller fördelarna med trädplantering är baserade på data från abstrakta modeller och speglar inte den komplexitet som finns i den verkliga världen, säger hon i en intervju med Lunds universitet.  

Men Wim Carton tycker inte heller att man ska sluta med trädplantering i klimatarbetet.

– Självklart ska vi inte avskriva trädplantering helt och hållet. Det finns många bra skäl att skydda och utöka skogar, inte minst för att bevara biologisk mångfald och säkerställa alla de ekosystemtjänster som skogar bidrar till. Skogar ger oss resurser och utgör en viktig del i många länders landsbygdsamhällen, säger hon till Lunds universitet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.