Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lagercrantz skriver fler Millennium-böcker

"Jag kan inte låta bli", säger David Lagercrantz.
Foto: Robin Aron
Foto: Julia Dansarie
Foto: Fredrik Sandberg/Tt

David Lagercrantz skapade stor uppmärksamhet med sin fristående bok i Millennium-serien när den släpptes tidigare i höstas. 

Nu är det klart att han skriver ytterligare två böcker. 

– Jag kan helt enkelt inte låta bli, säger Lagercrantz som nu isolerar sig för att skriva. 

Det är mindre än tre veckor sedan David Lagercrantz sa i tv-programmet "Skavlan" att han var sugen på att skriva fler Millenniumböcker efter "Det som inte dödar oss" som släpptes tidigare i höstas. 

– Jag har några idèer som skulle funka. De finns i mitt huvud än så länge, så det är inget som ens Lisbeth Salander skulle kunna hacka sig in i. Jag har skrivit ner lite i hemlighet, men mest finns de där uppe, sa han då och fortsatte:

– Det är frestande att skriva en bok till. 


LÄS MER: David Lagercrantz - "Jag är ledsen över det". 


Men kanske var planerna mer långt gångna än så. För på onsdagskvällen gick bokförlaget Norstedts ut med nyheten att det kommer ytterligare två böcker i serien. 

– Jag kan helt enkelt inte låta bli. Det har varit så fantastiskt roligt att skriva, och ett sådant hisnande äventyr. Dessutom tror jag att jag har en riktigt bra story, säger David Lagercrantz på förlagets hemsida. 

Författaren har inte gått att nå för en kommentar. Enligt Magdalena Hedlund på Hedlund Agency har han bett om att inte få göra intervjuer. 

– David har pratat med journalister över hela världen i flera månader och är i det närmaste utmattad efter all uppmärksamhet och behöver få återhämta sig, säger hon och fortsätter:

– David vill gärna få tid till att skriva och fokusera, han brinner för det här projektet. 

De två nya böckerna kommer att följa upp "Det som inte dödar oss", som är en fristående fortsättning på Stieg Larssons romantrilogi om Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist. 

Stieg Larssons böcker har totalt sålts i över 80 miljoner exemplar i hela världen. David Lagercrantz bok släpptes den 27 augusti. Den femte boken kommer att ges ut 2017 och den sjätte kommer troligtvis 2019, enligt bokförlaget. 

– Läsarreaktionerna för "Det som inte dödar oss" har varit så positiva världen över. Vi är så glada och tacksamma för hur David Lagercrantz har fortsatt skriva om den värld och de karaktärer som Stieg skapade. Nu ser vi med spänning fram emot hur han kommer att fortsätta historien, säger Joakim Larsson som förvaltar arvet efter Stieg Larsson.


LÄS MER: GW om Millennium-boken - "Det är stöld".


"Det som inte dödar oss" har skapat stor uppmärksamhet, inte minst då Stieg Larssons livskamrat Eva Gabrielsson har varit starkt kritisk till boken. Även författarkollegerna Henning Mankell och Leif GW Persson har varit kritiska till Lagercrantz arbete och bland annat kallat det för "stöld". Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.