Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lagercrantz pik till Guillou: ”Är ingen mästare precis”

”Katastrofkänslan visade sig vara en bra drivkraft”
David Lagercrantz är aktuell med nya deckaren ”Obscuritas”.
Foto: CATO LEIN
När Lagercrantz gästar ”Värvet” berättar han sin kamp med depressioner.
Foto: OLLE SPORRONG
Han passar också på att ge en pik till Jan Guillou.
Foto: NAINA HELÉN JÅMA / TT NYHETSBYRÅN

Författaren David Lagercrantz har precis släppt en ny deckare.

När han nu gästar podcasten ”Värvet” berättar han även om den tuffa inspelningen av SVT:s ”Stjärnorna på slottet” – men skickar också en pik till författarkollegan Jan Guillou.

– När det gäller emotionella analyser är han väl kanske ingen mästare precis.

David Lagercrantz, 59, främst känd för ”Millennium”-serien, kom nyligen ut med nya deckaren ”Obscuritas”.

När författaren nu gästar Kristoffer Triumfs podcast ”Värvet” berättar han om den nya boken, men också om kampen med depressionerna som hela hans liv kommit och gått. För Lagercrantz handlar det ofta om att aktivt försöka bekämpa det jobbiga.

– Börjar jag slarva, jag jobbar inte, jag rakar mig inte, jag kanske inte tränar, då kan det inte gå annat än illa, säger han i podcasten och berättar att han haft depressioner som ”pågått i flera år”.

Guillous ord till Lagercrantz

En som tidigare kommenterat David Lagercrantz mående är författaren Jan Guillou, 77. 

– En gång för länge sedan, då vi var på samma förlag, sa jag till Jan Guillou att jag mådde skit. Han svarade att det var för att jag inte var tillräckligt framgångsrik, och jag minns att jag funderade på det. Kanske var det så enkelt. Jag som kommer från en familj där prestationen sätts så högt. Men det stämde dessvärre inte. När framgången kom, fortsatte livet i samma cykler, med mani och depressioner, sa Lagercrantz i en intervju med King Magazine tidigare i höstas.

”Ingen mästare precis”

I podcasten kommer Triumf och Lagercrantz in på Guillous ord:

– Kanske vill han provocera, men han gillar ju det där. ”Det är mycket enkelt”, brukar han säga. Han gillar att förenkla. Och sen kan man säga att han är en storstilad publicist på alla möjliga sätt men när det gäller emotionella analyser är han väl kanske ingen mästare precis, säger författaren. 

 – Och man kan väl säga att han kanske vänder sina svårigheter utåt på ett annat sätt. Det är också två olika manlighetsdrag. Man angriper eller man vänder inåt, tillägger han.

Svåra SVT-inspelningen

I början av 2022 syns David Lagercrantz i SVT:s ”Stjärnorna på slottet” tillsammans med Carola Häggkvist, Per Andersson, Marika Carlsson och Grynet Molvig. 

Inspelningen av programmet gjordes under en av författarens mer tuffa perioder.

– Det var ganska jobbigt men det berodde på att jag inte mådde bra helt enkelt. Jag tyckte väldigt mycket om dem. Jag träffade Grynet Molvig som är en förtjusande person. Per Andersson, Marika Carlsson, Carola också. Men det är ju en del av det, om man är en person som jag. Är man hudlös och inte mår riktigt bra så är det väldigt tungt att vara i den typen av artificiell värld där det pågår en ständig show. Så jag tyckte det var väldigt jobbigt.

– När jag fick min dag så lyckades ändå på något sätt de här strålkastarna och kamerorna föra mig upp på scen igen, lägger han till. 

Guillou om: • Drive in-jakten • Jakttroféerna • Sista Afrikaresan

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.