Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lagercrantz attack mot Leif GW – efter sex år

Inslag från 2020: I somras släpptes sjätte boken i Millenniumserien om Lisbeth Salander
Nu blåser David Lagercrantz nytt liv i bråket i en intervju med magasinet King.
David Lagercrantz går till attack mot GW.
Foto: OLLE SPORRONG
Leif GW Persson om David Lagercrantz: ”Totalt ointressant”.
Foto: OLLE SPORRONG

David Lagercrantz kallar Leif GW Persson för ”grandios” och ”mindervärdig” efter författarduons bråk för sex år sedan.

Nu får osämjan nytt liv.

– Hans ärende var att skada, inget annat, säger Lagercrantz till tidningen King.

– För mig är han en totalt ointressant person, svarar GW.

David Lagercrantz har varit i några kritikstormar i sin karriär. Han har bland annat anklagats för att ha fejkat Zlatan Ibrahimovics citat i dennes biografi – och 2015 var han mitt i stormen när han presenterade sin första bok i ”Millennium”-sviten: ”Det som inte dödar oss”.

Originalförfattaren Stieg Larssons änka och vänner reagerade med kraft och kallade projektet för ”exploatering”, ”groteskt” och ”gravplundring”. 

Leif GW Persson passade då på att berätta att David Lagercrantz lånat sig av namnet ”Bäckström” från GW:s kända deckarserie. Han kallade författarkollegan för ”fantasilös” och sa att han ”naturligtvis fått nej” om han frågat.

– Det är ingen som läser David Lagercrantz egna historier så skadan är ju minimal. Således känns det onödigt att börja bråka om saken. Men nu har han väl så att han klarar sig ett tag. Annars får han väl hitta någon annan döing att ta över, sa GW till SvD då. 

”Rubriken handlar om mig”

Nu blåser David Lagercrantz nytt liv i bråket. I en intervju med magasinet Kings journalist Rasmus Blom beskrivs GW:s uttalande som ”karaktärsmord”. 

– GW är briljant förstås på många vis. Men han är också grandios och mindervärdig. Han angriper det som hotar honom, och han passar alltid på när folk ligger. Hans ärende var att skada, inget annat. Han ville vara med och hoppa på mig med alla de andra, säger Lagercrantz.

Leif GW Persson tar inte kritiken om att han skulle vara ”grandios” och ”mindervärdig” särskilt hårt. Och att han känner sig hotad fnyser han bort.

– För mig är han en ointressant person och som författare finns han inte på min karta. Men jag har inte uppfattat det som att Lagercrantz ligger ner, han verkar vara välmående, säger han.

– Det här blir ju lite reklam för honom. Men jag tror ju inte rubriken kommer handla om honom, utan om mig. 


Herngren har efter Expressens granskning fått mycket kritik på sina sociala medier.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.