Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Läckberg slår tillbaka efter Wallströms ord

Foto: JENS CHRISTIAN
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

För en vecka sedan hade ”Svenska powerkvinnor” premiär i Viaplay.

Och nu har programmet kritiserats av både recensenter och tittare – inklusive Sveriges tidigare utrikesminister Margot Wallström.

På Twitter ifrågasatte hon att Camilla Läckberg utser sin garderob till sitt viktigaste rum – och hur hon samtidigt kallar sig för ”powerkvinna”.

Nu har Läckberg svarat.

”Jag förtjänar inte ditt förakt,” skriver hon på Instagram.

Laila Bagge, 48, tjatade på Camilla Läckberg, 47, i fem år. Nu har det gått en vecka sedan Viaplay-serien ”Svenska powerkvinnor” hade premiär.

Och recensionerna har varit blandade. Vissa menar att programmet lyfter fram ”fel” sorts kvinnor – och i stället för att fokusera på framgångsrika entreprenörer snarare borde lyfta fram kvinnor i vården.

En av de som kritiserat serien är Sveriges före detta utrikesminister Margot Wallström, 66.

På Twitter passar hon på att ge en passning till en intervju i Svenska Dagbladet där en professor i sociologi uttalar sig om att allt fler kvinnor ”gifter ner sig” – och till Camilla Läckbergs insats i ”Svenska Powerkvinnor”.

Ska man skratta eller gråta åt att år 2021 skriver SvD om att kvinnor ”gifter ner sig” och en människa som kallar sig själv ”Powerkvinna” går runt i sitt nybyggda hus och säger att hennes garderob är det viktigaste rummet…?”, skriver den tidigare utrikesministern.

https://twitter.com/margotwallstrom/status/1437289508236636163

Camilla Läckberg: Jag förtjänar inte ditt förakt

I ett inlägg på Instagram går Camilla Läckberg i försvarsställning – innan hon går till motattack.

Jag kommer från en bakgrund av noll förmögenhet och kontakter. Mina föräldrar var båda sjukpensionärer och vi vände på varje krona. Jag satsade på skolan, jobbade div extrajobb, kämpade hårt, kom in på universitet och utbildade mig till civilekonom och byggde ett liv utan en krona med mig hemifrån.”, skriver hon och fortsätter:

Sen har jag genom en kombination av talang, kloka val, tur och hårt arbete nått betydligt längre än jag någonsin kunnat drömma om. Snart 30 miljoner sålda böcker. Utgiven i över 60 länder.

Hon avslutar med att rikta sig direkt till Margot Wallström.

Nej Margot. Jag är stolt över vad jag som kvinna åstadkommit från två tomma händer. Och jag förtjänar faktiskt inte ditt förakt. Inte alls. Och dessutom - ni politiker pratar mycket om klimatet på sociala medier. VAD ger dig då rätt att sitta på twitter och gå till personangrepp på mig på det här viset? Lågt. Riktigt lågt Margot.”

Dessutom stöttas hon av kärleken Simon Sköld, som i en kommentar till inlägget taggar Margot Wallström och skriver:

Hade du du otur när du tänkte, eller är du bara ouppfostrad?

Attackerna fortsatte: ”Högst oskönt”

Bråket fortsatte under tisdagseftermiddagen. Margot Wallström har bemötte Camilla Läckbergs Instagraminlägg på Twitter:

Jag tror att du förstår vad jag menar: att jag blev förvånad och lite besviken. TV-programmet heter ”Powerkvinnor” -ett uppfordrande ord som skapar intresse: vilken makt har dom och hur använder dom den?”, skriver Wallström i en Tweet och fortsätter:

Ingen missunnar dig dina framgångar -tvärtom! Men jag hade trott att grunden till framgångarna har lagts i arbetsrummet. Din power är ju mycket mer än en välfylld garderob.

På detta svarade Camilla Läckberg:

Anser för övrigt att du just nu använder DIN makt på ett högst oskönt sätt.

Laila Bagge: ”Kanalens eget beslut”

Även Laila Bagge har reagerat på den kritik som riktats mot programmet och menar att många stör sig just på programmets namn.

– Det är inget namn som varken jag eller Camilla eller någon annan i serien har kommit på. Det här är kanalens eget beslut. Helt plötsligt bär vi någon form av skyldighet att förklara vad en powerkvinna innebär och varför just vi ska vara det och inte andra.

– Då har vi också fått frågan vad en powerkvinna är för dig? För mig är alla kvinnor powerkvinnor i någon form. Antingen inom din karriär eller i ditt privatliv. Min mamma är en powerkvinna som fostrade i stort sett fem barn själv. En otroligt stark kvinna som är en av mina förebilder. Så alla har sina egna sätt att mäta powerkvinnor.

Laila Bagge vill belysa att just ”Svenska powerkvinnor” valt att fokusera på företagsvärlden.

– Tanken med programmet är att följa kvinnor i sitt entreprenörskap. Sen kan man göra andra program där man följer andra powerkvinnor inom vården eller ensamstående mammor, men det var inte tanken med just det här programmet.

Expressen har talat med Margot Wallström presskontakt som hänvisar till kommentarerna på Twitter.

https://www.instagram.com/p/CTy-5B0Ih6f/
Camilla Läckberg: ”Aldrig släppt in så här mycket”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.