På måndagen öppnade Hedda Care sin första mottagning i centrala Stockholm – enligt företaget självt ”i underbara lokaler” på Östermalm.
Bakom det privata vårdföretaget står deckardrottningen Camilla Läckberg, PR-proffset Christina Saliba och läkaren Sara Löfgren.
På Instagram skriver Camilla Läckberg:
”När köer och väntetider i vården växer tar kvinnor smällen. Kvinnor ansvarar inte bara för sin egen hälsa, vi planerar oftast våra barns och föräldrars sjukvård också.”
Följarna kritiska mot namnvalet
Hedda Care har fått sitt namn efter Sveriges andra kvinnliga läkare, Hedda Andersson, som var verksam vid en rad svenska sjukhus i slutet på 1800-talet och långt in på 1900-talet. Hon kämpade för att hjälpa sjuka barn och kvinnor och engagerade sig i sjukvård för fattiga.
Just detta har fått vissa av Camilla Läckbergs följare att gå i taket, då man menar att det privata vårdföretaget med sina saftiga priser snarare riktar in sig på en välbärgad målgrupp i Stockholms mest exklusiva kvarter. Att man döpt företaget efter den legendariska läkaren döms ut som ”en skymf”.
En av många som kommenterat Läckbergs inlägg är Theresé Benjaminsson, 47, från Falkenberg.
”Skamligt!! Byt namn!”, skriver hon.
– Det var främst det här med namnet. Hedda Andersson kämpade för de fattiga. Då hade man inte behövt använda det namnet, utan då kan man vara ärlig och säga som det är, säger Theresé Benjaminsson till Expressen.
Jonna Hansson, 31, från Varberg har främst reagerat över de höga priserna.
I ett sms till expressen skriver hon:
”Jag tycker bara själva grundidén med detta är god, men priserna är totalt orimliga för en normal inkomsttagare, ensamstående osv. Namnet Heddacare är också helt otroligt, Hedda kämpade för fattiga människor, besökte fattigstugor osv. Prisklassen vänder sig inte till deras målgrupp dem vill hjälpa!! Snare rika kvinnor. Nej, det fick mig bara att häpna!”
Bland kritikerna finns också socialminister Lena Hallengren, S.
– Det här sticker ju enormt i ögonen. Vi har en lång tradition i Sverige av vård efter behov, inte efter plånbok. Där den som har mer pengar betalar lite mer skatt och alla får ut välfärd i form av till exempel avgiftsfri mödravård och BVC för alla barn. Det här är ett stort steg bort från den principen. Jag tror det är mycket farligt, säger hon till Aftonbladet.
Besöksavgiften till en seniorläkare ligger exempelvis på 2 490 kronor, vilket är samma summa som ett besök hos barnläkaren kan landa på.
Vill man genomgå en minnesutredning kostar det 14 900 kronor. Enligt prislistan ingår då prover, röntgen, testning och läkarbesök.
För en ”personlig hälsokontroll” får patienten reda på priset endast på förfrågan.
Kvinnor mer utsatta i vården
Expressens medicinreporter Anna Bäsén har tidigare rapporterat om hur kvinnor inte tas på allvar i svensk sjukvård. Hon har även skrivit om hur pass stor skillnad det är på vården beroende på var man bor.
Under måndagseftermiddagen publicerade Camilla Läckberg ett svar på kritiken på Instagram. Läckberg skriver bland annat:
”Jag är otroligt ödmjuk inför faktumet att alla inte har råd och möjlighet att komma till Hedda Care. Jag önskar att alla kvinnor skulle få gå till Hedda Care, eller till en mottagning som Hedda Care.”
Hon fortsätter:
”Tills vidare är varje människa som kommer till Hedda Care en människa mindre i vårdkön, utan att det kostar en enda skattekrona.”
https://www.instagram.com/p/B5kxVq6gExs/