Läckbergs och Fexeus miljonsuccé: ”Tramsigt”

Henrik Fexeus och Camilla Läckberg har dragit in mångmiljonbelopp på bokserien.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Camilla Läckberg med maken Simon Sköld på releasefesten i april.
Foto: Karin Törnblom/TT / TT NYHETSBYRÅN / Karin Törnblom

Camilla Läckberg och Henrik Fexeus gör succé med romantrilogin ”Box” om utredarna Vincent och Mina.

Och att det syns på bankkontot är ingenting Fexeus sticker under stolen med i när han gästar ”Nemo möter vän”.

– Jag fick höra att det var en av de största bokdealarna någonsin i hur många länder som är inblandade. Det går inte att relatera till sånt, säger Fexeus.

I april festade författarduon och vännerna Camilla Läckberg, 47, och Henrik Fexeus, 49, efter att de gett ut sin andra bok ”Kult”, i spänningsserien om utredarna Vincent och Mina.

Festen och boksläppet kom bara ett par månader efter att den första boken ”Box” nådde hyllorna i höstas. Men succén var ett faktum långt före dess, berättar Henrik Fexeus i i podcasten ”Nemo möter en vän”.

– Den såldes till 60 länder ett år innan den var publicerad i Sverige, säger han.

I höstas hade duon dragit in omkring 100 miljoner kronor utomlands, men nu när bok två också adderats till samlingen har siffran ökat.

– Ryktet säger att totalt bland alla länder någonstans i närheten av 150 miljoner kronor, säger han.

”En av de största bokdealarna någonsin”

Även om Henrik Fexeus inte hymlar kring att boken inneburit ett rejält tillskott i kassan för både honom och Läckberg, går alla pengar inte oavkortat till dem.

– Vi är inte bara två om det här. Det finns en agent som har gjort affärerna förstås, som ska ha en ganska stor del av kakan, och så finns det PR-människor. Med det sagt är det fortfarande tramsigt mycket pengar, förstås.

– Jag fick höra att det var en av de största bokdealarna någonsin i hur många länder som är inblandade. Det går inte att relatera till sånt, säger Fexeus.

Vinsten författarna gör delas lika berättar Fexeus samtidigt som han också tillstår betydelsen av den mer erfarne Camilla Läckberg har i trilogin.

– Det är klart att jag också förstod värdet i att jobba med henne, betydelsen av hennes varumärke och den långa erfarenhet hon har, det ska jag inte sticka under stol med. Men det var aldrig det som var drivande eller lusten i projektet, säger han i ”Nemo möter en vän”.

Camilla Läckbergs ovärderliga gåva till Henrik Fexeus

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.