Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Läckbergs nya känga till Lundell på bokmässan

Släpper boken "Box" tillsammans.
Camilla Läckberg på bokmässan.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Camilla Läckberg på bokmässan.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Camilla Läckberg på bokmässan.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Ulf Lundell.
Foto: MATTIAS HANSSON / IBL

Bokmässans huvudnummer. 

Då passade Camilla Läckberg på att reta Ulf Lundell igen.

– De här gubbarna står för en del dumheter ibland så jag tycker det är roligt att hålla upp spegeln framför dem, säger hon.

Det är få betalande besökare på plats på årets bokmässa på grund av pandemin, men ett välbesökt samtal var Camilla Läckbergs diskussion med kollegerna Henrik Fexeus, Anders de la Motte och radioprofilen Måns Nilsson om att skriva böcker tillsammans med någon annan. 

Läckberg är just nu aktuell med boken ”Box” med just Fexeus. 

Under samtalet diskuterade man att morden i Anders de la Mottes och Måns Nilssons böcker utspelar sig på Österlen. Camilla Läckberg undrade då när Österlenbon Ulf Lundell skulle dö i deckarna. 

Efteråt berättar hon att det var en passning till hennes ordbråk med rockartisten och författaren Lundell, något som går långt tillbaka i tiden. I boken ”Vardagar 2” kallar Ulf Lundell bland annat Camilla Läckberg för ”litterär komposthög”.

– Det började med att han i sina böcker skrev att jag var en litterär skräphög eller vad det var, jag minns inte exakta citatet, och omnämnde min man som toyboyen. Där var det väl dubbelmoralen i det som jag tyckte var så fruktansvärt korkat i och med att hans kvinnor är x antal decennier yngre, så också den senaste. Den här elefanten i porslinsaffären, ska vi prata om den?, säger hon och skrattar. 

Camilla Läckbergs diskussion med kollegerna Henrik Fexeus, Anders de la Motte och radioprofilen Måns Nilsson var välbesökt på bokmässan.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

”Står för en del dumheter”

Tidigare har hon skänkt 20 000 kronor till bevarandet av det 19 meter höga betongtorn nära rockartistens hem som han då försökte få bort.

Hon är mån om att vara tydlig med att hon naturligtvis inte önskar Ulf Lundell död. 

– Men jag tycker det är kul bland att hålla upp en spegel framför dumheterna. De här gubbarna står för en del dumheter ibland så jag tycker det är roligt att hålla upp spegeln då. Det är väl både med glimten i ögat, men också lite ett sätt att säga: Kom igen, höj er. Jag är så trött på dubbelmoralen, säger hon.

Camilla Läckberg hade nyligen även en hätsk debatt med den tidigare utrikesministern Margot Wallström. 

Hon tycker att den diskussionen varit viktig.

”Ska man skratta eller gråta åt att år 2021 skriver SvD om att kvinnor 'gifter ner sig' och en människa som kallar sig själv 'Powerkvinna' går runt i sitt nybyggda hus och säger att hennes garderob är det viktigaste rummet…?”, twittrade Margot Wallström och syftade bland annat på programmet ”Svenska powerkvinnor” hos Viafree.

Camilla Läckberg svarade den före detta utrikesministern i ett långt inlägg på Instagram, där hon bland annat skrev:

”Nej Margot. Jag är stolt över vad jag som kvinna åstadkommit från två tomma händer. Och jag förtjänar faktiskt inte ditt förakt.”

– Det var ju lite öppet mål för det var så dumt, säger Camilla Läckberg nu. 

– Hon svarade tillbaka och bara grävde sig djupare ned i sin grop. Hon skrev att det måste väl ändå vara i arbetsrummet som min framgång byggts.

Camilla Läckberg på bokmässan.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Inte som Zlatan

Hon tycker att kommentaren visar på en dubbelmoral i samhället som behöver kritiseras. 

– Alla vet att Zlatan älskar snabba sportbilar och pratar gärna om det, men det är ingen som säger: ”Vad har det med ditt fotbollsyrke att göra, Gud så dumt”. Det är ingen som ens bryr sig om det, men som kvinna får man inte ens ha två tankar i samma huvud. Jag får inte både vara en framgångsrik karriärkvinna och gilla skor, för det går inte ihop. Och det beror på att kvinnliga intressen är devalverade i jämförelse med mäns. Det borde Margot ha insikt i och veta. Hon borde inte spä på den strukturen. 

Camilla Läckberg tycker att den efterföljande debatten på Instagram och i olika medier var nyttig.

– Jag vet att man ibland säger om mig, ”vaddå måste hon alltid ta alla diskussioner”, men det är viktigt att ta de här diskussionerna och det handlar inte om att jag fick kritik. Personligen kan jag inte bry mig mindre, jag kan inte bry mig mindre om vad hon har för åsikt om vad jag säger är mitt favoritrum, men det jag har åsikter om är att det visar på en struktur som är helt felaktig och då måste vi ta den diskussionen. Och den diskussionen efteråt blev jättebra. 

Keyyo kommer på besök till författaren i "Svenska Powerkvinnor".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.