Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läckberg i bråk om coronatester

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Vårdföretaget Hedda Care, som grundats av Camilla Läckberg, fortsätter sälja tester till privatpersoner som vill ta reda på om de är immuna mot covid-19.
Foto: EERO HANNUKAINEN / IBL

Vårdföretaget Hedda Care, som grundats av Camilla Läckberg, fortsätter sälja tester till privatpersoner som vill ta reda på om de är immuna mot covid-19. 

Nu har bolagets delägare hamnat i konflikt – efter att Läckberg hävdat att beslutet fattats mot hennes vilja.

– Det har känts otroligt frustrerande för mig att ensam få bära hundhuvudet för något jag inte ens står bakom, säger hon till Dagens Nyheter.

I december öppnade vårdföretaget Hedda Care sin mottagning på Östermalm i centrala Stockholm. Deckardrottningen Camilla Läckberg är delägare.

Under coronakrisen har företaget börjat erbjuda antikroppstester för corona till privatpersoner, för 950 kronor styck – trots att inga antikroppstester kan rekommenderas till allmänheten, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Det finns i dag ingen av de här aktörerna som har tester som vi tycker att vi kan rekommendera. De flesta av de här testerna faller på det vi kallar för validering, det vill säga var gränsen som visar om man haft sjukdomen eller inte går, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till TT.

Även WHO avråder från sådana antikroppstester.

Läckberg: Har varit tydlig

Vårdföretaget Hedda Care erbjuder tester till privatpersoner sedan en vecka tillbaka. 

Camilla Läckberg skrev på Instagram i fredags att att hon som ägare ”inte alltid är informerad i de operativa beslut som tas. Jag står fullt bakom att Hedda Care skall hjälpa vården med coronatester däremot har jag sedan länge uttryckt till ledningen för Hedda Care att jag inte anser att man – i dagsläget, skall erbjuda tester till privatpersoner, viket inte hörsammats.”

Camilla Läckberg säger till Dagens Nyheter att hon varit ”väldigt tydlig” med att hon varit emot testerna.

– Jag ser inte att det är rätt läge nu med tanke på hur läget är i vården och med tanke på att det råder väldigt mycket tveksamheter kring tillförlitligheten. Så jag tyckte helt enkelt inte att tidpunkten alls var rätt och det har jag varit väldigt tydlig med, säger Camilla Läckberg till tidningen.

Företagets vd Sara Löfgren vill inte kommentera situationen för DN.

”Det är förstås lockande att skicka över våra konversationer kring detta. Men jag jobbar inte så”, skriver Löfgren i en kommentar till tidningen. Det får Camilla Läckberg att reagera.

– Jag har också sms som jag kan skicka över i så fall, där jag tydligt, tydligt motsätter mig, säger Läckberg vidare.

Vd:n: Tester ger provsvar med stor säkerhet

Bolagets vd Sara Löfgren säger till DN att de informerar de som tar testerna om att de inte kan klassa sig själva som immuna, men att testet ger ett provsvar om antikroppar som de ”med stor säkerhet kan stå bakom.”

Tidigare har både Åke Lundkvist, professor i virologi och Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet nämnts på Hedda Cares hemsida där de säljer testerna. Deras namn har nu tagits bort därifrån.

– Vi har ingen relation till Hedda Care, men vi står bakom testet, det är ett bra test, säger Björn Olsen till DN.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.