Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regina Lunds svåra tid efter sjukdomen

Foto: OLLE SPORRONG
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Camilla Läckberg förlorade sin pappa i cancer när hon var 19 år gammal.

Inför TV4:s gala "Tillsammans mot cancer" berättar hon, Robin Bengtsson, Regina Lund och flera andra om sina erfarenheter av sjukdomen.

– Det är fortfarande väldigt jobbigt, säger Camilla Läckberg.

Måndag klockan 20.00 sänder TV4 insamlingsgalan "Tillsammans mot cancer", som leds av Tilde de Paula Eby och Bengt Magnusson.

Redan vid 18-tiden började gästerna anlända och många delade med sig av sina personliga erfarenheter av sjukdomen.

– Jag är här för att berätta om min pappa Jens Läckberg som gick bort i cancer när jag var 19 år gammal. Galan är fantastisk för den handlar om hopp, inte om att vi ska vältra oss i elände och sorg även om man samtidigt belyser de bitarna, säger Camilla Läckberg.

Perioden när hennes pappa blev sjuk var tung, berättar författaren.

– Den var väldigt jobbig, det gick ungefär ett år från det att han fick diagnosen till att han gick bort. Det var en väldigt dålig period och det är fortfarande jobbigt. Det händer fortfarande saker som han missar.


LÄS MER: Marcus, 26, fick en hjärntumör – drömmer om att bli pappa 


Även Melodifestivalen-vinnaren Robin Bengtsson, som uppträder under kvällen, har personliga erfarenheter av sjukdomen då hans mamma har varit sjuk i cancer.

– Det var så klart väldigt jobbigt. Hon var väldigt sjuk och inte så gammal heller, hon fyller 50 i år och det här var 3-4 år sedan. Jag hade precis blivit pappa och tänkte att min son inte skulle få träffa sin farmor i framtiden. Det var jättejobbigt, säger han och fortsätter:

– Nu är hon frisk och har ett fantastiskt liv. Det är det budskapet jag vill ge i dag.

Du ska tillägna ditt framträdande till din mamma i kväll, vad har du för budskap till tittarna?

– Att ta vara på tiden just och att ha hopp om framtiden även om det känns mörkt.

Johannes Brost skulle ha varit med på "Tillsammans mot cancer"-galan i TV4

Johannes Brost skulle ha medverkat i "Tillsammans mot cancer" men förlorade kampen mot sjukdomen för bara några dagar sedan.

– Jag träffade honom aldrig men det här hemska fick mig att tänka lite extra på hur skört livet kan vara och hur snabbt planerna kan förändras. Det fick mig att tänka att man måste ta vara på tiden med nära och kära lite extra, säger Robin Bengtsson, som också tror att det blir mycket tårar och starka känslor under kvällen.

Skådespelaren Regina Lund har själv varit sjuk i cancer.

– Jag är här för att jag själv har varit drabbad och överlevt och jag vill förmedla budskapet om att det lika gärna kan gå bra. Och det känner jag är otroligt viktigt i det här sammanhanget, när vi också gråter och har mycket sorg, att vi känner att det också finns hopp.

Regina Lund frisk från cancern

Regina Lund hoppas att galan ska leda till att mycket pengar samlas in till cancerforskningen.

– Jag vill att svenska folket ska samla in så mycket pengar det bara går till forskningen. Jag vill att den klassiska medicinen ska förenas med den alternativa och att man ska hjälpas åt i stället för att motarbeta varandra. Och framför allt tycker jag att vi måste hjälpa varandra mer, säger hon och fortsätter:

– Att släktingar stöttar någon i familjen som har blivit sjuk, vänner som stöttar varandra och att vi inte ger upp. För den som är drabbad kan lätt isolera sig och hamna utanför samhället och det är det viktigt att man fångar upp den personen och hjälpe till. Jag tror att det är en väldigt stor del i tillfrisknandet och att komma tillbaka till arbetslivet.

Regina Lund beskriver sig själv som "otroligt frisk" i dag.

– Jag har gått ner 15 kilo, inte för att jag är sjuk utan för att jag har tränat och ätit rätt. Och för att jag vill det. Jag får ofta frågan om jag är sjuk eftersom jag har gått ner i vikt men nej, jag är här för att förmedla budskapet om att jag är frisk och att jag kommer bli ännu friskare. Det finns hopp.

Hur hanterade du sjukdomen?

– Det har varit en otroligt lång resa. Jag har varit igenom en skärseld jag inte trodde fanns. Det har varit tider av otrolig fysisk smärta, tider av isolering och tider av tvivel. Och naturligtvis dödsångest. Men från sekunden jag kom ut från sjukhuset så bestämde jag mig för att nu friskförklarar jag mig själv, nu kämpar jag.

– Sedan går man på någon slags högenergi, att nu kommer allting går bra. Sedan dippar man igen och så kommer man upp igen. Det är en kurva.


LÄS MER: Brost trodde att han skulle överleva – in i det sista 


Regina Lund diagnosticerades med bröstcancer 2013. Hon opererades, fick cellgifter och strålning. Efter det gick hon direkt tillbaka till arbetet.

– Jag försökte greppa tag om allt positivt i livet. Jag reste. Långt senare började jag lyssna på de råd jag fick och det tog tid för man stänger sig. Det har tagit fem år så man måste ge det lite tid. Jag hade väldigt bråttom.

TV4-profilen Jenny Alversjö kallar "Tillsammans mot cancer" för en av årets viktigaste kvällar.

– Det är så otroligt viktigt att det kommer in mer pengar till cancerforskningen och att folk blir månadsgivare. Det betyder så mycket. Jag gör allt jag kan för att stödja cancerforskningen genom att vara här.

Har du någon personlig relation till cancer?

– Jag har haft tur, peppar, peppar. Ingen i min familj har drabbats direkt men indirekt drabbas man alltid. Jag har en nära vän som fick en tumör bortopererad och en annan som genomgår cancer just nu. Cancer är en fruktansvärd sjukdom som finns överallt. Alla har någon som drabbas.

Johannes Brost skulle ha varit med oss här i kväll, hade du någon relation till honom?

– Johannes var ju ljuvlig. Jag hade föremånen att träffa honom genom "Nyhetsmorgon" många gånger och det finns ingen som honom. Han går inte att ersätta och det är så tragiskt att det gick så mycket snabbare än vad både han och hans nära räknade med. Han tittar på oss i himlen i kväll tror jag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.