Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Kvitt eller dubbelt"-vinnaren Sigge Bock avliden – 73 år gammal

Sigge Bock, som 15 år gammal vann SVT:s "Kvitt eller dubbelt – Tiotusenkronorsfrågan" 1959, avled förra veckan 73 år gammal. Foto: PRIVAT
Hans fru Gertrud Bock berättar nu om deras liv tillsammans och hur de möttes. Foto: PRIVAT

Sigge Bock, som 15 år gammal vann SVT:s "Kvitt eller dubbelt – Tiotusenkronorsfrågan" 1959, avled förra veckan 73 år gammal.

Hans fru Gertrud Bock berättar nu om deras liv tillsammans och hur de möttes.

– Vi hade bara ögonen för varandra, det var det berömda klicket, säger hon.

Året var 1959 och Sigge Bock var 15 år gammal. Sigge, eller Sigfrid som var hans riktiga namn, ställde upp i SVT:s klassiska frågesportsprogram "Kvitt eller dubbelt – Tiotusenkronorsfrågan". Hans unga ålder till trots tog han hem vinsten och skrev in sig i den svenska tv-historien.

Hans specialämne var astronomi, något som följde honom genom livet. Men Sigge Bock hade även en hel del andra intressen.

– Han var en väldigt studieintresserad och en väldigt begåvad människa, han var språkbegåvad och hade ett enormt minne. Han visste väldigt mycket, speciellt om historia, litteratur och teologi, berättar Gertrud.

 

 

LÄS MER: SVT:s superklassiker ”Kvitt eller dubbelt” i nya kläder

 

 

Sigge Bock var även intresserad av litteratur och valde därför att bli bibliotekarie, och det var så han träffade sin blivande fru Gertrud. Hon var änka, hade inga barn och hade därför bestämt sig för att adoptera. Sigge skulle vikariera för henne under tiden som hon var borta.

– Och det var så vi träffades. Vi hade bara ögonen för varandra, det var det berömda klicket. Han såg inte särskilt tjusig ut, väldigt bohemisk, men han hade en utstrålning som jag föll för. Han var en väldigt god människa. Samtidigt delade vi den kristna tron, säger Gertrud Bock.

Efter att ha arbetat som bibliotekarie några år beslutade sig Sigge för att studera teologi, för att bli präst.

– Han hade upplevt en kallelse att bli präst redan som barn men slog bort den tanken. Men sedan fortsatte han med det teologiska. Han var även intresserad i själavård och engagerade sig i en rörelse där de bad om läkedom för människor som hade sår i sitt inre. Ibland höll han föredrag som präst och satte då ofta sina kunskaper om rymden i relation till skapelsen.

Sigges bortgång kom inte oväntat, berättar Gertrud Bock. Han led under flera års tid av olika sjukdomar så som hjärtsvikt, diabetes och cancer.

– Han var svårt sjuk och han blev tröttare och tröttare. Men hela familjen hann ta avsked av honom och han somnade in fridfullt, säger Gertrud Bock.

Sigge Bock avled 73 år gammal.

Han lämnar efter sig frun Gertrud, parets fem barn samt barnbarn och barnbarnsbarn.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!