Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kvinnornas anklagelser om övergrepp mot världstenoren

Placido Domingo anklagas för att ha utsatt sina kvinnliga kolleger för sexuella trakasserier. Foto: LUCA BRUNO / AP TT NYHETSBYRÅN
Han är en av operavärldens mest inflytelserika personer. Foto: DAMIAN DOVARGANES / AP TT NYHETSBYRÅN
Patricia Wulf. Foto: JACQUELYN MARTIN / AP TT NYHETSBYRÅN

Ända sedan 80-talet ska den världskända operatenoren Placido Domingo ha utsatt sina kvinnliga kolleger för sexuella trakasserier och ovälkomna närmanden.

Nu är operasångaren stoppad från scenerna – efter att nio kvinnor kliver fram, och berättar om sina erfarenheter med Domingo.

– Han brukade ställa sig nära mig, med sitt ansikte mot mitt ansikte, sänka rösten och säga: ”Patricia, måste du gå hem i kväll?”, berättar Patricia Wulf, den enda av kvinnorna som vågar träda fram med namn, till AP.

Placido Domingo, 78, har varit en av operavärldens mest hyllade och inflytelserika män under flera årtionden – men lika länge ska han ha utnyttjat sin status för att manipulera till sig sexuella relationer med kvinnliga kolleger. 

I operavärlden räknas Placido Domingo som en av de allra största sångarna genom tiderna, med över 140 roller i ryggen. Han är också konstnärlig ledare på Los Angeles Opera, och har dessutom vunnit flertalet Grammys.

Nu kliver nio kvinnor fram i The Associated Press, AP, och riktar hårda anklagelser mot den spanska operatenoren. De säger att Domingo inte bara ska ha lockat mindre erfarna kolleger med jobberbjudanden för att de ska ha sex med honom – han ska också ha satt käppar i hjulen i karriärerna hos de kvinnor som har avvisat honom.

En ”öppen hemlighet”

Av de nio kvinnorna som kliver fram och berättar om Domingos beteende – som länge ska ha varit en ”öppen hemlighet” i branschen – så är det bara en som vågar gå ut med namn och bild. 

Mezzosopranen Patricia Wulf sjöng med Placidio Domingo på Washington Opera, men har nu gått i pension, och känner sig därför trygg med att tenoren inte kan förstöra hennes karriär.

– Han brukade ställa sig nära mig, med sitt ansikte mot mitt ansikte, sänka rösten och säga: ”Patricia, måste du gå hem i kväll?”, säger hon, och berättar att hon försökte skämta bort hans närmanden i början.

Operasångarna spelade mot varandra i föreställningen ”Fedora”, och Wulf var ärad över att få sjunga med världsstjärnan.

Hon berättar med tårar i ögonen för AP om hur hon kämpade länge för att ta sig någonstans i karriären – bara för att upptäcka att branschens världsstjärna utnyttjar en.

– Han är nästan som Gud i min bransch. När han kommer nära och säger sådana saker är det första man tänker: ”Va?!”. Men så fort man går i väg och kommer undan så tänker man: ”Förstörde jag precis min karriär?”, säger hon.

Kräver att få vara anonyma

De andra åtta kvinnorna kräver att få vara anonyma i intervjun med The Associated Press, då de fortfarande arbetar i branschen, och är rädda för hur Domingos inflytande skulle kunna påverka deras karriärer negativt om de avslöjar sina identiteter. 

En av kvinnorna arbetade med Placido Domingo i Los Angeles i mitten av 2000-talet, när han blev väldigt engagerad i hennes karriär. Han bjöd hem henne för att hjälpa henne med ett sångstycke, när han gjorde sexuella närmanden.

– När det var över så ställde han sig upp och smekte sin hand på min kjol, och det var då jag visste att jag var tvungen att ta mig därifrån.

Hon berättar hur han ska ha tiggt att hon skulle stanna, och sa att han ”hade två timmar kvar” – vilket hon tolkar som att han tagit potenshöjande medel inför deras möte.

Avfärdat närmanden

Sju av kvinnorna som anklagar Domingo i AP menar att deras karriärer redan tagit en smäll av att de avfärdat tenorens sexuella närmanden. Flera av dem fick aldrig arbeta med honom igen efter att ha utsatts för honom, och några rapporterar om att roller de blivit lovade aldrig blev av.

AP konstaterar att inga av kvinnorna har dokumentation som styrker anklagelserna, men tidningen har pratat med kolleger som offren anförtrott sig till, och bekräftat att tidslinjen stämmer.

De nio kvinnorna som anklagar Domingo

Patricia Wulf, mezzosopran, född 1958. Arbetade med Domingo på Los Angeles Opera 1998.

 

Anonym kvinna, mezzosopran, född 1965. Spelade mot Domingo i ”Tales of Hoffman” på Los Angeles Opera 1988.

 

Anonym kvinna, sångerska. Född 1971. Mötte Domingo 1998 på Los Angeles Opera.

 

Anonym kvinna, sångerska. Arbetade med Domingo i mitten av 2000-talet.

 

Anonym kvinna, dansare. Arbetat med Domingo i flertalet städer under 1990-talet.

 

Anonym kvinna, sångerska. Född kring 1970. Träffade Domingo på semester i Rom 1992.

 

Anonym kvinna, sopran. Född kring 1960. Träffade Domingo på The Met 2002.

 

Anonym kvinna, sångerska.

 

Anonym kvinna, sångerska.