Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kvinnorna som styr reality-klanerna i tv

Mia Parnevik Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
Laila Bagge. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
Maria Montazami. Foto: THOMAS ENGSTRÖM / THOMAS ENGSTRÖM EXPRESSEN
Pernilla Wahlgren. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Rått, nära – och väldigt privat. 

Realitygenren har tagits över av kändisarna – och det är kvinnor som Mia Parnevik, Pernilla Wahlgren, Maria Montazami och Laila Bagge som regerar. 

Hemligheten bakom framgångarna: att visa upp vardagen – och de starka känslor som uppstår i en verklig familj.

– Vi gick igenom rutan utan att göra oss till, och som jag har förstått det nu var det ovanligt tidigare, säger Mia Parnevik.

Familjen Parnevik samlades flera gånger för att diskutera fördelar och nackdelar med ytterligare en säsong av realityserien som bär deras efternamn. 

Den här gången var förutsättningarna förändrade: för att inspelningen skulle fungera med familjemedlemmarnas scheman gjordes programmets grundkoncept om. Nu är det inga gäster som traskar runt i familjens hem i Jupiter, Florida. 

I stället är allt fokus på Mia, Jesper, Peg, Penny, Philippa och Phoenix Parnevik. 

Därför menar Mia Parnevik, 50, också att hon var noga med att alla i familjen skulle vara hundra procent med på tåget. Resultatet blev ett slags nytändning, men också en realityserie som visar familjens alla sidor. 

- Det blir ännu råare, mer inpå livet. När man har vänner och folk man inte känner på besök så skärper man till sig, nu är det bara vi i familjen och då får man se allt, säger Mia Parnevik. 

Hur ser du på serien som en språngbräda för barnens karriärer och ditt eget affärsliv?

- Det är självklart att det kommer saker vid sidan av, det gör det ju och det är roligt och fantastiskt att man får möjlighet att göra massa andra grejer. Men det viktiga är att välja något som man står för. 

Något som man bottnar i?

- Precis, det måste vara saker som verkligen vill göra. 

Vad tror du att det är som har gjort att ”Parneviks” var populärt redan från start och att den populariteten har hållit i sig?

- Jag tror att det var att vi var så raka och ärliga och transparenta. Vi gick igenom rutan utan att göra oss till, och som jag har förstått det nu var det ovanligt tidigare, men för oss fanns det inget annat sätt.  

 

LÄS MER: Parneviks uppmaning – efter nya bikinibilden 

 

Familjen Parnevik. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

Maria Montazami har varit med i 11 säsonger

”Svenska Hollywoodfruar” hade premiär i september 2009 på TV3. Anna Anka blev tack vare sin frispråkighet snabbt den mest omtalade av de medverkade. Samtidigt växte en av tv-programmets profiler fram som den största största stjärnan - och hon gjorde det genom att vara sig själv. 

Nu har Maria Montazami medverkat i 11 säsonger av ”Svenska Hollywoodfruar” och byggt ett mindre imperium kring sin person. 

Samtidigt har programmets övriga profiler inte haft samma lycka. Orsaken: deras roller i realityserien har varit konstruerade och därmed inte senare överförbara till verkligheten. 

Susanne Nyhlén är presschef på MTG Sverige och kommenterar betydelsen som serier som ”Parneviks”, ”Svenska Hollywoodfruar” och Laila Bagges ny realityserie ”Lailaland” har för TV3 och Viafree: 

”Realityserier är otroligt viktiga för våra kanaler. Starka profiler drar tittare och blir samtidigt ambassadörer inte bara för sitt program utan för kanalen eller playtjänsten i stort. Det finns också något härligt och kittlande i att få en inblick i andras liv. Reality med äkta känslor och äkta människor engagerar verkligen tittarna.”

 

LÄS MER: Inspelningen stoppas – efter Biancas kollaps 

 

Pernilla Wahlgren och Bianca Ingrosso. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

Trogna tittare

Hos konkurrenten Kanal 5 såg man också den tv-trend som placerat realityserien i ett mjukare fack än någonsin tidigare: sedan start har ”Wahlgrens värld” lockat en trogen skara tittare som följer Pernilla Wahlgrens, 50, och Bianca Wahlgren Ingrossos, 23, vardagsliv. 

Pernilla Wahlgren lyfter fram sin familj - bland andra Melodifestivalen-vinnaren Benjamin Ingrosso och skådespelaren Christina Schollin medverkar med jämna mellanrum - som en bidragande orsak till seriens popularitet. 

- Likheten mellan oss och Parneviks är väl att man följer en familj och jag tror att människor uppskattar att man känner den kärlek som finns inom familjen, att det finns en stark sammanhållning. I vår serie är det tjejerna som är starka, med mig, Bianca och också med mamma som kommit in mer och mer, hon är otroligt omtyckt, säger Pernilla Wahlgren, 50, till Expressens reporter Alfred Dikalow. 

 

Laila Bagge och Liam Pitts har tv-serien ”Lailaland”. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

Dan Panas är kommunikationschef på Discovery Networks Sverige, där Kanal 5 ingår. Han konstaterar att ”Wahlgrens värld” är ett av Kanal 5:s mest populära tv-program, både linjärt och digitalt. 

- Vi älskar Wahlgrens och vi älskar att fascineras av deras generositet och öppenhet, precis hela Sverige. Det är en familj som hela tiden skriver nya spännande kapitel i showbusinesshistorien genom att hitta nya vägar rakt in i våra hjärtan, säger han.