Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinnor vittnar om sextrakasserier från ledamöter i Musikaliska Akademien

653 kvinnliga sångare vittnar om sexuella trakasserier.

Samtidigt granskar Sveriges Radio sexismen i svensk opera- och konsertmiljö.

Enligt vittnesmål ska ledamöter i Kungliga Musikaliska Akademien ha utsatt flera kvinnor för sexuella övergrepp.

Uppropet #visjungerut kommer i kölvattnet av kampanjerna #MeToo och #tystnadtagning. I ett öppet brev i DN vittnar kvinnliga sångerskor om sexuella trakasserier och övergrepp. Artikeln har undertecknats av 653 svenska sångerskor.

Samtidigt arbetar Sveriges Radio P2 på en dokumentär om sexismen i branschen. Under måndagen publicerade kanalen ett utdrag från dokumentären där ett stort antal kvinnor vittnar om att de ska ha blivit utsatta för sexuella trakasserier av två ledamöter i Kungliga Musikaliska Akademien.

– Det blev mer och mer. Det här att han skulle in under kläderna och så. Och jag var "världens sexigaste" och han såg inte alls mig som ett barn. Jag var så "mogen" och "fantastisk" och jag var så "sexig". Jag hade aldrig hört såna ord ens. Så jag fick för mig att eftersom han kände så,  var det min plikt att ställa upp, säger Marina, som vid tillfället var 17 år, till Sveriges Radio.


LÄS MER: Kvinnliga sångare i jätteprotest mot sexuella trakasserier


Kungliga Musikaliska Akademien delar bland annat ut priser och stipendier samt förvaltar fonder för musiklivets främjande.

Totalt är det runt 180 ledamöter i akademien. De händelser som nu är aktuella ska inte ha skett på Musikaliska Akademin utan på en annan plats.

"Ska man brännmärkas för all tid och evighet?"

En av männen som anklagas för sexuella trakasserier har tidigare ha arbetat som lärare.  I samband med detta blev han föremål för en internutredning som kom fram till att åtminstone en elev, som var i beroendeställning, hade utsatts för ett grovt och långvarigt övergrepp. Åtal väcktes aldrig men mannen stängdes av från sin arbetsplats.


LÄS MER: Alice Bah Kuhnke: "Det enda ljuset i detta massiva mörker är att vi nu talar om det"


En annan ledamot i Kungliga Musikaliska Akademien har anklagats för sexuella trakasserier under flera år, uppger Sveriges Radio. Även han utreddes på arbetsplatsen. Efter utredningen sade mannen upp sig men kritikerna som SR talat med hävdar att han fortfarande har makt i branschen genom sin ställning i Kungliga Musikaliska Akademien.

– Man möjliggör ju för en sådan här person att fortsätta med sina förehavanden. Eftersom posten som ledamot i Kungliga Musikaliska Akademien väger väldigt tungt och flera skolor i världen gärna vill knyta personer på tunga poster till sig, så stöter man ju på dem i arbetslivet eller i jurys, säger operasångaren Elin Skorup.


LÄS MER: Malena Ernman larmade om sextrakasserier för flera år sedan


Staffan Scheja, prorektor på Musikhögskolan och vice preses i Musikaliska Akademiens presidium, svarar så här på frågan om varför de utpekade männen sitter kvar som ledamöter svarar han:

– Så du menar att man ska brännmärkas för all tid och evighet därför att några studenter har klagat?


RÄTTELSE: I en tidigare version av artikeln sades i rubrik att övergrepp skett vid Kungliga Musikaliska Akademien. De påstådda trakasserierna har skett på annan plats. Bilden i artikeln visade också fasaden vid Kungliga Musikaliska Akademien, men det är alltså inte där de påstådda övergreppen ska ha skett. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.