Kvinnobråket i Let's Dance-juryn

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Omstridd duo. Lina Engborg och Jeanette Carlsson dansade i pausens "Tony bjuder upp". Foto: OLLE SPORRONG
Foto: Olle Sporrong

Två kvinnor dansade tillsammans i förra veckans "Let's dance"-paus - då tvingades produktionen ha krismöte efter sändning.

Jurymedlemmen Ann Wilson reagerade över dansen, och gräl utbröt bakom kulisserna, enligt Expressens källa i produktionen.

- Jag blev förvånad över att samkönad dans kunde väcka en så stark reaktion, säger Tony Irving.

- Man ska inte behöva känna påtryckningar från varken den ena eller andra politiska inställningen till dans, säger Ann Wilson.

Varje vecka i "Let's dance" håller juryordföranden Tony Irving, 47, i "Tony bjuder upp" där glada amatörer får en chans att inta dansgolvet. Förra veckan var speciell, då Tony fått till ett samkönat par, två kvinnor som dansade med varandra.

- I kväll kommer vi få se något alldeles unikt. Ett par behöver inte längre bestå av en man och en kvinna. Vi har valt nu att ha två kvinnor som kommer dansa tillsammans, presenterade Tony Irving det hela.

Hår ton efter sändning

Det ledde till att produktionen efter sändning tvingades till möte, där tonen var hård, enligt Expressens källor.

Något som bekräftas av juryordföranden Tony Irving.

- I fredags efter sändning blev det ett möte bakom scen, ja. Produktionsledningen och TV4-representanter var inblandade, säger han.

"Ann var besviken"

Den som reagerat var jurykollegan Ann Wilson, 45.

- Ann var besviken på att vi haft samkönad dans i Tony bjuder upp. Ann framförde sina åsikter, jag lyssnade till dem. Jag blev förvånad över att samkönad dans kunde väcka en så stark reaktion, säger Tony som menar att han nu förstått att samhället har långt kvar gällande acceptans.

Ann Wilson säger:

- Vi har alltid produktionsmöten. Den här gången gällde det att Tony utan att prata med mig och Dermot Clemenger valde att göra en samkönad dans. Mötet handlade om Tonys program, och han känner sig politiskt pressad att göra det här. Det får han stå för, det är hans program.

- Vi kan aldrig hålla alla människor glada, det finns människor från alla möjliga sorters bakgrund, religiösa och politiska. Vi hoppas att dans ska vara något som förenar människor, det är temat för "Let's dance". Det är ett underhållningsprogram och att vi måste följa vissa politiska linjer kände vi inte var nödvändigt, säger Ann Wilson.


Ann Wilson ifrågasatte TV4 om Tony Irvings
Foto: Foto: Olle Sporrong

"Tro vad du vill"

Du ska ha hotat att hoppa av?

- Det får du välja att tro på om du vill. Saken är den att jag inte tycker att "Let's dance" eller "Tony bjuder upp", det är båda underhållningsprogram, och vi har inte politik. Man ska inte behöva känna påtryckningar från varken den ena eller andra politiska inställningen till dans, säger Ann och fortsätter:

- Vi har arbetat ihop i nio år och aldrig haft några problem, snarare en trevlig jargong. Väljer Tony att göra det till en stor grej för att han behöver uppmärksamhet är det upp till honom.

TV4 på Tonys sida

Malin Knave, exekutiv producent på TV4, menar att Ann tog upp det hela utifrån hur man ska bedöma det, men medger att det är en ickefråga i sammanhanget.

- Vi tycker det blev ett fantastiskt fint nummer och är jätteglada att vi äntligen kunde göra en samkönad dans. Så i det här fallet är det en ickefråga, säger Knave.

Hur reagerade ni då på diskussionen - om ni var glada att det kunde ske måste det ju bli en motreaktion?

- Just i denna fråga håller vi inte med henne.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.