Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinnliga skådespelarna gör egen nyårshälsning

Skådespelaren Bahar Pars gör en alternativ tolkning av ”Nyårsklockan”.Foto: / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
Bild från videon med den nya versionen av "Nyårsklockan".Foto: Youtube.
Bild från videon med den nya versionen av "Nyårsklockan".Foto: Youtube.
Eva Röse är en av de kvinnliga skådespelare som har engagerat sig.Foto: /IBL / /IBL
Systrarna Bianca och Tiffany Kronlöf medverkar i Bahar Pars alternativa version av ”Nyårsklockan”.Foto: FOTOGRAF ELLINOR COLLIN

En alternativ tolkning av ”Nyårsklockan” har publicerats på Youtube.

Delar av skådespelarnas me too-upprop "Tystnadtagning" har samlats för en nyinspelning av den klassiska dikten – där de också ändrat i texten.

– Jag tycker väldigt mycket om den dikten, men vill att den ska inkludera alla, säger initiativtagaren Bahar Pars.

På lördagen publicerades en video på Youtube där många kända kvinnliga ansikten ur svenska skådespelareliten medverkar, samtidigt som en alternativ version av Lord Tennysons klassiska nyårsdikt läses upp.

Videon är ett initiativ av skådespelaren Bahar Pars, 39, som själv medverkar i videon. Detta är andra gången Bahar Pars tolkar dikten, förra gången var 2014 då Loa Falkman ringde in det nya året.

– Jag tycker väldigt mycket om den dikten, men vill att den ska inkludera alla, säger Bahar Pars och fortsätter:

– Båda gångerna jag gjort den ville jag bredda den. Förra gången hade jag bara rasifierade kvinnor, den här gången valde vi att göra det via "Tystnadtagning" som en hälsning från oss. 

Videon är en del av den svenska film- och teaterbranschens metoo-upprop ”Tystnadtagning”, men alla 456 personer som deltog i uppropet förra hösten medverkar inte i videon.

 

 

Bahar Pars kritik mot SVT – ”inte så omskakande”

I videon deltar runt hundra kvinnor i sekvenser inspelade i åtta svenska städer. Utöver att styrt ihop projektet har Bahar Pars även ändrat i texten i den klassiska nyårsdikten.

– Vi gjorde den lite vassare, lite mindre högdragen, berättar Bahar Pars som läser dikten i videon tillsammans med Emma Broomé.

Videon är en markering Bahar Pars gör tillsammans med ”Tystnadtagning”:

– Jag jobbar alltid med visuell makt. Det är vad du ser och hela ditt liv sett, men inte tänkt på. Vilka kroppar man sätter på ett ställe. Jag tar något befintligt och vrider på det lite – för att få något att hända hos avläsaren. Jag vill visa att den här dikten även kan visas av andra kroppar, förklarar skådespelaren.

Utöver Bahar Pars medverkar även bland annat Moa Gammel, Lo Kauppi, Alexandra Rapaport, Nour El Refai, Eva Röse och Alexandra Dahlström i videon.

– Det är en viktig sak att kvinnor ska få vara sedda, och att gamla traditioner förnyas, säger Alexandra Dahlström.

Skådespelaren Eva Röse poängterar det starka budskapet i filmen.

”Precis som Bahars förra nyårs film 2014 så är detta en mäktig, kärleksfull och peppande önskan om ett gott nytt år för alla.” skriver Eva Röse i ett mejl.

Skådespelaren Lo Kauppi håller med:

”Självklart vill jag ringa in framtiden i bearbetning av Bahar Pars och Dimen Abdulla”, skriver hon i ett sms.

Samtidigt som videon publicerades på Youtube tar ett initiativ fart på Instagram med titeln "Ring samtid ring". En rad kända röster – däribland politikern Gudrun Schyman, medieprofilen Cissi Wallin, retorikexperten Elaine Eksvärd och kriminologen Nina Rung – ska läsa upp "Nyårsklockan" i en film som publiceras fem minuter före tolvslaget.

Initiativet beskrivs som ”ett modernt initiativ till SVT:s sändning”.

https://www.youtube.com/watch?v=E_vQsUSVj5Y

 

Trots att Bahar Pars alternativa version publiceras bara två dagar innan Mikael Persbrandt ska göra sin tolkning av nyårsdikten i direktsändning är det inte en kritik riktad direkt mot skådespelaren – utan handlar om något större.

– Det är inte vi mot Micke. Det här är mycket större än så, säger Bahar Pars men kritiserar SVT:s beslut:

– Valet av Micke var inte så jättenytt eller omskakande.

Komikern Tiffany Kronlöf, som medverkar tillsammans med systern Bianca, är inne på samma spår.

– Det handlar inte om varken Mikael Persbrandt eller SVT:s val av Mikael Persbrandt, det handlar om en hel värld, säger Tiffany Kronlöf och fortsätter:

– Det här är byggandet av en ny tradition, som kommer från ett annat håll.

 

 

Mikael Persbrandt har tidigare kritiserats för en sekvens i sin självbiografiska bok ”Så som jag minns det”. I den första versionen av boken, som litteraturprogrammet ”Babel” fick ta del av, beskriver Mikael Persbrandt hur en högt uppsatt person som var högt uppsatt i filmbranschen ska ha utövat påtryckningar mot honom och en annan, ej namngiven, person att ha sex med varandra. Allt medan den högt uppsatta personen lyssnade via telefon.

Sekvensen, som beskrivs som ”något som hade hänt eller kanske inte hänt många år tidigare”, plockades sedan bort från boken.

– Vi beskriver ett drömskt inferno. Det var en dröm, har Mikael Persbrandt sagt om passagen till en reporter på SVT:s ”Babel”.

Expressen har sökt Mikael Persbrandt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.