Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kvinnliga sångare i jätteprotest mot övergrepp

Maja Frydén är en av initiativtagarna till uppropet #visjungerut.
Kulturminister Alice Bah Kuhnke.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Katarina Dalayman är en av de som skrivit under uppropet #visjungerut tillsammans med 652 andra kvinnliga sångare.
Foto: FOTO MARKUS GÅRDER / BILDEN FÅR ENDAST PUBLICERAS SOM PRESSBILD ELLER O
Erika Sunnegårdh är en av de som skrivit under uppropet #visjungerut.
Foto: ALEXANDER DONKA / ALEXANDER DONKA EXPRESSEN
Ida Falk Winland har varit med och skrivit under uppropet.
Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN
Kerstin Avemo.
Foto: - - / OKÄND
Sopranen Cornelia Beskow.
Operan i Stockholm.
Foto: MICHAELA HASANOVIC / MICHAELA HASANOVIC
1 / 9

653 kvinnliga sångare går nu ut i en gemensam protest mot sexism och trakasserier i svensk opera- och konsertmiljö.

Det skriver Dagens Nyheter.

Uppropet kallas #visjungerut och överst på listan bland dem som skrivit under finns Erika Sunnegårdh, Maja Frydén, Miah Persson, Iréne Theorin, Elin Rombo, Katija Dragojevic och Ida Falk Winland. 

– #Tystnadtagning sparkade in dörren, vi gick över tröskeln, säger Maja Frydén, en av initiativtagarna till uppropet. 

653 sångerskor gör ett gemensamt upprop i DN under hashtaggen #visjungerut. Där tackar de skådespelerskorna som nyligen gjorde ett liknande gemensamt utspel mot sextrakasserier och övergrepp i branschen.

"Tack skådespelarsystrar för att ni gick i bräschen. Ni är inte ensamma. Tystnadskulturen är utbredd även i operavärlden. Även här geniförklaras manliga sångare, dirigenter och regissörer, och hålls om ryggen när de begår övergrepp. Och det gäller inte bara stjärnorna." skriver sångerskorna i DN.

I uppropet berättar kvinnorna att det finns en kultur inom opera- och konserthusmiljön där mäns trakasserier förminskas och bortförklaras.

– Jag var med i teateruppropet #tystnadtagning för att jag jobbade på Dramaten tidigare. Efter att jag hade skrivit under fick jag reaktioner från sångkollegor och då kände jag att det fanns ett väldigt stort behov även i vår bransch att prata om de här sakerna. För ett par, tre dygn sedan startade jag med några andra en Facebook-grupp, säger operasångaren Maja Frydén, en av initiativtagarna till Facebook-gruppen. 

Operasångerska Maja Frydén, en av initiativtagarna till Facebook-gruppen.

Över en natt exploderade engagemanget i gruppen och vittnesmålen strömmade in. Sångare från alla åldrar och områden enades i frågan att man vill ha en förändring säger Maja Frydén. 

– Jag är inte förvånad över mängden berättelser, men jag är omtumlad - både av de vedervärdiga berättelser jag hört men också i gemenskapen och systerskapet som bildats. Äntligen vågar vi prata, säger Maja Frydén.

Genom uppropet berättar en kvinna om ett grovt ofredande när hon gick på Operahögskolan.

"Jag försöker få bort honom och skriker att han ska sluta men han säger att han känner att jag är kåt och att jag ska sluta vara så präktig. Jag tacklar loss honom och då säger han: 'Jag känner mig som en våldtäktsman när du gör så där!”

Operan i Stockholm.
Foto: MICHAELA HASANOVIC / MICHAELA HASANOVIC

13-årig flicka i barnkören påhoppad av manlig solist

En annan kvinna berättar om ett övergrepp som skedde då hon bara var 13 år och sjöng i barnkören vid Göteborgsoperan. Hon blev kompis den den jämnåriga sonen till en vuxen solist och följde med för att leka vid något tillfälle.

"En dag när jag är hemma hos sångaren för att leka med hans son, får jag låna datorn för att kolla en sak på nätet. Plötsligt kommer sångaren fram bakifrån och stoppar ner sina händer i min behå, tar mig hårt på brösten. Jag hade aldrig blivit tagen där förut - det var fruktansvärt och gjorde dessutom ont. Min kompis kom in och skrek ”Pappa, vad gör du?"

Göteborgsoperans vd, Christina Björklund, säger att hon "studsade till" när hon läste om övergreppet.

– Det är så groteskt. När någon våldför sig på ett barn ska ju det polisanmälas omgående och jag har ingen möjlighet att ta i det. Jag vet inte när det hände, var det hände, jag vet inte om personen som begick brottet är kvar hos oss. Jag har ingen aning och det finns ingen anmälan gjord.

– Det här är en så stor fråga att det är svårt att greppa. Och just det här caset har jag ingen möjlighet att ta i, fortsätter Christina Björklund. 

Christina Björklund, vd Göteborgsoperan.

Göteborgsoperans vd säger att hon gått igenom alla ärenden om sexuella trakasserier från de senaste åren. 

– Det är inte så jättemånga. Vad jag kan se är att Göteborgsoperan har agerat oerhört kraftfullt och konsekvent. Vi har jättebra policys, riktlinjer och rutiner, och har agerat enligt dem när vi fått reda på någonting, säger Christina Björklund.   

Vill inte hänga ut förövarna

Likt #tystnadagning vill #visjungerut inte hänga ut enskilda förövare och inte gå ut som specifika vittnen, utan vill lyfta frågan till ett strukturellt plan.

– Det finns på alla håll i samhället men vi, likt skådespelare, jobbar ofta frilans och vi är måna om att inte vara jobbiga, utav rädsla för att inte få fler jobb. Det vet jag är en anledning till att människor inte vågar anmäla och det säger jag som representant för gruppen. 

Chefer som blundar för problemen

Problemet är enligt #visjungerut tvåfaldigt. Dels är tystnadskulturen ett problem, att människor inte vågar berätta om vad de utsatts för. Men också att det finns chefer som inte tar vittnesmålen på allvar eller som fortsätter anställa personer som de vet har begått övergrepp eller trakasserat kolleger. 

– Av det jag sett i gruppen och det som delats och diskuterats så tyder det på att det är en kombination av en dålig tystnadskultur och att chefer anställer människor som beter sig så här och som inte alla gånger lyssnar, säger Maja Frydén.  

De 653 sångerskorna kräver att skolor och institutioner inte anställer personer de vet har begått övergrepp och samtidigt att de jobbar för att etablera en kultur där det pratas om de här frågorna. Maja Frydén fortsätter: 

–  Vi kan hänga ut hur många gubbar som helst, men det förändrar ingenting långsiktigt. Förändringen måste komma uppifrån från arbetsgivare och institutioner. Både kulturskapandet, men också genom att se till att inte anställa personer som de vet har begått övergrepp. 

Förnekelse, förakt och förlöjligande

Erika Sunnegårdh är också en av kvinnorna som skrivit på uppropet. Hon skriver i ett mejl till Expressen att hon hoppas att genom att belysa problematiken kan rätta till de beteenden som skadar både individer och konstformen som helhet.  

– Det råder helt tydligt en utspridd kultur av förnekelse, ovanpå ett genomsyrande förlöjligande av, och förakt inför, kvinnliga kollegors rättighet till trygghet och respekt; och tillika kreativ och känslomässig frihet. 

– Kriminella övergrepp måste behandlas som det de är, utan några som helst undantag för kreativa genier. Och opassande och snuskiga beteenden i samband med yrkesutbildning och utövande måste sättas på skam ute i skarpt ljus! 

Erika Sunnegårdh avslutar sitt mejl med orden: Basta. 

Alice Bah Kuhnke: "Nu är det nog" 

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke berättar att hon kräver förändring. 

– Jag känner sorg och frustration, men samtidigt när jag en förhoppning om att det nu inte längre finns någon återvändo. Nu är det nog, säger hon till Expressen TV och ger ett löfte om att hon kommer att kräva förändring. 

Kulturminister Alice Bah Kuhnke säger att hon känner sorg och frustration.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

– Under de dagar som gått har jag spenderat mycket tid med samtal med kvinnor i olika branscher som har blivit utsatta för sexuella övergrepp och trakasserier i det tysta, och det enda ljuset i detta massiva mörker är att vi nu talar om det öppet. Alla talar om det, alla vet. Jag kommer inte bara att sätta fokus på de här frågorna - jag kommer att sätta press, jag kräver förändringar.


LÄS MER: Kulturministern: "Helt oacceptabelt"

Fackförbundet stöttar kvinnorna bakom uppropet: "Fruktansvärt" 

Symf, Sveriges Yrkesmusikerförbund, gick på måndagseftermiddagen ut med ett pressmeddelande för att visa stöd för de hundratals kvinnorna som slår larm om övergreppen. 

"Det är fruktansvärt att sexuella trakasserier kan förekomma i den monumentala omfattning som uppropen från scenkonstens anställda utgör bevis för. Trots lagar, tydliga rutiner och policys förmår inte arbetsgivarna inom scenkonstområdet att skydda sina anställda." 

I pressmeddelandet kräver man åtgärder för att motverka sexuella trakasserier inom scenkonstområdet. Bland annat vill man att alla anställda i en produktion personligen ska skriva under på att man är ”införstådd med den nolltolerans, de policys och de rutiner som finns på arbetsplatsen kring sexuella trakasserier”.

Anna-Karin Simlund, vice förbundsordförande i Symf som själv skrivit under uppropet säger att omfattningen av de sexuella trakasserierna inom branschen var en chock för henne. 

– Jag tror att alla i branschen är medvetna om att detta förekommer, och många gånger har både vi i facket och arbetsgivare reagerat. Men jag blev förvånad över det stora mörkertalet, den insikten om omfattningen har varit riktigt omskakande, säger hon till Expressen. 

– Samtidigt känner många en ilska över detta. Vi måste göra något åt detta och det nu, vi kan inte bara sitta och förfäras - vi måste fånga upp detta med aktiva åtgärder direkt.

Expressens musikkritiker: "Inte alls förvånad"

Expressens musikkritiker Gunilla Brodrej berättar för Expressen TV att hon inte förvånas över det stora uppropet. – Jag är inte alls förvånad. Jag har gått och väntat på när man skulle höra av sig och jag har själv gjort egna försök tidigare att få sångerskor att berätta. Ofta är man som sångerska i händerna på en uppburen manlig gestalt som man är beroende av för jobb. De här kvinnorna är fruktansvärt utsatta, säger hon. 

Stödet samlas i #visjungerut

Under hashtaggen #visjungerut som avslutar det långa uppropet samlas stödet för kvinnorna. Operasångaren Rickard Söderberg twittrar ut sin sympati för kvinnorna: 

https://twitter.com/GayTenor/status/930094964402524160
Ida Falk Winland har varit med och skrivit under uppropet.
Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN

Operasångaren Petra Valman som skrivit under uppropet skriver följande på sin Facebook-sida: 

https://www.facebook.com/petra.valman/posts/717703605086299

Anna Charlotta Gunnarson, journalist, författare och dramatiker, skriver en kort kommentar till uppropet på Twitter: 

https://twitter.com/ACGunnarson/status/930090556369358848

Folkoperans vd: "Har själv varit utsatt"

Monica Fredriksson, vd för Folkoperan i Stockholm, har tagit del av #visjungerut och reagerar starkt på de anonyma vittnesmålen. 

– Det är ju fruktansvärt. Det är väldigt tråkigt och hemskt med de här berättelserna som kommer fram, men det är bra att de kommer fram. Mer måste göras i frågan. Vi försöker jobba med det här på Folkoperan men vi kan självklart bli bättre. Vi har en policy och redskapsplan mot sexuella trakasserier som vi ger till all personal när de börjar hos oss så att de vet vad de ska göra och vem de ska vända sig till.

Folkoperan har nolltolerans mot sexuella trakasserier, även under repetitionerna berättar Monica Fredriksson.

– Vår konstnärliga ledare som också är regissör för många av våra föreställningar är väldigt uppmärksam på de här sakerna och talar ofta om det öppet i den konstnärliga processen. Vi försöker jobba mot det här men vi är övertygade om att det kan bli bättre och vi kommer fortsätta jobba med det här ännu intensivare.

Folkoperans vd Monica Fredriksson.

Monica Fredriksson uppmanar också att de som är med om något liknande ska höra av sig till henne.

– Vare sig om det är hos oss eller på någon annan arbetsplats, kom och tala med mig om det. Ingen som är utsatt kommer att bli straffad på något sätt, det är ju förövaren som ska straffas.

Har du någon bild av hur utbrett det här problemet är i operabranschen?

– Nej, jag har ingen bild av det så. Jag har bara jobbat på Folkoperan i ett år så jag är ganska ny och under den här tiden har inte jag hört någonting. Men jag har hört mig för lite om hur det har sett ut hos oss och för 8-9 år sedan var det ett fall som kom till ledningens kännedom.

– Man tog tag i det direkt och samtalade med den här förövaren som hade utsatt en kvinna. Efter det blev det bättre. Ännu längre tillbaka var det mot kvinnliga tekniker, det är ju också något som händer.


LÄS MER: Vittnesmål om sexuella trakasserier på Kungliga Musikaliska Akademien


Monica Fredriksson uppger att Folkoperan arbetar mycket kring mångfald och genusfrågor.

– Det är vår profil så vi försöker ha ett sådant här samtal levande men det är klart att det kan hända i alla fall, det är jag helt övertygad om. Men jag tror och hoppas att vi har ett relativt gott arbetsklimat men det är inget jag kan svära på förstås.

Blev du överraskad när du tog del av vittnesmålen i #visjungerut?

– Eftersom att jag är kvinna är jag inte helt överraskad. Jag själv varit utsatt för sexuella trakasserier för länge sedan och jag har jobbat i teaterbranschen i många år så jag har sett och hört saker.

– Men jag blir chockad över hur grova visa saker är. Allt är fruktansvärt. Och att det fortfarande är så vanligt gör mig lite förvånad. Jag trodde att vi hade kommit längre. 

Operachefen: "Det är förfärligt" 

Birgitta Svendén, operachef på Kungliga operan, berättar att hon själv upplevt sexuella trakasserier i branschen. 

– Jag har tidigare berättat om att jag varit med om sexuella trakasserier i USA, så det är klart att det väcker vrede och ilska att problemet är så pass utbrett även här hemma, säger hon.

– Jag blir omskakad, upprörd, arg och förbannad av detta. Att som kvinna som varit i branschen länge kunna konstatera att så här många kolleger runt omkring en har upplevt samma saker, det är förfärligt. 

Kungliga Operans chef Birgitta Svendén.
Foto: EMIL NORDIN

Hon menar att det finns ålderdomliga strukturer i branschen som än lever kvar. 

– Många av våra institutioner i branschen lever fortfarande med gamla hierarkiska strukturer där det uppenbarligen inte finns någon trygghet att våga berätta. Som chef är det självklart mitt yttersta ansvar. Vi har våra rutiner, men vi måste omsätta dem i det vardagliga arbetet och göra tydligt om vad som är tillåtet och inte. 

Operasångaren Åsa Thyllman.

"Vi accepterar inte det här mer"

En av de sångare som skrivit under uppropet, Åsa Thyllman, är tydlig med att får vara slut med sexuella trakasserier och övergrepp nu. 

– När teatersystrarna vågade gå ut och säga ifrån kände vi att vi måste uppmärksamma att det här förekommer på samma sätt i vår bransch. Och vi accepterar inte det här mer. Vi kan inte hålla tyst. Vi som är frilans kan inte vara rädda för att säga ifrån – för att man är rädd för att inte få komma tillbaka eller få komma på audition, säger hon.  

– Det ska till en förändring – att vi som offer får var vara kvar och att det är förövarna som måste bort. Nu håller vi inte tyst, nu vill vi och vågar vi prata om det, fortsätter hon.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.