Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kvinna rasade ihop efter ”Bingolotto” – ”Soldoktorn” ryckte in

Lotta Engbergs hyllning till Curt-Eric Holmquist
Under måndagen gästas Lotta Engberg av Mikael ”Soldoktorn” Sandström, som sitter i publiken med ett par gamla läkarkolleger.
Mikael ”Soldoktorn” Sandström medverkade i ”Bingolotto” förra veckan. Direkt efter sändning fick han akut rycka in som läkare.
Foto: STINA STJERNKVIST
Foto: TOMMY HOLL/TT / TOMMY HOLL TT NYHETSBYRÅN
Ifjol blev Lotta Engberg och ”Soldoktorn” ett kärlekspar. Tidigare i år flyttade de ihop.
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: OLLE SPORRONG

Mikael ”Soldoktorn” Sandström sitter som gäst i publiken under kvällens ”Lotta på Liseberg”.

Men i förra veckan var det ”Soldoktorn” själv som var i händelsernas centrum. Direkt efter ”Bingolottos” sändning fick narkosläkaren rycka in och hjälpa en kvinna.

– Hon var hon inte kontaktbar, säger den förra läkaren. 

Tillsammans med ett par gamla läkarkolleger från tiden på sjukhuset i Lindesberg gästar Mikael ”Soldoktorn” Sandström, 63, kvällens sändning av ”Lotta på Liseberg”. 

I förra veckan hintade Lotta Engberg, 58, om att hon kommer vilja ha röststöd från ”Soldoktorn”.

– Jag kan ju inte lämna över en mikrofon till någon i publiken (av coronaskäl). Men är det en person i världen jag kan göra det med så är det Mikael, sa hon då.

Inför måndagens sändning säger ”Soldoktorn” att hans stämma ”inte är något att skriva hem om”.

– Jag är övertygad om att hon tycker jag ska göra det, men jag är inte lika övertygad själv. Men hon har helt rätt ur en smittskyddssynpunkt. Om vi delar sovrum, kan vi nog dela en mikrofon.

Stödet från ”Soldoktorn”

I förra veckans program hyllade Lotta Engberg sin nyligen bortgångne vän, Curt-Eric Holmquist, 73, med låten ”Underbart är kort”. Grundaren av ”Lotta på Liseberg” gick ur tiden efter en kamp mot akut myeloisk leukemi. 

– De skötte det väldigt bra. Det var väldigt fint med ”Underbart är kort”, säger Mikael Sandström som såg hyllningen från tv-soffan.

Han berättar att han stöttat Lotta Engberg i sorgen. 

– Man stöttar alltid varandra i stort och smått. Och det här var stort, säger han och fortsätter: 

– Jag har stöttat med det jag kan och med information om hans tillstånd. Det tror jag nog att Lotta har uppskattat, det är jag alldeles säker på. 

Han berättar att de besökte Curt-Eric Holmquist en tid innan han gick bort.

– Grejen är när man är ledsen att man inte är det hela tiden. När tankarna kommer på en. Att vara två och vara nära då. Helt plötsligt kommer en association så tänker man på en speciell situation, först så blir man kanske glad och sen ledsen. Då vill man prata om det. Att finnas då är väldigt bra.

Narkosläkaren rycker in

I april lämnade ”Soldoktorn” läkarjobbet. Men hans medicinska färdigheter är där än. Dagarna före det fina avskedet i ”Lotta på Liseberg” var den tidigare narkosläkaren på väg hem efter att ha medverkat i ”Bingolotto”. 

– Precis efter att kamerorna slogs av rasade en kvinna ihop, precis bakom produktionstältet. Det var säkert 40 man som kom och ropade. ”Kom doktorn!”, säger han.

”Soldoktorn” var snabbt framme vid kvinnan.

– Då var hon inte kontaktbar. Hon hade ju några kompisar med sig som var oroliga. Jag kollade andningen, vilken färg hon hade. Hon var blek, men inte blå. Jag ser ju saker som andra inte ser, det får man väl hoppas efter 35 år som läkare, säger han.

Han beskriver att situationen var dramatisk till en början. Han undersökte kvinnans andning, reflexer, ögon och bad henne vissla. 

– Folk trodde ju jag var galen. Det är ju sånt man gör för att undersöka trivialfunktionerna. Det blev nästan som en undervisningssituation för alla som stod runtomkring. Det avslutades med att hon kunde gå själv. Först var det väldigt dramatiskt och sen blev det väldigt roligt och trevligt. Hennes grundtillstånd föreligger fortfarande då hon har ett tillstånd som man inte blir av med.

Efter undersökningen kunde han konstatera att det rörde sig om ett neuropsykiatriskt tillstånd. 

– Jag kan inte säga exakt vad det var. Jag vet var det var. Men det är mellan henne och mig.   

Produktionen för ”Bingolotto” bekräftar att händelsen har ägt rum, strax efter avslutad sändning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.