Kvartofts svåra beslut efter Leif GW:s avhopp

I snitt tittade i fjol 1,3 miljoner svenskar på varje direktsändning av "Veckans brott" och ytterligare ett par hundratusen såg programmet på SVT Play. "Vi vet att både män och kvinnor tittar och programmet är populärt bland såväl yngre som äldre tittare. Vi ligger alltid på tio-i-topp-listan", säger Camilla Kvartoft.
Foto: Janne Danielsson /SVT
"Veckans brott" ska sändas flera gånger i veckan och ha tre experter – advokaten och DNA-experten Johanna Björkman, polisen John Franco samt kriminologen och författaren Christoffer Carlsson.
Foto: Janne Danielsson/SVT
Expressens Karin Sörbring intervjuar Camilla Kvartoft på Albert Bonniers förlags höstfest.
Foto: Expressen
"Veckans brott"-programledaren Camilla Kvartoft och de tre experter som ska medverka i varje avsnitt: Advokaten och DNA-experten Johanna Björkman, polisen John Franco samt kriminologen och författaren Christoffer Carlsson.
Foto: JANNE DANIELSSON / SVT
Programledaren Camilla Kvartoft och maken Anders Mårtén, IT-entreprenör och uppfinnare, har varit ett par i 26 år.
Foto: KARINA LJUNGDAHL / IBL BILDBYRÅ
"Under stunden i tv-sminket är det lite grann som att sätta på sig sin yrkesuniform. Med åren har jag blivit tryggare i vem jag är och hur jag vill se ut i rutan, jag vill inte bli alltför stylad", säger Camilla Kvartoft.
Foto: JANNE DANIELSSON / SVT
Av en kollega har Camilla Kvartoft fått rådet att ha höga ambitioner inför en sändning, men att inte älta för mycket efteråt. "Jag tittar på alla avsnitt av "Veckans brott" för att utvärdera och kunna förbättra vissa saker, men bara på vissa "Agenda"-program. Efter en direktsändning vill jag gärna behålla den känsla jag har i kroppen. Och är det något jag har lärt mig så är det att programmen aldrig är så bra – men heller inte så dåliga – som man kan tro, haha", säger programledaren.
Foto: Janne Danielsson / SVT
1 / 8

När SVT hörde talas om TV4:s försök att rekrytera Camilla Kvartoft gjorde de allt för att hon skulle stanna och höjde till och med hennes lön.

– Men det var inte en pengafråga och det var inte självklart att jag skulle fortsätta sända "Veckans brott" när Leif slutade, säger den 50-åriga programledaren som efter höstens intensiva arbete med valet har haft krångel med ryggen.

När Expressen får tag på Camilla Kvartoft har hon precis varit hos sjukgymnasten i Åre.

–  Det känns så skönt nu efteråt! Jag fick veta att det onda var muskulärt och berodde på spänningar i rumpmusklerna, säger hon.

Har du kört för hårt i backen?

–  Nej, det är snarare så att det efter en intensiv jobbhöst med valet har blivit för lite träning och man hinner liksom inte känna efter förrän man är ledig. Under hösten har jag känt att det har varit spänt i ryggen. Nu sade sjukgymnasten åt mig att fortsätta jogga och gymma och jobba mer med coremusklerna. Efter den här behandlingen kan jag rulla med höfterna utan att det känns, haha. 

Nyårshelgen firade Camilla Kvartoft med sin egen och två andra familjer i Duved, där hela gänget hyrde en stor stuga.

– Vi sänder "Veckans brott" på sportlovet så det fick bli en skidresa nu i stället.

Camilla Kvartoft intervjuas på Albert Bonniers förlags höstfest på Manilla av Expressens Karin Sörbring. "Jag får snälla mejl och blir stannad på gatan. Det är roligt", säger Camilla Kvartoft.
Foto: Expressen
Efter gymnasiet sökte Camilla Kvartoft såväl till Scenskolan som till Journalisthögskolan, men kom trots 4,5 i snittbetyg (av 5,0) inte in. "Jag visste att skådespelardrömmen skulle bli svår att uppnå och hade som en mycket bra plan B att satsa på journalistiken. Jag tog mig in i yrket via studentradion", berättar Camilla.
Foto: MICHAELA HASANOVIC

Med undantag för denna ledighet har Camilla Kvartoft haft bråda dagar för att förbereda "Veckans brott" som har nypremiär på torsdag.

– Vi håller bland annat på att bygga en helt ny studio. Jag har kommit med vissa önskemål, som att tavlan på "Revolver-Harry" får hänga med även i fortsättningen.

Förändringar i nya "Veckans brott"

Det blir nyheter både till form och innehåll. Bland annat ska ni sända "Veckans brott" flera gånger i veckan och ha tre experter – advokaten och DNA-experten Johanna Björkman, polisen John Franco samt kriminologen och författaren Christoffer Carlsson – i stället för Leif GW Persson?

– De ersätter inte Leif, vi gör något helt nytt. Utöver magasinsprogrammet blir det ett program på fem-tio minuter som vi sänder på SVT Play måndag, tisdag och onsdag. Där kommer vi exempelvis att bjuda tittarna på inblickar i hur vi jobbar, hur vi resonerar när vi namnpublicerar och vilka hänsyn som tas till anhöriga. På SVT Play kommer vi också att kommentera aktuella domar och förundersökningar.

Fakta/Rekryterades till SVT för åtta år sedan

NAMN: Camilla Maria Cecilia Kvartoft Mårtén.

ÅLDER: 50.

YRKE: Journalist, programledare.  

BOR: Hus i Hägersten i Stockholm.

FRITIDSHUS: I Västervik. 

FAMILJ: Maken Anders Mårtén, 53, IT-entreprenör och uppfinnare. Två döttrar, 13 och 16 år. Labradoodlen Jana. 

FÖDD OCH UPPVUXEN: I Stockholmsförorten Sätra med en tre år yngre syster, Ulrika.

MAMMA ÄR: Inger Kvartoft, 82, pensionerad förskollärare.

PAPPA ÄR: Beiron Kvartoft, 82, pensionerad marknadsförare.

UTBILDNING: Idéhistoria och medie- och kommunikationsvetenskap på Stockholms universitet.

KARRIÄR: Studentradion. Sveriges Radio i 17 år (Radio Stockholm, Radio Västmanland, P3, P4, var med och startade "P1-morgon"). På SVT sedan 2010 med "Aktuellt", "Agenda", "Veckans brott" och partiledardebatter. 

AKTUELL: Med en ny säsong av "Veckans brott" som har premiär 10 januari och sänds på torsdagar klockan 21.00 i SVT1. 

Hur påverkar de här förändringarna din roll i "Agenda"?

– När vi sände "Veckans brott" på tisdagar hann jag göra "Agenda" på söndagarna, men nu i vår blir det tyvärr färre tillfällen för mig än tidigare att programleda "Agenda". Då SVT vid några tillfällen kör stora sportevenemang och "Veckans brott" pausas kommer jag dock att leda "Agenda". 

I snitt tittade i fjol 1,3 miljoner svenskar på varje direktsändning av "Veckans brott" och ytterligare ett par hundratusen såg programmet på SVT Play. "Vi vet att både män och kvinnor tittar och programmet är populärt bland såväl yngre som äldre tittare. Vi ligger alltid på tio-i-topp-listan", säger Camilla Kvartoft.
Foto: Janne Danielsson / SVT
Yrkesmässigt är Camilla Kvartoft mest stolt över att hon var med och startade "P1-morgon", som hon sände i sju år. "Jag började klockan fyra om morgnarna och tyckte att det var superroligt, men självklart var jag trött. Min man Anders startade eget företag i den vevan och det var praktiskt att jag kunde hämta barnen tidigt på förskolan", minns Camilla. Hon är även stolt över "Veckans brott", riksdags- och EU-valvakorna för fem år sedan och 2018 års partiledarutfrågningar.
Foto: OLLE SPORRONG

Var det helt självklart att du skulle fortsätta med "Veckans brott" när Leif slutade?

– Nej, jag har alltid tänkt och sagt att när Leif slutar så slutar jag också. Hela redaktionen har ju jobbat så nära och intensivt med Leif så det var svårt att tänka sig att fortsätta utan honom. Men jag fick tänka över saken och kom fram till att det känns roligt att SVT vill fortsätta göra ett kriminalprogram och att jag inte är mätt på krim än. 

– Vi kommer att nyttja SVT:s stora arkiv när vi gräver i gamla brott och vi kommer att berätta om gängkriminalitet och polisens arbete

"Precis som i rutan är Leif en person som bjuder på sig och sina erfarenheter. Han vågar blotta sina tankar och det är roligt att höra hans otroligt spännande historier", säger Camilla Kvartoft.
Foto: MICHAELA HASANOVIC
Av en kollega har Camilla Kvartoft fått rådet att ha höga ambitioner inför en sändning, men att inte älta för mycket efteråt. "Jag tittar på alla avsnitt av "Veckans brott" för att utvärdera och kunna förbättra vissa saker, men bara på vissa "Agenda"-program. Efter en direktsändning vill jag gärna behålla den känsla jag har i kroppen. Och är det något jag har lärt mig så är det att programmen aldrig är så bra – men heller inte så dåliga – som man kan tro, haha", säger programledaren.
Foto: MICHAELA HASANOVIC

Därför stannar Camilla Kvartoft på SVT

Men enligt Leif GW Persson erbjöd TV4 en rejäl summa för att du skulle följa med Leif till kanalen?

– Leif överdriver, men jag blev erbjuden att gå till TV4 och det var ett svårt beslut att inte följa med Leif dit. Men jag trivs väldigt bra på SVT och vill jobba med public service där man satsar på samhällsjournalistik. På SVT får jag journalistiskt utmanande uppgifter, som "Agenda", hela valrörelsen, partiledarutfrågningarna...

https://www.instagram.com/p/BrK45w2B2x6/

Du var på Leif GW:s och hans fru Kims stora jullunch i december. Hur ser din kontakt med Leif ut nu när ni inte längre arbetar ihop?

– Vi har kontakt och det känns roligt. Han är en fantastisk person och på senare tid har jag även lärt känna hans fru Kim. När jag fyllde 50 fick jag i födelsedagspresent av Leif att åka på ridläger med fyra kompisar där Kim har sin häst. Leif är mycket generös och bjuder gärna ut en på middag. 

Även om det kan vara en anspänning att leda stora partiledarutfrågningar så sover Camilla Kvartoft om nätterna. "Det är snarare så att jag får se till att det händer saker i jobbet och att jag inte blir alltför trygg, för jag vill ha en viss anspänning", säger hon.
Foto: MICHAELA HASANOVIC
"Om jag skulle vilja göra partiledarutfrågningarna igen? Gärna! Det var stressigt, men otroligt stimulerande", säger Camilla Kvartoft.
Foto: MICHAELA HASANOVIC

Petades från programledarjobbet under föräldraledigheten

Berätta om det som hände när du var föräldraledig från Sveriges Radios "Efter tre"!

– Det är det enda tråkiga som hänt under min karriär. Jag hörde till dem som jobbat mycket och velat ha ett intressant yrkesliv och var förstås lite orolig för hur det skulle funka att vara föräldraledig i en så konkurrensutsatt bransch. Man hade ju hört talas om folk som blev borträknade – och det hände mig. Jag var utlånad från P1 till P4 och när jag skulle tillbaka efter föräldraledigheten fick jag inte återvända till programledaruppdraget. Juridiskt begicks inget fel, men det väckte en känsla hos mig att vara bortvald. 

– Jag berättar om det här för att visa att det kan gå bra ändå. Min man Anders och jag har delat lika på föräldraledigheter och alltid hjälpts åt att växeldra när den ena har haft jobbtoppar. 

https://www.instagram.com/p/BrW6lZNBafy/

1992 träffade du din livskamrat Anders Mårtén på en fest på KTH. Hur gick det till när ni blev ett par?

– Jag jobbade på studentradion och Anders var med i DJ-föreningen. Han dök upp där på dansgolvet och det bara blev vi. Jag tyckte att han var otroligt snygg, verkligen min typ av kille. Vi började dejta och jag fick sommarjobb på "Radio Västmanland". Anders är från Västerås, så vi kunde träffas där och vi var ute och seglade tillsammans den sommaren. 

Programledaren Camilla Kvartoft och maken Anders Mårtén, IT-entreprenör och uppfinnare, har varit ett par i 26 år.
Foto: SIGGE KLEMETZ / STELLA PICTURES
Sommartid cyklar Camilla Kvartoft gärna de 12 kilometerna till jobbet på SVT. "Jag tränar mycket mer på sommaren. Då kör vi bland annat cirkelträning med vännerna i Västervik", säger hon.
Foto: MICHAELA HASANOVIC
"SVT:s samhällsbevakning har mycket muskler och företaget är en bra arbetsgivare", säger Camilla Kvartoft.
Foto: MICHAELA HASANOVIC

Camilla och maken Anders ger varandra utrymme

Vad är det som gör att ni fortfarande håller ihop, 26 år senare?

– Vi är kanske inte så jättebra på att uppvakta varandra, men vi är bra på att ge varandra utrymme att göra det vi tycker är kul. När jag har haft arbetstoppar har han tagit mer ansvar hemma och vice versa. Ridningen håller ju jag och döttrarna på med, medan Anders föredrar att segla. Men vi har engagemanget i barnen och i sommarhuset i Västervik gemensamt, åker gärna skidor ihop och känner båda att vi kan tanka energi och trygghet hemma. 

https://www.instagram.com/p/Bq1lvEgB-lC/

Jag läste i "Villaliv" att ni fick en vattenläcka i huset. Sådant kan ju vara en påfrestning för alla relationer?

– Ja, men Anders är en snäll och lugn och trygg person. Det är lätt att leva med honom. Jag är mer rastlös, är alltid på väg någonstans och vill att det ska hända saker. Jag har fått träna på att vara mer i nuet, men jag gillar verkligen att planera grejer, som när familjen i höstas åkte till Sydafrika.

Direktsändningar hade Camilla Kvartoft förstås stor erfarenhet av efter bland annat sju år på "P1-morgon", men som ny på SVT fick hon också ett slags mentor i Anna Hedenmo. "Anna Hedenmo var med mig i studion några gånger och gav goda råd om hur man ska sitta och gå framför kameran. Jag pratar gärna med händerna och det funkar i "Veckans brott", men i "Agenda" och partiledarutfrågningarna gäller det att inte ha för yviga gester för sådant kan stjäla fokus", förklarar Kvartoft.
Foto: Janne Danielsson / SVT
Egen häst hinner Camilla Kvartoft inte ha, men hon är stallförälder och åker gärna på ridläger. Labradoodlen Jana tar förstås också en del tid, men tack vare att äldsta dottern börjar och slutar skolan lite andra tider än övriga familjen jobbar kan man pussla ihop rastningen utan att behöva ha hunddagis.
Foto: Janne Danielsson / SVT
"Under stunden i tv-sminket är det lite grann som att sätta på sig sin yrkesuniform. Med åren har jag blivit tryggare i vem jag är och hur jag vill se ut i rutan, jag vill inte bli alltför stylad", säger Camilla Kvartoft.
Foto: MICHAELA HASANOVIC

Du sade i Anna och Hasse Shimodas Aftonbladet-intervju att det tog lång tid för dig att bearbeta oron efter din dotters ambulansfärd sedan hon fått barnepilepsi?

– Det var det värsta som har hänt i mitt liv, det var väldigt otäckt att sitta där i blåljuset med en dotter som inte var kontaktbar. Läkarna trodde först att det kunde vara hjärnhinneinflammation. Till slut fick vi veta att det var barnepilepsi. Hon hade bara ett anfall, den där gången för tio år sedan, men det påverkade mig mycket och jag oroade mig för om jag skulle våga lämna henne utan tillsyn. Jag kom på mig själv med att gråta varje gång jag berättade om det för mina vänner och insåg att det var ett bra sätt att bearbeta det som hänt och göra det lite mindre dramatiskt. 

– Ett annat sätt att hantera oron var att gå in i journalistrollen och ställa massor av frågor. När jag blir stressad gör jag så: tar reda på hur saker förhåller sig. Det ger en känsla av kontroll. 

https://www.instagram.com/p/BockwMgH8qg/

Camilla Kvartofts val

Thailand – Fjällen

"Det är mer klimatsmart att åka till fjällen, i synnerhet om man tar tåget. Dessutom är det mysigt med snö".

Vin – Vatten 

"Det är gott med rödvin, men vatten kan man inte leva utan".

Soffa – Löpband

"Jag har spring i benen, även om jag kan vara bra på att slappna av också".

Köttbullar – Fiskgratäng 

"Före viktiga direktsändningar är det standard för mig att mikra en fryst fiskgratäng. Vi brukar skoja om att man blir klok och smart av fisk och jag äter hellre det än pizza som företaget ibland ordnar fram".

Deckare – Biografi

"Jag är väldigt förtjust i både och. "Based on a true story" är intressant". 


LÄS MER: Camilla Kvartoft berättar om stödet från Leif GW 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.