Kvartofts svar – på Leif GW Perssons tjuvnyp

Leif GW Persson rekryterades i fjol till TV4 från SVT. Han trivs mycket bra och tycker att företagskulturen på TV4 är snällare och mer generös.
Foto: OLLE SPORRONG
Leif GW Persson och Jenny Strömstedt i studion.
Foto: OLLE SPORRONG
Jenny Strömstedts och Leif GW Perssons "Brottsjournalen" i TV4 har två veckor i rad haft större publik än SVT:s "Veckans brott".
Foto: OLLE SPORRONG
Camilla Kvartoft och expertpanelen i "Veckans brott": Författaren Christoffer Carlsson, polisen John Franco och advokaten och DNA-experten Johanna Björkman.
Foto: JANNE DANIELSSON / SVT
Camilla Kvartoft som leder "Veckans brott" förklarar att expertpanelen inte ersätter Leif GW Persson: "Vi gör något helt nytt. Utöver magasinsprogrammet har vi ett program på fem-tio minuter som vi sänder på SVT Play måndag, tisdag och onsdag. Där bjuder vi exempelvis på inblickar i hur vi jobbar, hur vi resonerar när vi namnpublicerar och vilka hänsyn som tas till anhöriga. På SVT Play kommer vi också att kommentera aktuella domar och förundersökningar", har Camilla Kvartoft tidigare berättat för Expressen.
Foto: JANNE DANIELSSON / SVT

"Brottsjournalen" har slagit tittarrekord – och hade den senaste veckan då båda programmen sändes parallellt fler tittare än "Veckans brott". 

Leif GW Persson som lämnat SVT för TV4:s nya kriminalprogram kan inte låta bli att glädjas:

– Jag är så dålig människa att jag tycker att det är kul. Observera att "Veckans brott" börjar sitt program på torsdagarna direkt efter "Antikrundan". De har en och halv miljon pensionärer i ryggen när de börjar sända och dem lyckas de mer än halvera på en timme. Då får man nog anstränga sig eftersom många av dem knappt orkar gripa efter fjärrkontrollen, säger han.

Siffror från MMS visar att "Brottsjournalen" som sänds på tisdagar i TV4 den sista veckan i januari hade 845 000 tittare, medan SVT:s torsdagsprogram "Veckans brott" samma vecka hade en totaltitt på 760 000. "Brottsjournalen" nådde dessutom fler unga: 28,6 procent jämfört med "Veckans brotts" 16,9 procent (bland 15-64-åringarna, reds anm).

Viveka Hansson, programdirektör för samhälle och nyheter på TV4, är nöjd:

– Leif GW Persson och Jenny Strömstedt är en utmärkt kombination. Det är som att få de allra bästa gatorna i Monopol, när du fortfarande har pengar kvar att bygga nya hus och hotell för, säger hon.

Jenny Strömstedt och Leif GW Persson hinner - trots stor koncentration - också ha roligt i "Brottsjournalen"-studion.
Foto: OLLE SPORRONG

”Hade gärna tagit med fler”

Leif GW Persson berättar att han tog med sig ungefär hälften av redaktionen från "Veckans brott" till "Brottsjournalen". 

– Jag hade gärna tagit med fler! Det fanns ett par som stannade kvar som är otroligt duktiga och det märks när man ser programmet. Men vi har ju nu gått om "Veckans brott" med tittarsiffrorna.

Leif GW Persson intervjuas i TV4-huset av Expressens Karin Sörbring om framgångarna med ”Brottsjournalen”.
Foto: OLLE SPORRONG

Han fortsätter:

– Det är dock några grejer i "Veckans brott" som jag har skitsvårt för. Det ena är panelen som jag inte tror på. 

Camilla Kvartoft och expertpanelen i "Veckans brott": Författaren Christoffer Carlsson, polisen John Franco och advokaten och DNA-experten Johanna Björkman.
Foto: JANNE DANIELSSON / SVT

Varför tror du inte på expertpanelen med advokaten och DNA-experten Johanna Björkman, polisen John Franco samt kriminologen och författaren Christoffer Carlsson?

– Det är något slags rundabords-samtal där de sitter och håller med varandra och säger självklarheter. Ingen av dem går heller genom rutan. Sedan har du den där studion som är fullkomligt hopplös. Den ser ut som ett sällskapsrum på långvården! Annars har "Veckans brott" grejer som är bra. Camilla (Kvartoft, reds anm) är ju jäkligt tung och det historiska inslaget där man tittar på gamla klipp är bra, säger Leif GW Persson. 

LÄS MER: Så är Leif GW Persson bakom kulisserna på ”Brottsjournalen”  

”Vi är väldigt nöjda”

Ingemar Persson som är ansvarig utgivare på SVT framhåller att "Veckans brott" har haft fler tittare än "Brottsjournalen" hela tre av de fyra veckor som programmen har sänts parallellt. 

– Vi är väldigt nöjda med våra tittarsiffror! Det finns självklart relativt små skillnader mellan programmen och fluktuationerna (variationerna, reds anm) går förmodligen att hänföra till hur konkurrerande program i andra kanaler har påverkat siffrorna, menar han.

Camilla Kvartoft har tidigare sagt till Expressen: "Jag har alltid tänkt och sagt att när Leif slutar så slutar jag också. Hela redaktionen har ju jobbat så nära och intensivt med Leif så det var svårt att tänka sig att fortsätta utan honom. Men jag fick tänka över saken och kom fram till att det känns roligt att SVT vill fortsätta göra ett kriminalprogram och att jag inte är mätt på krim än. Vi kommer att nyttja SVT:s stora arkiv när vi gräver i gamla brott och vi kommer att berätta om gängkriminalitet och polisens arbete".
Foto: MICHAELA HASANOVIC

Camilla Kvartoft som leder "Veckans brott säger:

– Jag hade knappt vågat drömma om så här fina tittarsiffror efter att Leif lämnade programmet. Och jag är så glad och överväldigad över alla positiva reaktioner från tittarna. Det är många som verkligen gillar vår nya expertpanel och det gör jag också. Det är kul att Leif fortsätter att titta på ”Veckans brott”, dessutom har vi ju nått nya tittare med vårt nya program på SVT Play där tittarna får följa redaktionens arbete flera gånger i veckan. När Leif och jag sände ihop så hade vi ju unikt höga tittarsiffror och man kan väl konstatera att vi har behållit ungefär hälften av publiken var.

Fakta/ Tittarkampen mellan "Brottsjournalen" och "Veckans brott"

V1

Brottsjournalen 8/1        887 000

Veckans brott 10/1   1 008 000


V2

Brottsjournalen  15/1      641 000

Veckans brott 17/1      691 000


V3

Brottsjournalen 22/1      751 000

Veckans brott 25/1     827 000


V4

Brottsjournalen 29/1      844 000

Veckans brott 31/1     760 000


V5

Brottsjournalen 5 februari  822 000

Veckans brott utgick 7 februari på grund av ”Vinterstudion”

LÄS MER: Camilla Kvartofts svåra beslut efter Leif GW:s avhopp 

LÄS MER: Därför slutar Leif GW köra bil

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.