Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Victorias myslunch med Hagasessorna

De fyra Hagasessorna Christina, Desiree, Birgitta och Margaretha var med vid gudstjänsten i Slottskyrkan, och därefter på privata familjelunchen på Solliden på lördagen.
Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES
Kronprinsessan hade en önskan om att få sammanföra sina fyra fastrar och övriga kungafamiljen vid sin 40-årsdag.
Foto: STINA STJERNKVIST / TT NYHETSBYRÅN
Hovets informationschef, Margareta Thorgren.
Foto: ROSIE ALM/KUNGAHUSET.SE / KUNGAHUSET.SE

Efter mötet med allmänheten vid Solliden drog sig kronprinsessan tillbaka för en privat lunch med kungafamiljen.

I år blir det extra speciellt eftersom Victorias fastrar, de fyra Hagasessorna, är bland lunchgästerna.

– Det var en försiktig önskan som jag hade, att få samla alla på Solliden, säger kronprinsessan Victoria.

Dag två av Victorias 40-årsfirande inleddes med frukost och sedan mötet med alla människor som kommit till Solliden för att gratta kronprinsessan, möjligen få en liten pratstund, lämna över presenter och kanske ta en "selfie".

Fortsättningen av firandet blir mindre publikt. Inne på Solliden dukades upp för privat lunch för kungafamiljen och "Hagasessorna", kungens systrar, som har rest till Öland för Victorias skull.

Inför sin födelsedag hade hon just denna önskan. 

– Det är jätteroligt. Det var en försiktig önskan som jag hade, att det vore roligt att få samla alla syskonen på Solliden, sa Victoria när hon hastigt stannade till hos de många journalister som bevakade mötet med allmänheten på Solliden.

Kronprinsessan berättade att hon var väldigt tacksam över att de tagit sig tid att komma till Öland.

– Det är otroligt, de bor på olika ställen och de har sina skilda liv. Att få ihop en familj på det sättet kräver en ansträngning och de var villiga att göra det för den här dagen – så det känns jättefint.

"Det blir lite mer avslappnat"

De fyra Hagasessorna,  Christina, 73, Désirée, 79, och Birgitta, 80, och Margaretha, 82, ville inte missa kronprinsessans 40-årsdag. Alla har de själva minnen av somrar som tillbringats i det kungliga sommarresidenset på Öland.

Drottning Silvia tyckte också att det var kul att kungens systrar var på plats på Öland.

– Det är underbart. Alla kungens systrar är här, det var kronprinsessans önskan. De har kommit och de är med, sa hon till den samlade journalistkåren.


LÄS MER: Så blev livet för Hagasessorna


Margareta Thorgren, informationschef vid hovet:

– Det är alldeles speciellt i år därför att kungens alla systrar som firat sina somrar här i många år är här i dag och firar tillsammans med övriga kungafamiljen, säger hon och bekräftar att Hagasessorna finns bland lunchgästerna.

– Det kommer att vara mycket familj och lite mer avslappnat, berättar Thorgren om programmet för resten av lördagen.

Hagasessorna var i kyrkan

De fyra Hagasessorna närvarade även vid tacksägelsegudstjänsten i Slottskyrkan i Stockholm på fredagen. Många förvånades dock över att den äldsta i syskonskaran, prinsessan Margaretha, inte anlände ihop med övriga tre.

Det visade sig dock att den 82-åriga prinsessan använt en ingång direkt från slottet till kyrkan får att slippa gå i trapporna. Enligt hovet hade Margaretha klagat över ont i benen redan under fredagsmorgonen.


LÄS MER: Prinsessans kamp mot sjukdomen 


Yngsta systern prinsessan Christina, 73, trotsade cancersjukdomen och tog sig ut för att fira kronprinsessan. Christina genomgår en stamcellstransplantation mot sin leukemi sedan cellgiftsbehandlingen inte bitit.