Victorias kamp i FN – för klimatet

Det har varit bråda dagar för kronprinsessan Victoria i rollen som ambassadör för FN:s hållbarhetsmål.
Foto: Anne-Sofie Näslund
Kronprinsessan Victoria och Expressens reporter Anne-Sofie Näslund i New York.
Foto: Anne-Sofie Näslund
Kronprinsessan Victoria och Norges kronprins Haakon deltog båda vid FN:s generalförsamlings öppnande på måndagen.
Foto: PONTUS HÖÖK / NTB / TT
Victoria vid bysten av sin berömde släkting Folke Bernadotte.
Foto: Anne-Sofie Näslund

NEW YORK. Kronprinsessan Victoria lider av klimatångest, berättar hon från FN:s högkvarter i New York.

Nu drillar hon barnen Estelle och Oscar att bli klimatsmarta. 

– Oscar är bara 2,5 år men vet redan hur man källsorterar, säger hon.

Dessutom berättar Victoria att Estelle har det bra på den skandaldrabbade skolan Campus Manilla.

Tidigt på tisdagsmorgonen landar kronprinsessan Victoria i Sverige efter fem intensiva dagar i New York. Lillasyster Madeleine bor sedan ett par månader tillbaka i Florida – bara ett par timmar från New York – men den här gången fanns det inget utrymme att hälsa på, berättar Victoria. I stället var det fullt fokus på jobb.

Kronprinsessan reste i rollen som ambassadör för FN:s sjutton hållbarhetsmål där hon tagit ett särskilt ansvar för att lyfta klimatfrågan. Hon har också hunnit besöka den svenska stjärnkrögaren Fredrik Berselius och hans restaurang Aska för att prata hållbarhet, och träffat en rad andra svenska entreprenörer.

– Det har varit en bra resa. Vi har lyckats få in både Sverigefrämjande evenemang och FN-punkterna som är så otroligt viktiga, säger Victoria efter en sista lunch på FN:s högkvarter.

Kronprinsessan Victoria och Norges kronprins Haakon deltog båda vid FN:s generalförsamlings öppnande på måndagen.
Foto: PONTUS HÖÖK / NTB / TT

– Jag har särskilt försökt lyfta havsfrågorna men det har också varit fokus på ungas deltagande. FN vill ge de unga en större plattform för att driva sina frågor. 

Victoria: ”Det känns så härligt”

Klimat och hållbarhet är något Victoria personligen brinner för och hon säger att det är viktigt att markera hur akut frågan är. 

– Samtidigt känns det som att det har varit ovanligt mycket energi i de här frågorna i år så det känns ändå positivt.

Vad har gjort starkast intryck under resan?

– Att vi börjar se ett momentum nu när näringslivet kliver in och tar ett större ansvar. Inte sällan efterfrågar företagen starkare riktlinjer och styrmekanismer. Det märks att de vill ha tydligare ramar inom vilka de kan driva hållbarhetsfrågorna. Och det är otroligt positivt!


LÄS MER: Kronprinsessan Victoria sprider glädje i New York


– Det känns så härligt att man uttalar det. Att man inte är rädd för att sticka ut hakan och själv be om tuffare arbetsförhållanden – för att man vet att det är den vägen vi måste gå.

”Vi ligger efter om vi ska kunna nå målen”

Under veckan har kronprinsessan träffat några av världens främsta klimatforskare och haft möte med FN:s generalsekreterare António Guterres. Bland dem finns en stor oro att man inte tagit hotet på allvar. 

– António Guterres lyfte fram en enorm frustration för att klimatförändringarna har underskattats, berättar Victoria. Man gjorde prognoser för några år sedan  – och nu är det tyvärr värre än vad man kunde förutspå. 

– Vi ligger efter om vi ska kunna nå de utsatta målen, säger hon.

Vad gör kronprinsessan själv för att vara klimatsmart?

– Jag tycker att det är tufft att vara konsument. Även om man vill göra de bästa och klokaste valen. Man tror att man gör det och sen i efterhand inser man att ”nämen, oj”.

– Jag tänker att det ska vara lätt att göra rätt. Det ska inte läggas för mycket på konsumenten, man ska liksom inte behöva vara specialist på varje område för att göra rätt val. Och inte behöva riskera att göra fel.


LÄS MER: Victorias viktiga möte med klimatforskaren


– Det är tufft, men jag försöker läsa på. Konsumentdrivet är ju oerhört viktigt. Företag som vill göra det rätta behöver känna att de har stöd. De måste kanske fatta obekväma, svåra och dyra besluten för att göra en omställning och då är konsumentefterfrågan jätteviktig. 

Många svenskar fick ett uppvaknande efter den rekordvarma sommaren och alla skogsbränder. Hur orolig är kronprinsessan?

– Jag är väldigt orolig för det här kommer att få enorma konsekvenser på så många olika plan. Många av dem kan vi inte ens förutse i dag. 

– Vi hade en jättevarm sommar, vilket ställde till det oerhört och våra bönder lider enormt. Det är heller inte över utan kommer få efterföljder under de kommande åren. Vi behöver göra vad vi kan för att mildra påverkan.

Samtidigt kommer andra länder att drabbas ännu hårdare, påminner hon. Men eftersom problemet i högsta grad är globalt slår det förr eller senare mot alla.

– Även om det är länder på andra sidan jorden som drabbas så kommer det påverka alla, till exempel i form av klimatflyktingar. Så vi kan inte ta lätt på detta.

På tisdagen kommer kronprinsessan hem till familjen i Sverige.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Hemma i Sverige väntar familjen. ”Hemma och håller ställningarna” som Victoria skojar. Prinsessan Estelle har precis börjat skolan på den exklusiva friskolan Campus Manilla på Djurgården i Stockholm. Skolan har skakats av interna konflikter som bland annat DN skrivit om: 

Den tidigare rektorn fick lämna sitt uppdrag redan innan Estelle började på skolan och enligt hovet följde man utvecklingen på skolan.
Enligt kronprinsessan har prinsessan Estelle det fint på Campus Manilla.

– Estelle har det bra, hon trivs och tycker det är roligt, säger Victoria.


LÄS MER: Interna konflikter skakar Estelles skola Campus Manilla

”Oscar börjar redan kunna sopsortera”

Frågan får henne att vilja prata mer om barnen – och hon beskriver hur det går till hemma på Haga Slott. 

– Nu när vi pratar om barnen så vill jag också säga att det aldrig är för tidigt att börja prata om klimatfrågorna! Våra barn är oerhört intresserade och jättenyfikna. 

– Jag tror det är viktig att inkludera dem för det här är något som påverkar oss alla. De gör ju också val i vardagen och kan bidra på sitt sätt. Framför allt tänker jag att det är viktigt att de är med. 

Hur pratar kronprinsessan med barnen om detta?

– Vi pratar varje dag. När vi sopsorterar till exempel! Oscar är bara 2,5 år och han börjar redan kunna sopsortera. Det är inte för tidigt. Man behöver inte skrämma dem, men låt dem vara med.

Victoria vid bysten av sin berömde släkting Folke Bernadotte.
Foto: Anne-Sofie Näslund

Det har funnits uppgifter om att kronprinsessan träffat prinsessan Madeleine under resan till USA men det stämmer inte, säger Victoria.

– Nej, det har jag inte gjort. I wish! Det hade varit jätteroligt att få träffa både henne och familjen men det får bli en annan gång.

Hon konstaterar också att lillasyster nu bor långt borta igen efter en tid i Sverige.

– Jag vet! Det är förfärligt, säger hon.