Victoria och Daniel bygger sommarhus i Stockholm

Kungen fostrades att sitta på tronen – och så är det även med prinsessan Victoria
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel har köpt en tomt på Värmdö och planerar att bygga ett nytt fritidshus på ön.
Foto: LINDA BROSTRÖM/KUNGLIGA HOVSTATERNA / TT
Årets Victoriadagar blir något annorlunda, med anledning av pandemin.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/ TT

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel bygger ett nytt sommarhus.

Paret har köpt en tomt på Värmdö och kommer att bygga ett nytt fritidshus på tomten.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel brukar tillbringa sina somrar på Solliden och Öland. Annars åker de gärna till Daniels hemort Ockelbo för att komma undan och få lite lugn och ro.

Nu lägger de ytterligare en plats till listan över möjliga tillflyktsorter – och det på betydligt närmare avstånd. Kronprinsessparet har köpt en egen tomt på Värmdö, i Stockholms inre skärgård, sydöst om huvudstaden. Det avslöjar Nacka Värmdö Posten

Tomten ska ha köpts för ett år sedan och bygglovet har precis godkänts.

– De har för avsikt att bygga ett privat fritidsboende där ute. Bygglovet är godkänt och har vunnit laga kraft. Eftersom det är en fastighet som ägs gemensamt av kronprinsessparet så har många säkerhetsaspekter vägts in, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till NVP.

Ville ha ett fritidshus nära Haga

Enligt Thorgren är köpet en privat investering och bostaden som byggs kommer inte att vara en offentlig bostad. Hon bekräftar att det geografiska läget har haft betydelse för beslutet att köpa tomten.

– Närheten till Stockholm och deras bostad i Haga har betydelse. Familjen har för avsikt att nyttja boendet under helger och lov, säger Thorgren.

Köpet innebär inte att Öland kommer att överges på somrarna. Victoria har i hela sitt liv tillbringat delar av somrarna på ön och kommer fortsätta med det. Planeringen för årets Victoriadagar, 10-15 juli, är i full gång. I år kommer allmänheten, till skillnad från förra året, kunna delta i vissa moment av festligheterna. Däribland motionsloppet Victorialoppet.

– Förra året gjordes det digitalt men i år kommer det vara som en hybrid. 900 planeras att kunna delta, säger Stephan Rimér som leder planeringen av evenemanget, till SVT.

Konserten inte öppen för allmänheten

Däremot kommer Victoriakonserten på kronprinsessans födelsedag den 14 juli inte att vara öppen för allmänheten.

– Konserten som spelas in på slottsruinen kommer att ha 300 i publik. Men det blir bara inbjudna, inte allmänheten, säger Stephan Rimér.

De inbjudna är bland annat samarbetspartners, landshövdingen och kungafamiljen.


Se även: Kungen ser en katt – avbryter intervjun 

En liten katt dyker upp när kungen och drottning Silvia blir intervjuad

Har du ett fritidshus?