Victoria avslutade resan – innan drottningen hann dit

Kronprinsessan Victoria tillsammans med prins Daniel och barnen prins Oscar och prinsessan Estelle.
Foto: UTRECHT ROBIN/ABACAPRESS.COM / STELLA PICTURES UTRECHT ROBIN/ABACAPRESS.COM
Drottning Silvia åker till Brasilien i veckan.
Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kronprinsessan Victoria och Daniel vid en tidigare resa till Jordanien.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Soliga Brasilien blev resemålet för Kronprinsessan Victoria och familjen under höstlovet, uppger Svensk Dam. 

Där besökte de bland annat generalkonsulatet – men missade drottning Silvia som åker till landet i veckan.

– Drottningen reser i den här veckan, hon kommer att delta på ett stort demensseminarium, säger hovets informationschef Margareta Thorngren.

Kronprinsessan Victoria tog ut lite välförtjänt ledighet i samband med barnens höstlov förra veckan. Efter en lång höst med mycket arbete uppgavs familjen behöva tid för varandra. 

– Det är ju en vecka där många som har småbarn ägnar sig lite mer åt sina barn med anledning av att det är skollov, sa Margareta Thorngren, informationschef vid hovet, inför lovet.

Och precis som många andra familjer tycks kungligheterna ha längtat efter en solsemester. Tillsammans med prinsessan Estelle, 6, och prins Oscar, 2, begav sig kronprinsessparet till Sao Paolo i Brasilien.

Besökte konsulatet

Under resan tog kungafamiljen tillfället i akt att besöka Sveriges generalkonsulat i Sao Paolo. Där togs de varmt emot av generalkonsul Renato Pacheco Neto, vilket även Svensk Dam har uppmärksammat.

Besöket i sig är inget ovanligt. Enligt Margareta Thorngren är kungligheterna ofta förberedda på formella inbjudningar även när de reser privat.

– Alltid när någon kunglig reser så informerar man landet att de reser till dit. Vad jag vet var det en privat resa, säger hon. 

Missade drottning Silvia

Förhoppningsvis var det en lyckad resa som gav Estelle mycket att berätta när hon nu är tillbaka i skolbänken. 

Men med resan hem uppstod också en olycklig tajmning. Familjen missade drottning Silvia, som åker till sitt gamla hemland under den här veckan. 

– Det är en officiell resa utifrån drottningens fokusområde demens. Och hon reser med organisationen Mentor, säger Margareta Thorngren.

I Brasilien ska drottningen delta i ett stort demensseminarium redan nu på torsdag. Enligt Svensk Dam är Silvia en av huvudtalarna vid evenemanget.