Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Victoria är svenska folkets val: "Genuin och äkta"

Foto: Sven Lindwall

Kronprinsessan Victoria är svenska folkets favorit.

Sex av tio svenskar anser att hon – och inte pappa kungen – är den bästa representanten för Sverige.

– Man känner att hon är sig själv och att hon är väldigt genuin och äkta, säger Susanna Popova, journalist och författare.

När svenska folket får utse sin favorit i kungahuset finns det en solklar vinnare: Kronprinsessan Victoria. Hon utklassar alla andra medlemmar i familjen i en unik undersökning om förtroendet för kungahuset som Demoskop har gjort på uppdrag av Expressen.


LÄS HELA UNDERSÖKNINGEN HÄR: Så tycker svenskarna om sitt kungahus


Peter Santesson, chef för opinionsanalys på Demoskop, och Susanna Popova, journalist och författare.
Foto: August Jerner

57 procent anser att kronprinsessan Victoria är den bästa representanten för Sverige. Bara 19 procent anser att hennes pappa, kung Carl Gustaf, är bäst Sverigerepresentant.

– Kungens siffror dalar. Han är tydligt brädad av Victoria. Frågan är om det handlar om att kungen har gjort fel – eller om Victoria är så pass solid, säger Peter Santesson, opinionschef på Demoskop.

Kronprinsessan Victoria har utkristalliserat sig som svenska folkets favorit. "Kungens siffror dalar. Han är tydligt brädad av Victoria", säger Peter Santesson på Demoskop.
Foto: Sven Lindwall

"Kungen är från en annan generation"

Förklaringen till Victorias popularitet går att hitta i hennes äkthet. Det tror i alla fall Susanna Popova, journalist och författare, som bland annat ligger bakom boken "Vårt bröllop" som följde förberedelserna till bröllopet mellan Victoria och Daniel.

Victoria var kungaparets första barn, men föddes 1977 som vanlig prinsessa och inte som tronföljare. Då var fortfarande ordningen i Sverige att det endast var en manlig kunglighet som kunde ärva tronen.
Foto: Scanpix
Julen 1979 öppnade Victoria och Carl Philip julklappar. I några veckor till var hon prinsessa – men 1 januari 1980 trädde en grundlagsändring i kraft som gjorde att hon blev kronprinsessa och Sveriges tronarvinge.
Foto: Jan Collsiöö / TT
I och med 18-årsdagen kunde hon börja "vikariera" för pappa kungen när han var utomlands. Här i Rikssalen där kungen höll tal för sin dotter.
Foto: Roger Tillberg / STELLA
Livet förändrades markant för kronprinsessan Victoria när hon började träffa Daniel Westling. Här på en hockeymatch.
Foto: Jan Düsing
När de 2010 gifte sig höjdes förväntningarna på Victoria, som tog sig an fler uppdrag och som i dag är den som svenska folket anser bäst representerar Sverige.
Foto: Suvad Mrkonjic

– Kronprinsessans inställning till sitt uppdrag är att hon inte kan utföra uppdraget på ett bra sätt om hon inte är sig själv och är genuin och äkta, säger hon.

Det skiljer sig delvis mot hennes pappas syn på uppdraget som statschef och kung, menar Popova.

Kungen visar inte känslor på samma sätt, menar experter.
Foto: IBL

– Kungen är från en annan generation där man har svårt att resonera på det sättet. Det är inte relevant i den generationen att man visar känslor och sårbarhet.

Kronprinsessans inställning är tvärtom och det är nog fler i Sveriges befolkning som förstår hennes tolkning än de som förstår kungens tolkning av uppdraget, säger Popova.

"Vilken lättnad"

Men är det inte besvärande siffror för en statschef om hans dotter ses som den bästa representanten för Sverige? 

 – Vänd på det: Vilken lättnad för en sittande regent om han har en dotter och tronföljare som är så oerhört populär. Då har man ju gjort något rätt. Alla förstår att det här kommer att fortsätta fungera.

Även Margareta Thorgren, informationschef vid hovet, ser det som en positiv sak att kronprinsessan Victoria har så höga förtroendesiffror.
– Det är positivt för Sverige att vi har en kommande statschef med ett så högt förtroende, och det innebär att det finns ett starkt stöd för den svenska monarkin som statsskick även i framtiden.

Vem i kungahuset är den bästa representanten för Sverige? 6 av 10 väljer kronprinsesan Victoria.
Foto: Jonas Ekströmer / Kungahuset.se

 LÄS HELA UNDERSÖKNINGEN HÄR: Så tycker svenskarna om sitt kungahus