Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Uttalandet som visar sprickan i familjen

Meghan Markle
Foto: I-IMAGES / POLARIS / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES
På fredagen kom beskedet – prinsparet kommer inte använda varumärket ”Sussex Royal”. Men det slutgiltiga beslutet har fått Meghan och prins Harry att gå i taket.
Foto: NEIL MUNNS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Meghan Markle
Foto: I-IMAGES / POLARIS / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES
Drottning Elizabeth är stenhård. Från och med den 31 mars kommer Harry och Meghan, 38, inte längre vara en del av det brittiska hovet. Parets kontor i Buckingham Palace stängs ner och de får inte längre använda sina kungliga titlar.
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
Foto: TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK / REX TT NYHETSBYRÅN

På fredagen kom beskedet – prinsparet kommer inte använda varumärket ”Sussex Royal”. 

Men det slutgiltiga beslutet har fått Meghan och prins Harry att gå i taket.

I ett nytt uttalande påpekar de återigen att drottningen inte äger ordet ”kunglig”, skriver Mailonline.  

Turerna kring hertigen och hertiginnan av Sussex har varit många den senaste tiden. Ända sedan paret offentliggjorde att de lämnar sina kungliga poster har de haft svårt att komma överens med Buckingham Palace. 

Den senaste konflikten handlar om att paret vill fortstätta använda sitt varumärke ”Sussex Royal”. Något som drottning Elizabeth och andra högt uppsatta medlemmar av hovet satte stopp för. 

På fredagen kom det slutgiltiga beskedet för paret – de kommer inte få kalla sig ”kungliga” i sin marknadsföring. Många hade då hoppats på att konflikten skulle lägga sig mellan parterna. 

Men i ett nytt uttalande från prinsparet ser man återigen sprickan i kungafamiljen. 

I pressmeddelandet skriver prinsparet att drottningen inte äger ordet ”royal”, men att de ändå tänker acceptera önskan om att inte använda ordet i sin egen marknadsföring. 

”Även om det inte finns någon lag som säger att monarkin eller hovet äger användningen av ordet ”royal” utanför Storbritannien, tänker inte hertigen och hertiginnan av Sussex att använda ”Sussex Royal” eller på något sätt inkludera ordet ”royal” i sitt varumärke efter våren 2020.”, står det bland annat i uttalandet. 

Ur prinsparets pressmeddelande
Foto: Sussexroyal.com / Sussexroyal.com

”En medial katastrof”

Brittiska medier, så som Mirror och Daily Mail, har kallat prinsparets pressmeddelande för ”extremt ovanligt” och ”gnälligt”. 

Något som medierna trycker extra på är prinsparets sätt att formulera sig. Bland annat menar de att paret subtilt framför att de blivit orättvist behandlade. De tar upp ett stycke som sticker ut extra. 

”Även om det finns exempel på andra medlemmar av det brittiska kungahuset som har fått söka arbete utanför hovet, har en tolvmånaders granskningsperiod införts för hertigen och hertiginnan av Sussex.”

Kungliga experter säger att prinsparets pressmeddelande är en ”medial katastrof” och att det är onödigt att uttala sig på det sättet som de gjort. Och att det bara tydliggör ännu mer hur missnöjda de är med drottningen och brittiska kungahuset. 

De skriver också att beskedet antagligen har tagit extra hårt på Harry och Meghan, eftersom de redan hade spenderat hundratusentals pund på varumärket ”Sussex Royal”. Bland annat lanserade de en hemsida förra året och deras intention var att tillverka tröjor och pennor med namnet ”Sussex Royal.” 

Kommer fortfarande få säkerhetshjälp

Trots att paret nu måste dumpa sitt påtänkta varumärke, kommer de inte gå lottlösa från tronen. Enligt uttalandet begär de fortfarande att få säkerhetshjälp, både från Kanada och Storbritannien. Detta innefattar dygnet runt-övervakning och ett flertal livvakter. 

”De kräver effektiv säkerhet för att skydda dem och deras son”. 

Enligt Mailonline kommer detta kosta mellan tre och sex miljoner pund per år.  Något som skattebetalarna i Kanada och Storbritannien kommer få bekosta. 

Från och med den 31 mars ska Harry och Meghan representeras av sitt välgörenhetsteam som de har i Storbritannien. 

Ur prinsparets pressmeddelande
Foto: Sussexroyal.com / Sussexroyal.com