Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Två vakter svimmade innan prins Julians dop

Fick föras bort • Mår bra efter omständigheterna
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Två vakter har svimmat utanför kyrkan innan prins Julians dopceremoni.

Efter de dramatiska scenerna ska de båda må bra igen.

– Nu har de fått i sig vatten och lite godis och mår bra. De får själv välja om de vill fullfölja dagen, vi tvingar inga, säger Mathias Henriksson från Försvarsmakten.

Strax innan dopceremonin för prins Julian inleddes i Drottningholms slottskyrka på lördagen utspelades ett dramatiskt händelseförlopp på gårdsplanen utanför. En man i högvakten föll ihop på marken och tycktes svimma av.

Ett vittne på plats berättar att vakten segnade ihop, och fick hjälp av personal på plats. Vakten kunde sedan ställa sig upp och lämna platsen till fots. 

Försvarsmakten svar

Enligt Försvarsmaktens Mathias Henriksson, ställföreträdande chef för kommendatstaben, som är på plats ska ytterligare en vakt, en kvinna, ha svimmat av. Både kvinnan och mannen som tuppade av mår dock bra nu, säger han.

– Det är ganska vanligt att sådant här händer. Man spänner sig kanske, det är varmt eller så kanske man sovit dåligt. Nu har de fått i sig vatten och lite godis och mår bra. De får själv välja om de vill fullfölja dagen, vi tvingar inga, säger Mathias Henriksson.

Vakt kräktes på Adriennes tacksägelsegudstjänst

Det är inte första gången som en vakt börjat må dåligt under ett kungligt evenemang. Även vid prinsessan Leonores dop, vid prinsessan Estelles tacksägelsegudstjänst samt vid kronprinsessan Victoria och prins Daniels bröllop var det vakter som svimmande.

När det 2018 hölls Te Deum, tacksägelsegudstjänst, för då nyfödda prinsessan Adrienne inträffade en liknande incident. 

När gästerna gjorde entré till Slottskyrkan den dagen började en av soldaterna som stod uppställd på trappan må dåligt. Det blev så illa att han kräktes där och då, framför alla gäster.

– Det stämmer. En av de som stod på trappan mådde dåligt och kräktes, och man vet inte riktigt varför, sa Richard Beck-Friis Häll, chef för kommendantstaben på Slottet, vid tillfället.

Efteråt konstaterades att soldaten mådde okej under omständigheterna. Hans oturliga illamående inträffade innan någon i kungafamiljen hade anlänt till tacksägelsegudstjänsten. 

– Det sköttes snyggt och utifrån gästernas perspektiv tror jag inte att det märktes, sa Beck-Friis.

Hela kungafamiljen samlad i Drottningholm