Tonåringarna Carl Philip och Madeleine protesterade högljutt.
De varken orkade eller ville vara med på den tacksägelsegudstjänst som arrangerades i samband med att flera renoveringar hade ägt rum på Stockholms slott.
Victoria befann sig utomlands för studier och slapp av naturliga skäl.
Men flera hovanställda tyckte att det var av yttersta vikt att i alla fall de hemmavarande kungabarnen deltog. Den enda som hade inflytande över det var dock deras far: Kung Carl Gustaf.
Och den enda som kunde övertala kungen var överhovmästarinnan Alice Trolle-Wachtmeister.
Hon gick raka vägen in till kungens arbetsrum, sa till honom att barnen var tvungna att vara med – och kungen lyssnade.
Carl Philip och Madeleine deltog, men kanske inte med den största entusiasmen, i gudstjänsten. Efterföljande mottagning i Bernadottebiblioteket hoppade de dock över.
LÄS ÄVEN: Alice Trolle-Wachtmeister är död – somnade in i sitt hem
Bodde i isolering under barndomen
Överhovmästarinnan Alice Trolle-Wachtmeister var dotter till godsägaren Erik Tornérhielm på Gedsholm i Ekeby i Skåne och danskan Ellen, född Valentiner-Branth.
I en stor intervju med Dagens Nyheter 1993 berättar hon om sin uppväxt på herrgården Gedsholm.
Då var hon statsfru – alltså chef för drottningens kontor – och berättade att barndomen med tre bröder gjort henne till en rak, bestämd och temperamentsfull kvinna.
– Man kan aldrig behaga alla, brukar jag säga. Man kan heller inte göra om sig, men väl tänka sig för. Vissa frågor är så viktiga för mig att jag, statsfru eller ej, säger min mening, men jag bemödar mig om att göra det på ett sätt så jag inte sårar andra, berättade hon i intervjun.
Stor del av uppväxten tillbringade Alice Trolle-Wachtmeister dock i isolering i Danmark, sin mors hemland.
Hon var under långa perioder sjuk och bodde med en barnsköterska på sanatorium, en äldre typ av sjukhus där man behandlade patienter med lungtuberkulos.
När hon kom tillbaka – och endast kunde prata danska – började hon flickskola i Helsingborg. Sedan blev hon, 17 år gammal, lotta. Precis som sin mamma. Som lotta i Svenska Lottakåren verkar man för ett säkert och tryggt samhälle genom förebyggande arbete i fred. Det är frivilligt och man bidrar till totalförsvarets beredskap.
Därefter följde en sjuksköterskekurs, praktisk-social kurs i Köpenhamn, utbildning i luftbevakning och personalvårdstjänst, förbundslottachef i Kristianstad, ordförande i styrelsen för Riksförbundet Sveriges lottakårer… Ja, listan kan göras lång. Hon har till och med suttit i kommunfullmäktige för Moderaterna och varit ersättare i riksdagen.
Var en av de första att träffa Silvia
Först 1978 tillträdde hon som statsfru vid Kungliga hovstaterna.
Som statsfru var hon chef över drottningens hovstat, vilka bestod av ett antal sekreterare och hovdamer.
I rollen deltog hon i all planering som rörde kungaparets åtaganden – statsbesök, officiella middagar, möten, beskyddarskap.
Senare blev hon överhovmästarinna.
– Det är en form av hederstjänst. Hon var kungaparets rådgivare och hanterar frågor som de har i sitt ämbete och i sitt privatliv. Det är en otroligt viktig position och visar att kungen verkligen hade förtroende för henne, säger Barbro Hultman, mångårig medarbetare vid hovet där hon lärde känna Alice Trolle-Wachtmeister.
Hon beskrivs av Hultman, och flera andra som arbetat med henne, som en av få som verkligen kunde övertala kungen att tänka om i beslut. Oftast.
– Hon var oerhört rak och ärlig. Med alla, även med kungen, säger Hultman.
Det var ingen slump att hon först blev just statsfru och började arbeta för drottningen. Faktum är att hon var en av de första som fick träffa Sveriges blivande drottning, Silvia Sommerlath, när kungen just hade börjat träffa henne.
Vänskapen mellan familjen Trolle-Wachtmeister och Sveriges kungafamilj går nämligen långt tillbaka – och för kungen var det naturligt att åka ner till Trolle Ljungby slott, där Alice huserade, och visa upp sin kärlek.
Han ville få ett godkännande från en av de han var allra mest förtrolig med.
– Det sägs att det var hennes utlåtande som gjorde att Silvia kunde bli drottning av Sverige, säger Barbro Hultman.
"Nu är hon borta, nu är han ensam"
Barbro Hultman har följt kungens arbete på nära håll som journalist, senare från insidan av hovet som anställd och därefter som författare av boken ”I den kungliga kulissen – En hovreporters betraktelser”.
Hon är övertygad om att Trolle-Wachtmeister haft en betydande roll för kungafamiljens, och särskilt kungaparets, arbete.
– Hon fanns alltid till hands för dem och svarade när som helst på frågor som de hade. Utan henne hade vi inte haft det kungapar vi har i dag. Hon har varit oerhört betydelsefull.
LÄS MER: Kungen och Victorias starka ord om dödsfallet: "Sällsynt klok och varm"
Alice Trolle-Wachtmeister har beskrivits som en extramormor för kungabarnen Victoria, Carl Philip och Madeleine.
Men Barbro Hultman menar att hon också fungerat som en extraförälder för kungen, som bara månader gammal förlorade sin far i en flygolycka och i 20-årsåldern förlorade sin mor.
– För kungen var hon den ställföreträdande förälder som han har behövt i sitt liv. Nu är hon borta, nu är han ensam, säger Barbro Hultman.
Grevinnan Alice Trolle-Wachtmeister blev 91 år gammal och sörjs närmast av maken, greve Hans-Gabriel Trolle-Wachtmeister.