Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tre nya memoarer kan stjälpa kungens kröning

Regenterna och tronföljden – här är brittiska kungahuset
Kung Charles.
Foto: JACK HILL / AP TT NYHETSBYRÅN
Prins Andrew och Virginia Giuffre,
Foto: Florida Southern District Court
Prins Harry och frun Meghan.
Foto: MISC / BACKGRID USA TT NYHETSBYRÅN

Tre nya memoarer hotar stjälpa kung Charles kröning.

– Kung Charles attackeras av böcker från alla håll, från Harry, Meghan och Virginia Giuffre, säger hovexperten Phil Dampier till The Sun.

Prins Harrys memoarer ”Spare” som släpptes tidigare i månaden innehöll flera anklagelser mot kungafamiljen, men prövningarna för hovet och i synnerhet kungen är inte över.

Den 6 maj kröns kung Charles i Westminster Abbey. Flera medlemmar av kungahuset har sagt att de inte skulle känna sig bekväma vid kröningen om Harry och Meghan kommer att vara närvara.

– Det har varit diskussioner inom familjen. Edward och Anne bland andra vill inte att privata konversationer vid kröningen ska dyka upp i pocketutgåvan av ”Spare”, säger en källa vid hovet.

Samtidigt tros prins Harrys fru Meghan förbereda sina egna memoarer.

– Meghan överväger att avslöja allt om sin tid i kungahuset utan att utelämna någonting, säger en källa till Daily Mail.

”Charles måste vara förfärligt upprörd”

Virgina Giuffre anklagade prins Andrew för att ha våldtagit henne när hon var minderårig. Andrew och Giuffre nådde en förlikning förra året där prinsen enligt uppgift skulle betala henne 150 miljoner kronor. Det ingick en klausul i avtalet om att Giuffre inte fick uttala sig om saken under ett års tid vilket tar slut i mars.

Nu har det framkommit att även Giuffre, som hölls som sexslav hos miljardären Jeffrey Epstein som var prins Andrews vän, förbereder sina memoarer.

– Virginia väntas främst skriva om vad som hände henne hos Epstein. Men eftersom Epstein och Andrew är så sammankopplade vid det här laget så kommer prinsens rykte att bli ännu mer skamfilat ändå. Jag tror att Charles måste vara förfärligt upprörd. Han har väntat på det här ögonblicket i hela sitt liv och så släpper en massa människor böcker för att förstöra det, säger hovexperten Angela Levin och fortsätter:

– Allt det kan drivas till sin spets i samband med kröningen. Det väger tungt på kungen vilket är synd och skam. Det är första kröningen sedan 1953 och det verkar som om de här människorna med vilje är ute efter att förstöra den.

”Det är över för både Harry och Andrew”

Hovexperten Phil Dampier säger att tajmingen ”inte kunde varit värre” för kung Charles vad gäller Giuffres bok.

Dampier tror även att böckerna innebär slutet på Harrys och Andrews tid som kungligheter.

– Andrew och Harry är helt verklighetsfrånvända om de tror att de kan återuppta sina kungliga karriärer efter detta. Det är över för både Harry och Andrew, säger Phil Dampier.

Detta har hänt: Harry, Meghan, och det brittiska kungahuset