Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sofias och Carl Philips val: Här är prins Julians faddrar

Konsertkvällar på Solliden är en tradition för kungafamiljen
Kungafamiljen med Patrick Sommerlath i bakgrunden.
Foto: MAGNUS JOHNSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kungakusinen Patrick Sommerlath med sina döttrar på Öland i sommar.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Frida Vesterberg är en av faddrarna och startade Project playground med Sofia.
Foto: PROJECT PLAYGROUND / PROJECT PLAYGROUND
Therese Högfeldt och Jacob Högfeldt. Jacob Högfeldt är vän med Carl Philip sedan lång tid tillbaka.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Förberedelserna har pågått sedan han föddes, och på lördag är det dags för prins Julian att döpas i Drottningholms slottskyrka.

Under fredagen stod det klart vilka prinsparet utsett till Julians faddrar.

Julian Herbert Folke föddes den 26 mars. När han döps i Drottningholms slottskyrka under lördagen är hela kungafamiljen samlad. Förutom föräldrarna, prins Carl Philip och prinsessan Sofia, närvarar kung Carl Gustaf, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill.

Hovet har in i det sista väntat med att offentliggöra gästlistan, utöver familjen, till prins Julians dop. Men nu står det klart vilka prins Carl Philip och prinsessan Sofia har utsett till sonens faddrar.

Herr Johan Andersson, fru Stina Andersson, herr Jacob Högfeldt, herr Patrick Sommerlath och fröken Frida Vesterberg har alla fått äran att vara faddrar till Julian.

För kungakusinen Patrick Sommerlath, 50, blir det en roll han redan är bekväm i. Han är sedan tidigare fadder till prinsessan Leonore. Frida Vesterberg, 41, var å sin sida med och startade Project playground med prinsessan Sofia, medan Jacob Högfeldt, 41, är vän med Carl Philip sedan lång tid tillbaka.

Johan, 42, och Stina Andersson, 35, är nära vänner till prinsessan Sofia sedan lång tid tillbaka.

Hovets ändringar: ”Ställts in”

Julians dopceremoni inleds på lördag klockan 12. Dopet förrättas av överhovpredikanten, biskop Johan Dalman, och pastorn i kungliga hovförsamlingen, ordinarie hovpredikant Michael Bjerkhagen.

Faddrarna kommer att vara på plats under dopet och den efterföljande lunchen, som till följd av pandemin har begränsats och gjorts om till att bara innefatta de närmsta.

”Med tanke på den rådande pandemin har vi vid detta dop varit tvungna att begränsa antalet inbjudna gäster till Drottningholms kyrka. Även på grund av detta har mottagningen och den efterföljande lunchen ställts in. Efter dopet äger en privat lunch rum med den närmsta familjen samt faddrarna.”, skriver hovets informationssekreterare Ulrika Näsholm i ett mejl till Expressen.

Ingår inte i kungahuset

Den kungliga glansen kring dopet och prinstiteln till trots kommer prins Julian inte att ingå i kungahuset.

Prinsen är endast en del av den kungliga familjen. Han får därmed inte del av apanaget, utan måste i framtiden hitta en egen försörjning. Samma sak gäller storebröderna Alexander och Gabriel och kusinerna Leonore, Nicolas och Adrienne.

Julians kungliga status är inte något som påverkar dopgudstjänsten eller själva ceremonin i kyrkan.

– Det har inget med dopet att göra. Det här är en prins som döps utifrån att det är en medlem i kungafamiljen. Därför kommer ceremonin vara samma som för de övriga barnen, säger Margareta Thorgren.

Dopet är inte direktsänt men går att se i ett sammandrag mellan 18.15-19.00 på SVT under söndagen.

Kungen ser en katt – avbryter intervjun 

En liten katt dyker upp när kungen och drottning Silvia blir intervjuad