Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sofia och Carl Philips plan för att skydda barnen

Hör Prins Carl-Philip berätta om prinsessan Sofias engagemang mot näthat: ”Din hjärtefråga”.
Prinsessan Sofia.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Prinsessan Sofia.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Prins Carl Philip och prinsessan Sofia.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA

Carl Philip och Sofia har personlig erfarenhet av hatfulla kommentarer – enligt prinsessan ärrar de själen än i dag.

Redan nu agerar prinsparet kraftfullt för att skydda sina egna barn från hårda och fördömande ord.

– Vi pratar med barnen, det kan man inte börja tillräckligt tidigt med, säger Sofia. 

Under tisdagen presenterade prins Carl Philip, 40, och prinsessan Sofia, 34, #viberättar – en rapport om näthat som ingår i den egna stiftelsens kampanj mot näthat.

I avspänd miljö på ett café i Stockholm hade prinsparet samlat experter inom området, som berättade om näthatets konsekvenser. Sofia inledde med att dela anonyma vittnesmål om utsatthet på nätet.

– Vi vill föra uppmärksamheten till den 13-årige kille som på Snapchat får höra att han är äcklig, konstig och aldrig kommer bli omtyckt på grund av sin sexuella läggning. Eller den 15-åriga tjejen vars privata bilder sprids på skolan, som får leva med epitetet hora, säger Sofia som några exempel.

Sofia utsatt för hat: ”Det blir ett ärr i själen”

Prinsparets stiftelse jobbar för en schysstare nätvardag, en fråga som Sofia brinner för. Sofia har själv erfarenhet av hatfulla kommentarer på nätet – till och med hot. Framför allt i början när hon var Carl Philips nya flickvän och det framfördes många synpunkter om henne. Men även prinsen har blivit hånad för sin dyslexi.

I en intervju med TV4 Nyhetsmorgon säger prinsessan Sofia:

– Det var en enorm hatstorm mot mig som person när vi blev tillsammans.

– Det blir ett ärr i själen, något som följer med.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA

Till Expressen säger prinsen:

– Jag har också blivit utsatt, men inte på samma sätt. Det är din hjärtefråga, fast vi gör ju allting tillsammans. Det kan aldrig vara okej att få hot. Det har blivit en drivkraft och en glöd hos dig, säger Carl Philip.

Enligt Sofia var åren i början av 2010-talet svår period, då hon kände sig ensam och osäker. Carl Philip visade sig vara en trygg axel att luta sig mot.

– Det har varit svårt att hantera. I det att man känner sig ensam och hela den biten. Men jag hade en stor stöttepelare vid min sida, och en väldigt trygg familj som fick mig att känna väldigt mycket kärlek, säger Sofia.

Prinsessan är tacksam att hon hade hunnit nå 25-årsåldern – hade hon varit yngre hade skadorna kunnat bli värre.

– Det viktiga där är att jag var relativt vuxen, jag hade utvecklat den rationella hjärnan med konsekvenstänk, och jag förstod att det här är något jag kommer kunna gå vidare ifrån. Medan barn och unga sällan har gjort de strategierna för att förstå. De vågar oftast inte berätta, säger hon.

Prinsessan Sofia kallar Carl Philip för sin ”stöttepelare”.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA

Så ska Carl Philip och Sofia skydda barnen

Nyligen fattade kung Carl Gustaf, 73, beslutet att prinsessan Madeleines, 37, och prins Carl Philips barn inte längre ska tillhöra kungahuset. Därmed fråntas de sina titlar som kungliga högheter, något som innebär färre uppdrag och plikter. De fem barnbarnen kommer att ses mer som privatpersoner – men trots mindre centrala roller, så kommer offentligheten ofrånkomligen vara en del av deras uppväxt.

Sofia Ewerlöf, verksamhetschef Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias stiftelse och PA Prabert från MySafety berättar om sin senaste rapport om näthat.

Carl Philip och Sofia menar att de inte kan börja prata tidigt nog med sina söner, prins Alexander, 3, och prins Gabriel, 2, om frågor som rör nätbeteende.

Hur kommer ni att hantera de här frågorna när det gäller era egna barn?

– Det är väldigt viktigt att trycka på att vi ska agera likadant som vi gör i den normala vardagen. Så som man är i livet ska man vara på nätet. I dag är det kanske inte riktigt så. Det är enklare att skriva. Det är en annan sak att jag säger något hemskt till dig, då ser jag ju din reaktion. Man ska tänka att mottagaren tar det lika illa fast man inte har någon fysiskt som tar emot, säger Carl Philip.

På vilket sätt kan man prata med så små barn om det?

– Det är nog främst empati, medmänsklighet, normvidgande perspektiv som man kan lära ut. Våra barn är ju bara tre och två år, säger Sofia och fortsätter:

– Redan nu pratar vi med barnen, det kan man inte börja tillräckligt tidigt med. Att det är okej att vara den man är. Att man absolut måste visa empati och medmänsklighet för alla människor, oavsett om det är i vanliga världen eller på mobilen. För det ser de – även om de inte är på nätet, så ser de att vi är på mobilen.

Prinsparets stiftelse startades i samband med Carl Philip och Sofias bröllop 2015. Då bestämdes det att stiftelsen skulle arbeta med barn och unga, genom två verksamhetsområden: en snällare nätvardag, och ökad respekt och förståelse för personer med dyslexi.

I den nya rapporten från prinsparets stiftelse delar hundratals barn sina egna upplevelser av mobbing, i en värld där nätet är integrerad i barns vardag och där vuxna inte finns närvarande. Sofia menar att det stundtals har varit mycket svår läsning.

– Många säger att det är första gången de någonsin har yppat sin utsatthet. Det tycker jag är väldigt ledsamt. De har inte strategier, därför är det så otroligt viktigt att vi som är vuxna visar barnen att vi ser, förstår och agerar på det här, säger hon.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia anländer till Löfbergs kaffebar i centrala Stockholm.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Samtidigt som prinsparet släpper rapporten om näthat är Kungen och Kronprinsessan på plats i Japan för kejsarens kröning.