Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skyhöga priset – för att äta middag med Silvia

Tomas Kvarnkullen rapporterar från New York.
Silvia och prinsessan Madeleine på fjolårets gala.
Foto: AGENCE / BESTIMAGE USA / AGENCE / BESTIMAGE USA/IBL BEST IMAGE
Childhoods middag hålls på Plaza Hotel i New York.
Foto: SHUTTERSTOCK

Drottning Silvia är i New York och står bland annat som värd för en middag sent på tisdagen svensk tid.

Men smakar det så kostar det – rejält.

Vill man sitta allra bäst i den svenska kunglighetens närhet får man vara beredd att slanta upp – motsvarande en dryg miljon kronor.

Under tisdagen är USA-sektionen av drottning Silvias stiftelse Childhood värd för ett möte i FN i New York. Detta tillsammans med bland andra den svenska FN-representationen.

Silvia brinner som bekant starkt för barnrättsfrågor, och på tisdagens möte är en hon en av huvudtalarna. Samtidigt presenteras en rapport om barns säkerhet på nätet.  

Exklusiva Plaza Hotel

Efter FN-mötet, alltså natten till onsdagen svensk tid, håller Childhood en gala för att uppmärksamma att stiftelsen funnits i 20 år. Galan hålls på exklusiva Plaza Hotel vid Central Park på Manhattan. 

Intäkterna för välgörenhetsmiddagen går förvisso till Childhood, men det ska direkt sägas att det inte är några vanliga krogpriser om man vill hugga in på maten i sällskap av den svenska drottningen.

Priserna startar vid motsvarande drygt 10 000 svenska kronor (tusen dollar), och sträcker sig till dryga miljonen (100 000 dollar). 

Silvia tillsammans med Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog
Foto: Tomas Kvarnkullen
Drottning Silvia
Foto: Tomas Kvarnkullen
Drottning Silvia.
Foto: Tomas Kvarnkullen

Ju dyrare biljett – desto bättre

För den ”billigare” pengen får man endast en så kallad ”supporterbiljett”. Sedan ökar innehållet i takt med hur mycket man är villig att betala.

Nästa nivå kallas ”vänskapsbiljett” (drygt 25 000 kronor, 2 500 dollar). Då blir man omnämnd i programmet plus ges en biljett till den kungliga mottagningen.

Därefter fortsätter det i olika steg (15 000, 25 000, 50 000 dollar) upp till den mest exklusiva nivån – Champion table (”mästarbordet”). Då pratar vi 100 000 dollar, det vill säga lite drygt en miljon kronor.

För det får man ett bord för tolv personer plus fyra stolar vid det kungliga bordet. Dessutom bland annat en annons på en sida i programmet, och 16 biljetter till den kungliga mottagningen.

Eftersom det är USA är den här typen av evenemang avdragsgilla i deklarationen. Avdragen sträcker sig från 2 000 dollar upp till 95 200 dollar.

”Nu är det USA:s tur att uppmärksamma”

Åsa Andreasson Åkerström, kommunikationsansvarig på Childhood:

– Childhood firar 20 år i år. Vi har uppmärksammat detta vid lite olika tillfällen. Nu är det USA:s tur att göra detsamma på den här galan. Det funkar lite annorlunda i USA. Man samlar in pengar till den ideella sektorn mycket på det här sättet, det är därför galan hålls.

Åsa Andreasson Åkerström berättar också att det delas ut ett pris – Thank you Award. De senaste åren har priset delats ut av prinsessan Madeleine.


Drottning Silvia befinner sig just nu i New York med stiftelsen Childhood.