Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Silvias vän har avlidit: ”Jag beklagar djupt”

Kungen och drottningen har sju barnbarn.
Drottning Silvia anländer till Karolinska institutet, 17 maj 2016, där hon hälsar på medarbetaren Karin Lind-Mörnesten, innan de ska dela ut ”Queen Silvia Nursing Award”.
Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES
Karin Lind-Mörnesten brann för att marknadsföra svensk sjukvård i världen. Här på ett USA-besök 2008.
Foto: FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Karin Lind-Mörnesten under utdelningen av Queen Silvia Nursing Award på kungliga slottet i Stockholm 2017.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Drottning Silvia och kung Carl Gustaf.
Foto: JONAS EKSTRTÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Drottning Silvias nära medarbetare, företagsledaren Karin Lind-Mörnesten, har gått bort vid 62 års ålder. 

Karin Lind-Mörnesten och drottningen kämpade tillsammans för en bättre demensvård världen över. 

– Jag beklagar djupt hennes bortgång, säger drottningen. 

”Karin Lind-Mörnesten har stilla insomnat i sitt hem sörjd och saknad av oss”, står det i dödsannonsen för företagsledaren som gick bort den 21 januari. 

Karin Lind-Mörnesten under utdelningen av Queen Silvia Nursing Award på kungliga slottet i Stockholm 2017.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

Hon sörjs av familj, släkt och vänner. 

Sonen Ludvig: ”Har formats mycket av henne”

– Naturligtvis kommer jag minnas henne mest som mamma. Men kanske också mer än i många andra fall som en väldigt inspirerande företagsledare och ledare generellt. Jag tror att jag har formats mycket av henne under åren, speciellt eftersom vi har jobbat ihop, säger sonen Ludvig Mörnesten som tidigare varit ansvarig för nyetableringar hos Swedish Care International där mamman var vd. 

Swedish Care International grundades av Karin Lind-Mörnesten och drottning Silvia 2006. Syftet är att exportera pedagogiken och filosofin bakom Silviahemmets utbildning för demensvård till andra länder. 

Karin Lind-Mörnesten och drottningen samtalar i Bernadottebiblioteket på Kungliga slottet i Stockholm.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

– Jag hade förmånen att arbeta med Karin Lind-Mörnesten i flera år gällande demensfrågor. Hon hjälpte till att bygga upp Silviahemmets internationella verksamhet. Jag beklagar djupt hennes bortgång, säger drottning Silvia i ett uttalande till Expressen.  

Drottnings Silvias och Karin Lind-Mörnestens skapelse: En succé

Ett citat från Karin Lind-Mörnesten, ”Det ordnar sig med skridskor, bara det blir is”, finns med i dödsannonsen. 

Ett citat som sammanfattar hennes livsinställning. 

– Mamma var en person som var inspirerande och driven. Hon såg aldrig några hinder. Trodde hon att det gick att göra något så gjorde hon det, allt löser sig bara man försöker. Det vill jag ta med mig. Att hon var en extremt positiv person skulle nog de flesta hålla med om, säger Ludvig Mörnesten. 

Drottning Silvias och Karin Lind-Mörnestens skapelse har blivit en succé. Sedan starten har Swedish Care International utbildat fler än 130 000 människor, i Europa och Asien, i demens- och äldrevård.  

Drottning Silvias mor insjuknade i demens

Drottning Silvia grundade stiftelsen Silviahemmet, för vilken hon sitter i styrelsen, på alla hjärtans dag 1996. Hemmet, som ligger nära slottet på Drottningholm, utbildar Silviasystrar och Silviasköterskor, och strävar efter att vidareutveckla vården och omsorgen kring demenssjuka och deras nära och kära. 

Frågan ligger drottning Silvia varmt om hjärtat. Hennes mamma, Alice Sommerlath, insjuknade under 1990-talet i demens och gick bort 1997. 

– Det som hände min mamma var sorgligt på så många sätt. Men det ledde till någonting och jag tror att hon ser oss här i dag och att hon är glad, sa Silvia och syftade på grundandet av Silviahemmet, under ett statsbesök i Kanada 2017.